Σάββατο, 21 Δεκ, 2024
Ένα πλοίο εργάζεται στα ανοιχτά της Βαλτικής Θάλασσας στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 από τη Ρωσία στη Γερμανία, στις 11 Νοεμβρίου 2018. (Bernd Wuestneck/dpa μέσω AP, φωτογραφία αρχείου)

Η ΕΕ ζητά από τις χώρες να μειώσουν σημαντικά την κατανάλωση φυσικού αερίου μέχρι το επόμενο έτος

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από τα κράτη μέλη της να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15% τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη του 2023.

Σύμφωνα με τον προτεινόμενο κανονισμό (pdf), που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, θα ορίσει μια αρχική μείωση της χρήσης φυσικού αερίου κατά 15 τοις εκατό μεταξύ της 1ης Αυγούστου 2022 και της 31ης Μαρτίου 2023.

Παράλληλα, κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ ισχυρίστηκαν ότι η μείωση είναι απαραίτητη λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η ΕΕ, η οποία περιλαμβάνει πολλά κράτη του ΝΑΤΟ, έχει υποστηρίξει την Ουκρανία, ενώ έχει επιβάλει πολλές κυρώσεις στη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων ηγετών του Κρεμλίνου, ως απάντηση στη σύγκρουση.

Στις 11 Ιουλίου, η Ρωσία έκλεισε τον αγωγό Nord Stream I που μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην υπόλοιπη Ευρώπη μέσω της Βαλτικής Θάλασσας για συντήρηση. Ωστόσο, η διακοπή προκάλεσε εικασίες ότι η Μόσχα θα μπορούσε να κλείσει το έργο για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

«Η Ρωσία μας εκβιάζει. Η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο. Και ως εκ τούτου, σε κάθε περίπτωση, είτε πρόκειται για μια μερική σημαντική διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου είτε για μια ολική διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου, η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη», έγραψε την Τετάρτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Ρωσία έχει αντικρούσει τις κατηγορίες, λέγοντας ότι υπήρξε αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας.

Τι σημαίνει αυτό

Η Ευρώπη κάνει αγώνα δρόμου για να γεμίσει τις αποθήκες φυσικού αερίου της ενόψει του χειμώνα και να δημιουργήσει ένα απόθεμα ασφαλείας σε περίπτωση που οι προμήθειες περιοριστούν στο εγγύς μέλλον, ενώ περίπου δώδεκα χώρες της ΕΕ αντιμετωπίζουν ήδη μειωμένες ρωσικές παραδόσεις. Αξιωματούχοι της ΕΕ υποστηρίζουν ότι είναι πιθανή η πλήρης διακοπή των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου προς το μπλοκ.

«Η πρόσφατη κλιμάκωση των διαταραχών της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία υποδεικνύει σημαντικό κίνδυνο να υλοποιηθεί μια πλήρης και παρατεταμένη διακοπή των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου με απότομο και μονομερή τρόπο», ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε υπόμνημα σχετικά με την πρόταση περικοπής του φυσικού αερίου. «Η ανάληψη δράσης τώρα μπορεί να μειώσει τόσο τον κίνδυνο όσο και το κόστος για την Ευρώπη σε περίπτωση περαιτέρω ή πλήρους διακοπής».

Ατμός εξέρχεται από έναν πύργο ψύξης του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο Lichterfelde στο Βερολίνο της Γερμανίας στις 30 Μαρτίου 2022. (Michael Sohn/AP Photo)

 

Εάν το μέτρο εγκριθεί, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να επικαιροποιήσουν τα εθνικά τους σχέδια έως τον Σεπτέμβριο του 2022 και να συμπεριλάβουν λεπτομέρειες σχετικά με τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου. Εδώ και χρόνια, τα κράτη της ΕΕ έχουν εξαρτηθεί από την εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου, ενώ ορισμένα κράτη –όπως η Γερμανία– έχουν ως επί το πλείστον αποκλείσει τη χρήση πυρηνικής ενέργειας και έχουν προσπαθήσει να αξιοποιήσουν αντ’ αυτού την ηλιακή, την αιολική και την υδροηλεκτρική ενέργεια.

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, παραδέχτηκε πρόσφατα στον Guardian ότι η χώρα του έκανε ένα «σοβαρό πολιτικό λάθος» βασιζόμενη στο ρωσικό φυσικό αέριο. Η χώρα είχε εισάγει σημαντική ποσότητα φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream I και ήθελε να διπλασιάσει την ποσότητα με τον προτεινόμενο Nord Stream II.

Το σχέδιο της ΕΕ έρχεται καθώς η κρατική ενεργειακή εταιρεία Gazprom της Ρωσίας δήλωσε ότι δεν μπορεί να εκπληρώσει τις συμβάσεις φυσικού αερίου με την ΕΕ λόγω απρόβλεπτων περιστάσεων. Η εταιρεία φέρεται να απέστειλε επιστολή αυτή την εβδομάδα ενημερώνοντας ορισμένους από τους πελάτες της στην ΕΕ για ανωτέρα βία στις προμήθειες φυσικού αερίου.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε επίσης την Τετάρτη ότι η χωρητικότητα του Nord Stream 1 θα μπορούσε να μειωθεί λόγω προβλημάτων με άλλες μονάδες άντλησης, μία από τις οποίες θα πρέπει να σταλεί για συντήρηση στις 26 Ιουλίου.

Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το ρεπορτάζ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε