Η καθημερινή έκθεση σε έναν τύπο φθαλικού άλατος — χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται συνήθως σε προϊόντα πολυβινυλοχλωριδίου όπως σωληνώσεις, ιατρικούς σωλήνεςμ σακούλες, και διαφανείς μεμβράνες κουζίνας — μπορεί να συνδέεται με περισσότερο από 13% των θανάτων από καρδιακές παθήσεις παγκοσμίως το 2018, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Η έρευνα εμπλέκει συγκεκριμένα τον φθαλικό δι-2-αιθυλεξυλεστέρα (DEHP), έναν τύπο χημικής ουσίας που χρησιμοποιείται για να κάνει τα πλαστικά πιο εύκαμπτα, ως σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία, ο οποίος αποδόθηκε σε περισσότερους από 350.000 θανάτους από καρδιακές παθήσεις μεταξύ ατόμων ηλικίας 55 έως 64 ετών παγκοσμίως.
Παρόλο που οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν σε δελτίο τύπου ότι τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι αυτές οι χημικές ουσίες μπορεί να είναι επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία, προειδοποιούν ότι τα αποτελέσματα δεν αποδεικνύουν σχέση αιτίου-αποτελέσματος.
«Το γεγονός ότι οι φθαλικές ενώσεις είναι τόσο διαδεδομένες και μπορούν να επηρεάσουν πολλαπλά συστήματα οργάνων τις καθιστά σοβαρή ανησυχία για τη δημόσια υγεία», δήλωσε η Τζαννέτα Μπρύσκιν, διευθύντρια κλινικής χημείας και τοξικολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Έμορυ, σε συνέντευξή της στην Epoch Times.
Κρυμμένος δολοφόνος
Η μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές του NYU Langone και δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Lancet eBiomedicine, χρησιμοποίησε δεδομένα υγείας και περιβάλλοντος από διάφορες έρευνες πληθυσμού παγκοσμίως για να αξιολογήσει την έκθεση σε DEHP σε 200 χώρες. Αυτά τα δεδομένα στη συνέχεια συνδέθηκαν με τις παγκόσμιες τάσεις θνησιμότητας.
Οι αναπτυσσόμενες περιοχές επωμίστηκαν το μεγαλύτερο βάρος των θανάτων που συνδέονται με την έκθεση σε DEHP. Η Νότια Ασία και η Μέση Ανατολή αντιπροσώπευαν μαζί περίπου το 42% των θανάτων από καρδιακές παθήσεις που συνδέονται με το DEHP, ενώ η Ανατολική Ασία και ο Ειρηνικός συνέβαλαν σχεδόν στο 32%.
Μαζί, η Μέση Ανατολή, η Νότια Ασία, η Ανατολική Ασία και ο Ειρηνικός παρουσίασαν ένα δυσανάλογα υψηλό μερίδιο αυτών των θανάτων — περίπου τα τρία τέταρτα του συνόλου.
Τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα φθαλικών ενώσεων είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, ειδικά καρδιαγγειακή θνησιμότητα, σύμφωνα με τη μελέτη.
Οι συγγραφείς σημείωσαν ότι αυτές οι περιοχές πιθανότατα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη έκθεση σε φθαλικές ενώσεις λόγω της αυξανόμενης παραγωγής πλαστικών και των λιγότερο αυστηρών κανονισμών κατασκευής.
Η έκθεση στο DEHP συνδέεται με αυξημένη φλεγμονή στις αρτηρίες της καρδιάς, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές προσβολές ή εγκεφαλικά επεισόδια με την πάροδο του χρόνου, δήλωσαν οι ερευνητές.
Ο Λεονάρντο Τρασάντε, καθηγητής υγείας πληθυσμού στο NYU Langone Health και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, τόνισε την επείγουσα ανάγκη για κανονισμούς για τη μείωση της έκθεσης σε αυτές τις επιβλαβείς χημικές ουσίες, ιδιαίτερα σε περιοχές που βιώνουν ταχεία βιομηχανική ανάπτυξη.
«Χώρες με ταχεία βιομηχανική ανάπτυξη και λιγότερους κανονισμούς ασφαλείας — όπως η Ινδία, η Κίνα και η Ινδονησία, επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος των καρδιακών παθήσεων που σχετίζονται με τις φθαλικές ενώσεις», δήλωσε στην Epoch Times ο Τζόζεφ Μέρκολα, πιστοποιημένος οστεοπαθητικός ιατρός που ειδικεύεται στην οικογενειακή ιατρική. «Αυτό θα πρέπει να αποτελεί έκκληση για δράση. Είτε ζείτε σε μια μεγάλη πόλη είτε σε μια αγροτική πόλη, έχετε το δικαίωμα σε καθαρά τρόφιμα, ασφαλή προϊόντα και ένα περιβάλλον χωρίς τοξίνες».
Κοιτάζοντας μπροστά, οι ερευνητές σχεδιάζουν να διερευνήσουν πώς η μείωση της έκθεσης σε φθαλικές ενώσεις μπορεί να επηρεάσει τα ποσοστά θνησιμότητας με την πάροδο του χρόνου και να εξετάσουν άλλα προβλήματα υγείας που συνδέονται με αυτές τις χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένου του πρόωρου τοκετού.
Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι οι οικονομικές επιπτώσεις των θανάτων που συνδέονται με την έκθεση σε DEHP έφτασαν τα 3,74 τρισεκατομμύρια δολάρια. Μια προηγούμενη μελέτη από την ίδια ομάδα διαπίστωσε ότι οι φθαλικές ενώσεις ευθύνονται για περισσότερους από 90.000 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, πολλοί από τους οποίους συνδέονται με καρδιακές παθήσεις.
Κίνδυνοι για την υγεία πέρα από τις καρδιαγγειακές παθήσεις
Οι φθαλικές ενώσεις, που ταξινομούνται ως χημικές ουσίες που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές, έχουν ευρείες επιπτώσεις στην υγεία επειδή παρεμβαίνουν στα ορμονικά συστήματα του σώματος, δήλωσε η Μπρύσκιν.
Στα παιδιά, οι φθαλικές ενώσεις έχουν συσχετιστεί με αναπτυξιακά και συμπεριφορικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης γνωστικής λειτουργίας και των διαταραχών προσοχής, σημείωσε. Στους ενήλικες, έχουν συνδεθεί με αναπαραγωγικά προβλήματα, όπως χαμηλότερη ποιότητα σπέρματος και διαταραγμένους κύκλους εμμήνου ρύσεως, καθώς και με αυξημένους κινδύνους για παχυσαρκία, αντίσταση στην ινσουλίνη, διαβήτη τύπου 2 και ορμονοευαίσθητους καρκίνους όπως ο καρκίνος του μαστού.
Ο Μέρκολα είπε ότι μία από τις πιο ανησυχητικές επιπτώσεις αφορά την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών.
«Εάν είστε έγκυος, η έκθεση σε φθαλικές ενώσεις μπορεί να βλάψει τις γνωστικές ικανότητες του παιδιού σας πριν από τη γέννηση», είπε. «Η ζημιά φαίνεται να είναι ιδιαίτερα έντονη όταν η έκθεση συμβαίνει κατά τη διάρκεια βασικών αναπτυξιακών παραθύρων όπως το δεύτερο τρίμηνο».
«Υπάρχει επίσης ανησυχία για τον ρόλο τους στη διαταραχή του θυρεοειδούς και στην πρόωρη εφηβεία», πρόσθεσε η Μπρύσκιν.
Είπε ότι υπάρχουν ουσιαστικοί τρόποι για τη μείωση της έκθεσης σε φθαλικές ενώσεις, αλλά σημείωσε ότι η ευθύνη επί του παρόντος βαρύνει περισσότερο τα άτομα παρά τα ρυθμιστικά συστήματα.
Για τη μείωση της προσωπικής έκθεσης, η Μπρύσκιν συνέστησε τα ακόλουθα βήματα:
Περιορισμός της χρήσης πλαστικών προϊόντων, ειδικά εκείνων που φέρουν την ετικέτα με τον κωδικό ανακύκλωσης αρ. 3 πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC).
Επιλογή εναλλακτικών λύσεων όπως γυαλί, ανοξείδωτο χάλυβα ή υλικά χωρίς φθαλικές ενώσεις για την αποθήκευση τροφίμων και παιδικών παιχνιδιών.
Επιλογή προϊόντων προσωπικής φροντίδας με την ετικέτα «χωρίς φθαλικές ενώσεις» και αποφυγή εκείνων με γενικό «άρωμα» που αναφέρεται ως συστατικό.
Μειώστε την κατανάλωση επεξεργασμένων και συσκευασμένων τροφίμων και καταναλώστε αντ΄αυτών φρέσκα, φυσικά τρόφιμα.
Καθαρισμός συχνά για την ελαχιστοποίηση της οικιακής σκόνης, όπου μπορούν να συσσωρευτούν οι φθαλικές ενώσεις.
Είπε ότι, «τελικά, η μείωση της έκθεσης σε ολόκληρο τον πληθυσμό θα εξαρτηθεί από αλλαγές πολιτικής που περιορίζουν τη χρήση φθαλικών ενώσεων και επιβάλλουν σαφέστερη επισήμανση, προσπάθειες που ακόμα δεν συμβαδίζουν με την επιστήμη».