Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα σταματήσει τα αντίμετρά της κατά των αμερικανικών δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο για 90 ημέρες.
«Λάβαμε υπόψη την ανακοίνωση του Προέδρου Τραμπ. Θέλουμε να δώσουμε μια ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε δήλωση στις 10 Απριλίου που δημοσιεύτηκε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.
«Εάν οι διαπραγματεύσεις δεν είναι ικανοποιητικές, τα αντίμετρά μας θα ξεκινήσουν. Οι προπαρασκευαστικές εργασίες για περαιτέρω αντίμετρα συνεχίζονται. Όπως έχω ξαναπεί, όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι», πρόσθεσε.
Τα αντίμετρα, τα οποία συμφώνησε η ΕΕ την Τετάρτη, επρόκειτο να ξεκινήσουν στις 15 Απριλίου.
Ο Τραμπ ανακοίνωσε στις 9 Απριλίου ότι σταματά για 90 ημέρες τους αμοιβαίους δασμούς που τέθηκαν σε ισχύ νωρίτερα την ίδια ημέρα, διατηρώντας ένα βασικό δασμό 10% σε όλα τα επίπεδα, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τα ποσοστά για την Κίνα.
Νωρίς το πρωί της Πέμπτης, η φον ντερ Λάιεν έκανε ξεχωριστή δήλωση στο X λέγοντας ότι η απόφαση του Τραμπ να σταματήσει τους δασμούς είναι «ένα σημαντικό βήμα προς τη σταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας».
«Οι δασμοί είναι φόροι που βλάπτουν μόνο τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές», είπε.
«Γι’ αυτό έχω υποστηρίξει σταθερά μια συμφωνία μηδέν προς μηδέν μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών».
Είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προσηλωμένη σε «εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με στόχο την επίτευξη εμπορίου χωρίς τριβές και αμοιβαία επωφελές».
Πριν από την παύση των 90 ημερών του Τραμπ, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν επιβάλει δασμούς 20% σε όλα τα αγαθά της ΕΕ. Ωστόσο, μετά την ανακοίνωση του Τραμπ στις 9 Απριλίου, το μπλοκ των 27 εθνών θα υπόκειται πλέον σε βασικό δασμό 10% στα περισσότερα αγαθά, εκτός από τα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου, τα οποία εξακολουθούν να υπόκεινται σε υψηλότερους δασμούς 25%.
Η πρώτη δέσμη μέτρων αντιποίνων της ΕΕ ως απάντηση στους δασμούς των ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο εγκρίθηκε στις 9 Απριλίου, με αντίμετρα στους δασμούς χάλυβα και αλουμινίου σε είδη όπως τζιν, ουίσκι και μοτοσυκλέτες, εάν εφαρμοστούν.
Οι δασμοί 25% που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε όλες τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου τέθηκαν σε ισχύ λίγο μετά τα μεσάνυχτα στις 12 Μαρτίου.
Ο Τραμπ είπε ότι εισήγαγε νέα πρότυπα που απαιτούν τον χάλυβα να «τήκεται και να χύνεται» και το αλουμίνιο «να λιώνεται και να χυτεύεται» στη Βόρεια Αμερική για να αποτρέψει χώρες όπως η Κίνα από το να παρακάμψουν τους εμπορικούς περιορισμούς.
Όταν ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο στον Λευκό Οίκο στις 7 Απριλίου εάν η προηγούμενη προσφορά της φον ντερ Λάιεν να διαπραγματευτεί μια συμφωνία δασμών «μηδέν προς μηδέν» στα βιομηχανικά αγαθά ήταν αρκετή για να υποχωρήσει από τους δασμούς 20% στις εισαγωγές, ο Τραμπ είπε: «Όχι, δεν είναι».
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν πραγματικά σκληρή όλα αυτά τα χρόνια. Έχουμε ένα [εμπορικό] έλλειμμα με την Ευρωπαϊκή Ένωση 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων και θα εξαφανιστεί γρήγορα», είπε ο πρόεδρος. «Και ένας από τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να εξαφανιστεί εύκολα και γρήγορα είναι ότι θα πρέπει να αγοράσουν την ενέργειά μας από εμάς. Μπορούν να την αγοράσουν, μπορούμε να εξουδετερώσουμε 350 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια εβδομάδα»
LNG
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας, Νταν Γιόργκενσεν, είπε στην Financial Times στις 10 Απριλίου ότι η ΕΕ μπορεί να πιέσει για να αγοράσει περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Υπάρχει δυνατότητα να αγοράσουμε περισσότερο LNG από τις ΗΠΑ, αλλά φυσικά πρέπει να είναι υπό συνθήκες που είναι επίσης σύμφωνες με την [πράσινη] μετάβασή μας», είπε ο Γιόργκενσεν.
Η ΕΕ είναι ήδη σημαντικός αγοραστής της ενέργειας των ΗΠΑ. Ο Τραμπ έχει δηλώσει προηγουμένως ότι είναι αποφασισμένος να κάνει την ΕΕ ακόμη μεγαλύτερο αγοραστή LNG.
Οι ηγέτες της ΕΕ δίνουν επίσης προτεραιότητα σε μια προσέγγιση με προτεραιότητα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μαζί με μια ολοκληρωμένη νομοθεσία που στοχεύει να καταστήσει το μπλοκ την πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο έως το 2050.
«Όλοι γνωρίζουμε καλά ότι οι υψηλές τιμές ενέργειας που πληρώνουμε δεν είναι βιώσιμες στον παγκόσμιο ανταγωνισμό στο μέλλον», δήλωσε ο Γιόργκενσεν. «Έχουμε ξοδέψει περισσότερα χρήματα αγοράζοντας ορυκτά καύσιμα από τη Ρωσία από το 2022 από ό,τι δώσαμε για βοήθεια στην Ουκρανία».
Owen Evans
Το Reuters, ο Jack Phillips και ο Tom Ozimek συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.