Ανώτεροι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης έγιναν έξαλλοι το Σαββατοκύριακο, αφού ο ιδιοκτήτης του Twitter Έλον Μασκ απέσυρε την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης από τον «Κώδικα Πρακτικής» του μπλοκ, ο οποίος, σύμφωνα με τους επικριτές, ισοδυναμεί με καθεστώς λογοκρισίας.
Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ, Τιερί Μπρετόν, έγραψε ότι το Twitter αποχώρησε από τον Κώδικα Πρακτικής του μπλοκ, μετά από δημοσιεύματα που υποστήριζαν ότι η πλατφόρμα θα το έκανε. Ο Μπρετόν προειδοποίησε ότι το Twitter θα αντιμετωπίσει ορισμένες νομικές ευθύνες.
«Το Twitter εγκαταλείπει τον εθελοντικό κώδικα πρακτικής της ΕΕ κατά της παραπληροφόρησης. Αλλά οι υποχρεώσεις παραμένουν. Μπορείτε να τρέξετε, αλλά δεν μπορείτε να κρυφτείτε», έγραψε ο Μπρετόν. «Πέρα από τις εθελοντικές δεσμεύσεις, η καταπολέμηση της παραπληροφόρησης θα είναι νομική υποχρέωση στο πλαίσιο του #DSA από τις 25 Αυγούστου. Οι ομάδες μας θα είναι έτοιμες για την επιβολή της νομοθεσίας».
Ένας αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε επίσης στο Euractiv ότι το μπλοκ «το περίμενε αυτό» και ότι «ήταν καθαρά θέμα χρόνου» πριν εμφανιστούν αναφορές ότι ο Μασκ θα αποσυρθεί.
Οι κανόνες που είναι γνωστοί ως Digital Services Act (DSA) απαιτούν από τις εταιρείες να κάνουν διαχείριση κινδύνου, να διεξάγουν εξωτερικούς και ανεξάρτητους ελέγχους, να μοιράζονται δεδομένα με τις αρχές και τους ερευνητές και να υιοθετήσουν έναν κώδικα δεοντολογίας έως τον Αύγουστο.
Οι 19 εταιρείες που υπόκεινται στους κανόνες περιλαμβάνουν τις εταιρείες Google Maps, Google Play, Google Search, Google Shopping, YouTube της Alphabet, Facebook και Instagram της Meta, Marketplace της Amazon, App Store της Apple και Twitter. Οι υπόλοιπες είναι οι δύο μονάδες της Microsoft LinkedIn και Bing, το booking.com, το Pinterest, το Snapchat της Snap Inc, το TikTok, η Wikipedia, η Zalando και το AliExpress της Alibaba.
«Θεωρούμε ότι αυτές οι 19 διαδικτυακές πλατφόρμες και μηχανές αναζήτησης έχουν αποκτήσει συστηματική σημασία και έχουν ιδιαίτερες ευθύνες για να κάνουν το διαδίκτυο ασφαλέστερο», δήλωσε ο Μπρετόν στους δημοσιογράφους νωρίτερα φέτος, προσθέτοντας ότι οι εταιρείες αυτές θα πρέπει να στοχεύουν τη λεγόμενη παραπληροφόρηση.
Ο Μπρετόν δήλωσε ότι ελέγχει για να δει αν άλλες τέσσερις με πέντε εταιρείες εμπίπτουν στην DSA, ενώ η απόφαση αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες. Ο Μπρετόν ξεχώρισε το σύστημα μετριασμού του περιεχομένου του Facebook για κριτική λόγω του ρόλου του στη διαμόρφωση απόψεων για βασικά ζητήματα.
«Τώρα που το Facebook έχει χαρακτηριστεί ως μια πολύ μεγάλη διαδικτυακή πλατφόρμα, η Meta πρέπει να διερευνήσει προσεκτικά το σύστημα και να το διορθώσει όπου χρειάζεται το συντομότερο δυνατό», δήλωσε και πρόσθεσε: «Έχουμε επίσης δεσμευτεί για ένα stress test με το TikTok, το οποίο έχει επίσης εκδηλώσει ενδιαφέρον. Αναμένω λοιπόν μια πρόσκληση στα κεντρικά γραφεία της Bytedance για να κατανοήσουμε καλύτερα την προέλευση του Tiktok».
Οι πλατφόρμες θα πρέπει να «επανασχεδιάσουν πλήρως» τα συστήματά τους για να διασφαλίσουν υψηλό επίπεδο προστασίας της ιδιωτικής ζωής και ασφάλειας για τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένης της επαλήθευσης της ηλικίας των χρηστών, δήλωσε ο Μπρέντον.
Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας θα πρέπει επίσης να αναβαθμίσουν τα συστήματά τους για να «αποτρέψουν την αλγοριθμική ενίσχυση της παραπληροφόρησης», είπε, λέγοντας ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για τα συστήματα μετριασμού του περιεχομένου του Facebook ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου στη Σλοβακία.
Η μητρική εταιρεία του Facebook δήλωσε ότι υποστηρίζει τη νέα πράξη της ΕΕ για τις ψηφιακές υπηρεσίες. «Λαμβάνουμε σημαντικά μέτρα για την καταπολέμηση της διάδοσης επιβλαβούς περιεχομένου στο Facebook και το Instagram σε ολόκληρη την ΕΕ», δήλωσε η Meta πριν από μερικές εβδομάδες. «Ενώ το κάνουμε αυτό όλο το χρόνο, αναγνωρίζουμε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια εκλογών και περιόδων κρίσης, όπως ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία».
Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece