Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκαθάρισε την Τετάρτη ότι δεν πρόκειται να κάνει καμία υποχώρηση στους κανονισμούς της για τις ψηφιακές υπηρεσίες και τις αγορές τεχνολογίας στο πλαίσιο εμπορικών διαπραγματεύσεων.
Η δήλωση της ΕΕ ήρθε ως απάντηση στις κατηγορίες του Πίτερ Ναβάρο, ανώτερου συμβούλου σε θέματα εμπορίου του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύθηκε στις 7 Απριλίου στους Financial Times, κατηγόρησε τις Βρυξέλλες ότι εξαπολύουν «πόλεμο μέσω νομικών μέσων» («lawfare») εναντίον των μεγάλων αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών. Παράλληλα, ζήτησε αλλαγές σε ένα διεθνές εμπορικό σύστημα που χαρακτήρισε «προβληματικό».
«Τα εργαλεία αυτά περιλαμβάνουν χειραγώγηση νομισμάτων, στρεβλώσεις στον ΦΠΑ, dumping, επιχορηγήσεις εξαγωγών, κρατικές επιχειρήσεις, κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, διακρίσεις μέσω προδιαγραφών σε προϊόντα, ποσοστώσεις, απαγορεύσεις, αδιαφανή καθεστώτα αδειοδότησης, υπερβολικά πολύπλοκες τελωνειακές διαδικασίες, υποχρεωτική τοπική αποθήκευση δεδομένων και, πλέον, χρήση νομικών διαδικασιών από την ΕΕ με στόχο τις μεγαλύτερες αμερικανικές πλατφόρμες τεχνολογίας», ανέφερε ο Ναβάρο.
Απαντώντας στα σχόλια αυτά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 8 Απριλίου, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Όλοφ Γκιλ, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Όσον αφορά τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για την τεχνολογία και τις ψηφιακές αγορές, πρόκειται για ξεχωριστό ζήτημα. Δεν σκοπεύουμε να τα συνδέσουμε μεταξύ τους στις διαπραγματεύσεις μας με τις ΗΠΑ».
Η κριτική του Ναβάρο έρχεται σε μια στιγμή κλιμάκωσης στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ, με τις ΗΠΑ να έχουν ήδη επιβάλει δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα, αλουμινίου και αυτοκινήτων από την ΕΕ καθώς και 20% σχεδόν σε όλα τα άλλα προϊόντα, κατηγορώντας την Ευρώπη για υπερβολικούς περιορισμούς στις αμερικανικές εισαγωγές.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε πρόσφατα τις προτάσεις της ΕΕ για αμοιβαία κατάργηση δασμών στα αυτοκίνητα και τα βιομηχανικά προϊόντα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι προετοιμάζεται για μια ευρύτερη αντιπαράθεση με την Ευρώπη σχετικά με τη ρύθμιση του ψηφιακού τομέα.
Το πακέτο κανόνων για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (Digital Services Act, DSA) και τις Ψηφιακές Αγορές (Digital Markets Act, DMA) θεσπίζει κοινό πλαίσιο για όλη την ΕΕ.
Ο κανονισμός DMA στοχεύει στη διασφάλιση δίκαιων και ανοιχτών ψηφιακών αγορών, ενώ ο DSA επιδιώκει αυστηρότερο έλεγχο περιεχομένου, προστασία χρηστών και διαφάνεια, εφαρμόζοντας κανόνες τόσο σε εταιρείες εντός όσο και εκτός ΕΕ.
Ο DMA ρυθμίζει ιδιαίτερα την επιρροή που ασκούν οι κορυφαίες ψηφιακές εταιρείες, ενώ ο DSA απαιτεί από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης την απομάκρυνση παράνομου περιεχομένου, τη διενέργεια εκτιμήσεων κινδύνου, και την καταπολέμηση της διάδοσης παραπληροφόρησης.
Την Τρίτη, η αρμόδια Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ, Τερέσα Ριμπέρα, δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι η απόφαση για το αν η Apple και η Meta έχουν παραβεί τους όρους του DMA θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων.
Οι εταιρείες αντιμετωπίζουν πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν το 10% του ετήσιου παγκόσμιου τζίρου τους για την πρώτη παράβαση και έως 20% για επανειλημμένες παραβιάσεις.
«Αποφάσεις μπορεί να ληφθούν ήδη εντός των προσεχών εβδομάδων», δήλωσε χαρακτηριστικά η Ριμπέρα. «Αν δεν δούμε βούληση συνεργασίας, δεν θα διστάσουμε να επιβάλουμε τα πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία».
Η Meta επέκρινε εκ νέου την επικείμενη απόφαση, κατηγορώντας την Επιτροπή ότι «δεν ενδιαφέρεται μόνο για πρόστιμα, αλλά στοχεύει στο να πλήξει τις αμερικανικές επιχειρήσεις αποκλειστικά και μόνο επειδή είναι αμερικανικές, αντιμετωπίζοντας με επιείκεια ανταγωνιστές από την Ευρώπη και την Κίνα».
«Υπερβολικά συγκεντρωτικό μοντέλο» αποφάσεων στην ΕΕ
Σύμφωνα με τη Γερμανίδα ευρωβουλευτή Κριστίν Άντερσον του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία, το συγκεντρωτικό μοντέλο της ΕΕ καθιστά σχεδόν αδύνατο στα κράτη-μέλη να ανακαλέσουν ή να τροποποιήσουν εύκολα τη νομοθεσία όπως ο DSA.
Όπως είχε δηλώσει πρόσφατα στην Epoch Times, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει τη δυνατότητα να προτείνει νομοθεσία, παρά μόνο να την αποδεχτεί ή να την απορρίψει, γεγονός που περιορίζει σημαντικά τον ρόλο των ευρωβουλευτών.
«Στην πραγματικότητα απλώς υιοθετούμε ψηφίσματα», είπε η Άντερσον, χαρακτηρίζοντας ειρωνικά τη διαδικασία ως «επιστολή παρακλήσεων» προς την Κομισιόν, χωρίς πρακτικά καμία νομική ισχύ.
«Πραγματική κυβέρνηση στην Ευρώπη είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», κατέληξε χαρακτηριστικά.
Με την συμβολή των Guy Birchall και Reuters