Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο περαιτέρω περιορισμών στο ισχύον σύστημα ποσοστώσεων για τις εισαγωγές χάλυβα, προκειμένου να προστατεύσει τους παραγωγούς της ΕΕ από τους νέους δασμούς που σχεδιάζει να επιβάλει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 19 Φεβρουαρίου.
Η νέα κυβέρνηση της Ουάσιγκτον έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να επιβάλει δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο που εισέρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες από τις 12 Μαρτίου. Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι νέοι δασμοί 25% για τον χάλυβα και το αλουμίνιο θα ισχύουν για όλες τις χώρες, ακυρώνοντας τις εξαιρέσεις και τις αφορολόγητες ποσοστώσεις για τους σημαντικότερους προμηθευτές.
Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η ΕΕ έχει θεσπίσει μέτρα προστασίας με τη μορφή ποσοστώσεων χωρίς δασμούς για διάφορες κατηγορίες χάλυβα, από το 2018. Αυτά τα μέτρα είχαν σχεδιαστεί για να αποτρέψουν την εκτροπή μιας πλημμυρίδας εξαγωγών μετάλλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς την ΕΕ, μετά τους δασμούς που επιβλήθηκαν κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ στα μέταλλα.
Ο Λεοπόλντο Ρουμπινάτσι, αναπληρωτής γενικός διευθυντής Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε σε ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι ο εκτελεστικός κλάδος της ΕΕ έχει ξεκινήσει την επανεξέταση των μέτρων διασφάλισης και σχεδιάζει να την ολοκληρώσει έως το τέλος του επόμενου μήνα. «Ένα ερώτημα που έχουμε […] είναι ότι επειδή το πεδίο εφαρμογής των μέτρων για τον χάλυβα και οι δασμοί για το αλουμίνιο έχουν αυξηθεί, εάν υπάρχει ανάγκη για νέα εγγύηση ή για να εξεταστούν άλλα μέσα προστασίας της αγοράς», δήλωσε στους βουλευτές στις Βρυξέλλες.
Η Επιτροπή δήλωσε επίσης ότι θα εξετάσει την παράταση των εγγυήσεων ή την ύπαρξη κάποιου εναλλακτικού μηχανισμού μετά τα μέσα του 2026. Σύμφωνα με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, οι διασφαλίσεις μπορούν να ισχύουν το πολύ για οκτώ χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι θα λήξουν στα μέσα της δεύτερης θητείας του Τραμπ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε το 2018 στο συμπέρασμα ότι οι δασμοί σε χάλυβα και αλουμίνιο του Τραμπ ήταν «μεταμφιεσμένες ασφαλιστικές δικλείδες», πράγμα που σημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έπρεπε να αποζημιώσουν τους εμπορικούς εταίρους τους. «Σε γενικές γραμμές, πιστεύω ότι η νομική ανάλυση που έγινε τότε εξακολουθεί να ισχύει», δήλωσε ο Ρουμπινάτσι. Η αντίδραση της Ευρώπης το 2018 ήταν οι αντι-δασμοί στις αμερικανικές εξαγωγές, περιλαμβάνοντας το μπέρμπον και τις μοτοσικλέτες, αλλά αυτά τα αντιμέτρα έχουν ανασταλεί μέχρι το τέλος Μαρτίου.
Εκτός της ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο δημοσίευσε μια σημαντική διαβούλευση για τη χαλυβουργία του στις 16 Φεβρουαρίου, εβδομάδες πριν από το χρονοδιάγραμμα, εξαιτίας της εξαγγελίας των αμερικανικών δασμών Το «Σχέδιο για τον χάλυβα» θα εξετάσει τα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού ενεργειακού κόστους και των «αθέμιτων εμπορικών πρακτικών» από άλλες χώρες, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Επιχειρήσεων και Εμπορίου.
Ο Τραμπ υπέγραψε μνημόνιο στις 13 Φεβρουαρίου για την επιβολή αμοιβαίων δασμών σε όλους τους μεγάλους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ. «Αποφάσισα, για λόγους δικαιοσύνης, ότι θα επιβάλω αμοιβαίο δασμό, δηλαδή ό,τι χρεώνουν οι χώρες στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους από το Οβάλ Γραφείο. «Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, μας χρεώνουν πολύ περισσότερο από ό,τι τους χρεώνουμε εμείς – αυτό ανήκει στο παρελθόν.»
Ο Τραμπ επιβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις ή απαλλαγές από τους δασμούς και οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου ξεχώρισαν τον φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) της ΕΕ, τον οποίο αποκάλεσαν «διπλό χτύπημα» που σχεδόν τριπλασιάζει τον δασμολογικό συντελεστή στα αμερικανικά προϊόντα που εισέρχονται στην ευρωπαϊκή αγορά. Ο μέσος κανονικός συντελεστής ΦΠΑ της ΕΕ είναι 21,8%. «Δεν είναι περίεργο που η Γερμανία πουλάει οκτώ φορές περισσότερα αυτοκίνητα σε εμάς απ’ ό,τι εμείς σε αυτούς. Ο πρόεδρος Τραμπ δεν πρόκειται να το ανεχθεί αυτό άλλο», δήλωσε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στους δημοσιογράφους, σε συνέντευξη Τύπου πριν από την ανακοίνωση του προέδρου στις 13 Φεβρουαρίου.
Τόσο οι δασμοί όσο και η προσέγγιση του πολέμου στην Ουκρανία αποδεικνύονται ζητήματα διχασμού μεταξύ της Ευρώπης και της κυβέρνησης Τραμπ. Μόλις αυτή την εβδομάδα, η κυβέρνηση Τραμπ ξεκίνησε συνομιλίες με αξιωματούχους του Κρεμλίνου στη Σαουδική Αραβία για τον τερματισμό του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, ενώ η ΕΕ επιβεβαίωσε την υποστήριξή της προς το Κίεβο, μετά από μια βιαστικά οργανωμένη σύνοδο κορυφής στο Μέγαρο Ελιζέ στο Παρίσι.
Του Guy Birchall, με πληροφορίες από το Reuters