Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε την Τρίτη ότι το μπλοκ σχεδιάζει να μηδενίσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου έως το τέλος του 2027, με τις παρατηρήσεις του να έρχονται καθώς οι ηγέτες της ΕΕ συνεχίζουν να διαβουλεύονται για τις κινήσεις που θα επιταχύνουν τη μείωση της εξάρτησης της περιοχής από τη ρωσική ενέργεια.
Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Τρίτη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο κατά δύο τρίτα έως το τέλος του τρέχοντος έτους και να την εξαλείψει σταδιακά εντελώς έως το τέλος του 2027.
Οι δηλώσεις του Τζεντιλόνι παρέχουν μεγαλύτερη σαφήνεια γύρω από το χρονοδιάγραμμα για την απεξάρτηση των κρατών μελών της ΕΕ από τη ρωσική ενέργεια, καθώς στις προηγούμενες δηλώσεις της ΕΕ σχετικά με τη σταδιακή κατάργηση των ρωσικών ορυκτών καυσίμων είχε εκφραστεί ως στόχος «πολύ πριν από το 2030».
Οι παρατηρήσεις του έρχονται επίσης μία ημέρα μετά τη δήλωση του Ύπατου Εκπρόσωπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ότι δεν υπάρχει ακόμη επαρκής υποστήριξη από τα κράτη μέλη του μπλοκ για την επιβολή πλήρους εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου.
«Προς το παρόν, εμείς στην ΕΕ δεν έχουμε ενιαία θέση για το ζήτημα αυτό», ανέφερε ο Μπορέλ στη γερμανική εφημερίδα Die Welt στις 25 Απριλίου. «Μια τελική πρόταση για εμπάργκο στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο δεν βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι».
Ο Μπορέλ πρόσθεσε ότι πιστεύει πως το μπλοκ θα μπορέσει τελικά να μειώσει την εξάρτησή του από τη ρωσική ενέργεια και να στερήσει έτσι από το Κρεμλίνο μια βασική ροή εσόδων.
«Κάποια στιγμή θα συμβεί και τότε η Ρωσία θα νιώσει με οδυνηρό τρόπο ότι τα έσοδα από τις επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου χάνονται», είπε.
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, οι εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία στην ΕΕ είχαν αξία 108 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021.
Ενώ όλα τα κράτη της ΕΕ έχουν λάβει μέτρα για να μειώσουν τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων, δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής μεγάλος αντίκτυπος στα έσοδα της Μόσχας από τις εξαγωγές αργού, καθώς οι ασιατικές χώρες συνεχίζουν να αγοράζουν φθηνό ρωσικό αργό που δεν θέλουν οι Ευρωπαίοι αγοραστές.
Σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg, οι εξαγωγές αργού πετρελαίου από τα ρωσικά λιμάνια έχουν αυξηθεί απότομα τις τελευταίες εβδομάδες, με τα έσοδα του Κρεμλίνου από τον εξαγωγικό δασμό αργού πετρελαίου να εκτοξεύονται κατά 25% για την εβδομάδα που έληξε στις 22 Απριλίου.
Το Bloomberg εκτιμά ότι οι αποστολές αργού την εβδομάδα αυτή απέφεραν έσοδα περίπου 232 εκατ. δολαρίων για τη Ρωσία, αυξημένα κατά 46 εκατ. δολάρια σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Η Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία για τις ενεργειακές της ανάγκες.
Το 2021, οι ρωσικές εξαγωγές αντιπροσώπευαν περισσότερο από το 40 τοις εκατό της συνολικής κατανάλωσης φυσικού αερίου της ΕΕ, το 27 τοις εκατό των εισαγωγών πετρελαίου και το 46 τοις εκατό των εισαγωγών άνθρακα, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο τομέας της ενέργειας αντιπροσώπευε το 62% των συνολικών εισαγωγών της ΕΕ από τη Ρωσία το 2021.
Η Katabella Roberts συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.