Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε πρόσφατα μια σημαντική σύσταση προς τους πολίτες των κρατών-μελών, καλώντας τους να διατηρούν απόθεμα τροφίμων και προμηθειών για τουλάχιστον 72 ώρες. Η οδηγία αυτή έχει στόχο να ενισχύσει την ετοιμότητα των πολιτών σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως φυσικές καταστροφές, διακοπές στην εφοδιαστική αλυσίδα ή ακόμα και κυβερνοεπιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές.
Το τελευταίο διάστημα, η Ευρώπη έχει βρεθεί αντιμέτωπη με πολλαπλές κρίσεις, από ακραία καιρικά φαινόμενα και ενεργειακές ελλείψεις έως γεωπολιτικές εντάσεις που επηρεάζουν την τροφοδοσία βασικών αγαθών. Οι πρόσφατες εμπειρίες της πανδημίας COVID-19 και του πολέμου στην Ουκρανία ανέδειξαν την ανάγκη για προληπτικά μέτρα που θα εξασφαλίζουν την αυτάρκεια των πολιτών σε περιόδους κρίσης.
Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αρχές, η αποθήκευση βασικών ειδών διατροφής και προμηθειών για τρεις ημέρες αποτελεί ένα ελάχιστο μέτρο προετοιμασίας, το οποίο μπορεί να αποτρέψει πανικό και ελλείψεις σε περιόδους αβεβαιότητας.
Οι συστάσεις της Ε.Ε. περιλαμβάνουν τα εξής βασικά είδη:
Τρόφιμα μακράς διαρκείας: Κονσέρβες, ζυμαρικά, ρύζι, όσπρια, αποξηραμένα φρούτα και ξηροί καρποί.
Πόσιμο νερό: Τουλάχιστον 6 λίτρα ανά άτομο για τρεις ημέρες.
Είδη πρώτης ανάγκης: Φάρμακα, αντισηπτικά, φακοί, μπαταρίες και συσκευές ραδιοφώνου με μπαταρίες ή χειροκίνητη φόρτιση.
Είδη προσωπικής υγιεινής: Σαπούνια, χαρτί υγείας, υγρά μαντηλάκια και άλλα απαραίτητα είδη.
Ενεργειακές πηγές: Φορητές γεννήτριες, power banks για κινητά τηλέφωνα και εναλλακτικές πηγές θέρμανσης.
Η αντίδραση των πολιτών και των κυβερνήσεων
Η ανακοίνωση της Ε.Ε. προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Κάποιοι πολίτες την είδαν ως ένα απαραίτητο μέτρο προετοιμασίας, ειδικά μετά τις διακοπές ρεύματος και τις αυξημένες τιμές στα βασικά προϊόντα. Άλλοι εξέφρασαν ανησυχία, θεωρώντας ότι μια τέτοια ανακοίνωση υποδηλώνει πιθανή επικείμενη κρίση.
Οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης της οδηγίας και πολλοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού. Στην Ελλάδα, ειδικοί επισημαίνουν ότι τέτοιες πρακτικές είναι συνηθισμένες σε χώρες όπως η Γερμανία και η Σουηδία, όπου η ετοιμότητα των πολιτών αποτελεί πάγια στρατηγική πολιτικής προστασίας.