Στις 31 Ιουλίου χιλιάδες άτομα στη Γαλλία διαδήλωσαν ενάντια στην «κάρτα υγείας» πραγματοποιώντας πορείες στο Παρίσι και σε άλλες γαλλικές πόλεις, με τις περισσότερες διαδηλώσεις να είναι ειρηνικές.
Περίπου 3.000 άτομα των δυνάμεων ασφαλείας παρατάχθηκαν γύρω από το Παρίσι στο τρίτο κατά σειρά Σαββατοκύριακο διαδηλώσεων ενάντια στην κάρτα υγείας, η οποία σύντομα θα είναι απαραίτητη για να εισέλθει κανείς σε εστιατόρια και άλλα μέρη. Η λεγομένη κάρτα υγείας ψηφίστηκε στο γαλλικό κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα, με τον νόμο να τίθεται σε ισχύ στις 9 Αυγούστου.
Εν τω μεταξύ, ένα δικαστήριο στο Βερολίνο δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι οι διαδηλώσεις κατά των lockdown είναι παράνομες, οδηγώντας σε συλλήψεις διαδηλωτών. Σύμφωνα με ένα άρθρο της Deutsche Welle (DW), οι δικαστές στο διοικητικό δικαστήριο της πρωτεύουσας αρνήθηκαν να δώσουν άδεια σε 13 διαδηλώσεις που οργανώθηκαν από μια ομάδα κατά των lockdown. Οι διοργανωτές δήλωσαν ότι 22.500 άτομα εγγράφηκαν για να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις.
Βίντεο και φωτογραφίες που ανέβηκαν στο Twitter, δείχνουν κάποιους διαδηλωτές να συλλαμβάνονται από αστυνομικούς. Μια πορεία που είχε προγραμματιστεί για την 1η Αυγούστου απαγορεύτηκε επίσης από το δικαστήριο, σύμφωνα με την DW.
Οι Γερμανοί δικαστές ανέφεραν ότι οι διαδηλώσεις πρέπει να απαγορευτούν γιατί διευκολύνουν την εξάπλωση της COVID-19.
Ο Θάιλο Γκάμπλιτζ, εκπρόσωπος της αστυνομίας του Βερολίνου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η απόφαση απευθύνεται στις διαδηλώσεις «οι συμμετέχοντες των οποίων δεν ακολουθούν τακτικά τους νόμους, ειδικά αυτούς για την προστασία από την λοίμωξη», συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μάσκας.
Στην Ιταλία, χιλιάδες διαδηλωτές κατά των διαβατηρίων εμβολιασμού διαδήλωσαν για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα σε πόλεις όπως η Ρώμη, το Μιλάνο και η Νάπολη. Οι διαδηλωτές του Μιλάνου έκαναν στάση έξω από το δικαστικό μέγαρο της πόλης φωνάζοντας «Αλήθεια!» «Ντροπή!» και «Ελευθερία!» Στην Ρώμη, βάδιζαν πίσω από ένα πανό που έγραφε «Αντίσταση». Οι διαδηλώσεις αυτές ήταν θορυβώδεις αλλά ειρηνικές.
Οι ιταλικές αρχές ενέκριναν επίσης την εφαρμογή της κάρτας υγείας για είσοδο σε μπαρ, εστιατόρια και άλλους χώρους. Οι επικριτές του μέτρου υποστηρίζουν ότι είναι πολύ αυστηρό και παραβιάζει τις βασικές προσωπικές ελευθερίες.
Στην Ελβετία, περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη Λουκέρνη για να διαδηλώσουν ενάντια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, σύμφωνα με αναφορές τοπικών μέσων ενημέρωσης.
«Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να μας λένε τι να κάνουμε», δήλωσε στο Associated Press η 37χρονη νοσοκόμα Χάνγκερ Άμερ, η οποία παραιτήθηκε από τη δουλειά της, σημειώνοντας πως η συμπεριφορά ήταν άσχημη στους Γάλλους ιατρούς κατά το πρώτο κύμα της COVID-19. «Τώρα ξαφνικά μας λένε ότι αν δεν εμβολιαστούμε, φταίμε εμείς που μολύνονται οι άνθρωποι. Νομίζω ότι είναι αρρωστημένο».
Ένας δάσκαλος που συμμετείχε στις διαμαρτυρίες του Παρισιού είπε στην Guardian ότι η πολιτική για τις κάρτες υγείας δημιουργεί διαχωρισμό στη Γαλλία.
«Δημιουργούμε μια διαχωρισμένη κοινωνία και πιστεύω ότι είναι απίστευτο να το κάνουμε αυτό στη χώρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε στην Guardian η Άννα, η οποία δεν θέλησε να δώσει το επώνυμό της.
«Βγήκα λοιπόν στους δρόμους. Δεν έχω διαμαρτυρηθεί ποτέ στη ζωή μου… Νομίζω ότι η ελευθερία μας κινδυνεύει».
Οι γαλλικές αρχές δήλωσαν ότι πρέπει να διευθετηθεί η κάρτα υγείας, επειδή η παραλλαγή Δέλτα είναι πιο μεταδοτική. Περισσότερα από 24.000 νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στις 30 Ιουλίου – ενώ στις αρχές του μήνα τα ημερήσια κρούσματα ήταν μερικές χιλιάδες.
Ο υπουργός Εσωτερικών Τζέραλντ Ντάρμανιν έγραψε στο Twitter ότι η αστυνομία συνέλαβε 10 διαδηλωτές στο Παρίσι και εννέα διαδηλωτές σε άλλα μέρη της Γαλλίας, σημειώνοντας ότι τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν.
Εκτός Ευρώπης, χιλιάδες διαδηλωτές – που φορούσαν μάσκες και διατηρούσαν αποστάσεις μεταξύ τους – βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη Μαλαισία για να διαμαρτυρηθούν για τους χειρισμούς της κυβέρνησης κατά του ιού, ενώ ζητούσαν την παραίτηση του πρωθυπουργού Μεχίντιν Γιάσσιν. Επικριτές στην χώρα αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός χρησιμοποιεί τα lockdown και άλλους περιορισμούς για να ενισχύσει την εξουσία του.
Ο Jack Phillips συνέβαλε στην δημιουργία αυτού του άρθρου.
Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece