Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «γύρισε σελίδα» σε ό,τι αφορά τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με δηλώσεις που μεταδόθηκαν τη Δευτέρα.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθορίζει τη συνολική πολιτική κατεύθυνση και τις προτεραιότητες της ΕΕ, ωστόσο δεν διαπραγματεύεται ούτε εγκρίνει τους νόμους που διέπουν το μπλοκ – αρμοδιότητα που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Κόστα αναφέρθηκε στο παρελθόν: «Αν γυρίσετε εννέα μήνες πίσω, τον Ιανουάριο, όλοι είχαν έντονη ανησυχία, ιδίως για τις σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τους τελευταίους εννέα μήνες καταφέραμε να σταθεροποιήσουμε τις διατλαντικές σχέσεις. Αν θυμάστε τις πρώτες του δηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση, θαρρείς πως ανήκουν στο παρελθόν, πριν δέκα χρόνια. Τώρα όμως θεωρώ ότι έχουμε γυρίσει σελίδα και πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή τη νέα σταθερότητα, κοιτώντας μπροστά, για να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με τις ΗΠΑ».
Παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις, όπως οι δασμοί, η τεχνολογική νομοθεσία και οι αμυντικές δαπάνες που συχνά λειτουργούν ως σημεία τριβής, ο Κόστα εξέφρασε την ελπίδα του για περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων: «Οι φίλοι δεν συμφωνούν πάντα σε όλα».
Στις 5 Σεπτεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή – εκτελεστικό όργανο της ΕΕ – επέβαλε πρόστιμο 3,5 δισ. δολαρίων στην Google για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι η εταιρεία κυριαρχούσε στην αγορά των υπηρεσιών διακομιστών διαφημίσεων και εργαλείων αγοράς διαφημιστικού χώρου, με προϊόντα όπως το DoubleClick for Publishers και τα Google Ads.
Η Κομισιόν διέταξε την Google να σταματήσει τις πρακτικές ευνοϊκής μεταχείρισης δικών της υπηρεσιών και να εξαλείψει τις εγγενείς συγκρούσεις συμφερόντων στην αλυσίδα εφοδιασμού διαδικτυακής διαφήμισης.
Η απόφαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Τραμπ, ο οποίος απείλησε με την εκκίνηση εμπορικής έρευνας με στόχο την ακύρωση των ευρωπαϊκών προστίμων.
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, ανέφερε: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε να συμβεί αυτό στη λαμπρή και πρωτόγνωρη αμερικανική ευρηματικότητα· αν συμβεί, θα αναγκαστώ να ξεκινήσω διαδικασίες σύμφωνα με το τμήμα 301 ώστε να ακυρωθούν οι άδικες κυρώσεις που επιβάλλονται σε αυτές τις αμερικανικές εταιρείες που καταβάλλουν φόρους».
Ο Κόστα αναφέρθηκε επίσης στον συντονισμό της ΕΕ με τις ΗΠΑ ως προς τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, με αφορμή τις δηλώσεις του Τραμπ στις 7 Σεπτεμβρίου για τη μετάβαση σε νέα φάση επιβολής κυρώσεων κατά της Μόσχας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε πως ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών θα επισκεφθούν τις ΗΠΑ για να συζητήσουν την επίλυση του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Ο Επίτροπος Εμπορίου και Οικονομικής Ασφάλειας της ΕΕ, Μάρος Σέφτσοβιτς, εκφράζοντας τη συγκρατημένη αισιοδοξία του Κόστα, χαιρέτισε την εκτελεστική εντολή που υπέγραψε ο Τραμπ για μείωση των δασμών στις εξαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων.
«Χαιρετίζω την εκτελεστική εντολή ως κομβικό βήμα για την υλοποίηση της κοινής δήλωσης ΕΕ-ΗΠΑ», έγραψε ο Σέφτσοβιτς στην πλατφόρμα Χ. Η συμφωνία προβλέπει μείωση των δασμών σε αυτοκίνητα και ανταλλακτικά αυτοκινήτων στο 15% και περιλαμβάνει βασικές εξαιρέσεις από το πλαφόν.
Τον Αύγουστο, οι ΗΠΑ και η ΕΕ ανακοίνωσαν πλαίσιο εμπορικής συμφωνίας που περιορίζει το μεγαλύτερο μέρος των αμερικανικών δασμών στις ευρωπαϊκές εξαγωγές στο 15% και δεσμεύει την Ευρώπη σε νέες, σημαντικές αγορές αμερικανικής ενέργειας, τεχνολογίας και αμυντικού εξοπλισμού.
Ωστόσο, ορισμένες πτυχές της συμφωνίας, κυρίως σχετικά με τα αυτοκίνητα, παραμένουν ανεφάρμοστες, αφήνοντας τα ευρωπαϊκά οχήματα αντιμέτωπα με δασμούς εισαγωγής 27,5% στις ΗΠΑ, τη δεύτερη σημαντικότερη αγορά μετά το Ηνωμένο Βασίλειο.








