Κυριακή, 22 Δεκ, 2024
Ένα αγόρι παίζει δίπλα σε ένα νεόκτιστο τσιμεντένιο τείχος στον καταυλισμό της Ριτσώνας, στις 15 Ιουνίου 2021. (Άλκης Κωνσταντινίδης / Reuters)

Η Ελλάδα σκληραίνει τη μεταναστευτική πολιτική της

ΡΙΤΣΩΝΑ, Ελλάδα – Με περιφραγμένα στρατόπεδα και αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα, η Ελλάδα σκληραίνει την προσέγγισή της,  αψηφώντας την κριτική από ομάδες αρωγής, λέγοντας ότι δεν έχει άλλη επιλογή δεδομένης της έλλειψης υποστήριξης από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης λέει ότι η κυβέρνηση υιοθετεί μια πιο σκληρή προσέγγιση «έτσι δεν στέλνουμε το λάθος μήνυμα να παρακινήσουμε τους ανθρώπους να έρθουν» στην Ελλάδα.

«Η πολιτική μας είναι αυστηρή αλλά δίκαιη», δήλωσε ο Μηταράκης στο Reuters.

Η Ελλάδα ήταν στην πρώτη γραμμή όταν η μεταναστευτική κρίση άρχισε το 2015, και εξακολουθεί να επωμίζεται μεγάλο μέρος του βάρους.

Έξω από την Αθήνα ο καταυλισμός της Ριτσώνας, αποτελεί ορατό σημάδι της αυστηρότερης πολιτικής. Περιφραγμένος με μπετόν, μοιάζει με μια μικρή πόλη με τείχη, με αυτοσχέδια παντοπωλεία, κρεοπωλείο και καφετέρια με αραβική μουσική.

Για πολλούς αιτούντες άσυλο, φαίνεται σαν φυλακή.

«Πριν, ήμασταν σε μια αόρατη φυλακή. Τώρα είναι μια ορατή φυλακή», δήλωσε ένας μετανάστης, ο οποίος εγκατέλειψε τη Σομαλία το 2018 όταν η ξηρασία και οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις άφησαν τον μισό πληθυσμό χωρίς φαγητό, νερό ή στέγη.

Εκτός από την περίφραξη των καταυλισμών, η Ελλάδα προκήρυξε διαγωνισμό σε όλη την ΕΕ τον Ιούνιο για να κατασκευάσει δύο εγκαταστάσεις κλειστού τύπου στα νησιά Σάμος και Λέσβος, όπου οι πρώην κάτοικοι της Μόριας στεγάζονται σε ένα εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο.

Η Αθήνα αναφέρει ότι τα μέτρα θα κάνουν τα στρατόπεδα ασφαλέστερα, αλλά οι ομάδες αρωγής λένε ότι οι πολιτικές περιορισμού πλήττουν τους ανθρώπους που έχουν ήδη τραυματιστεί από πόλεμο και συγκρούσεις. Ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης παρότρυνε την Ελλάδα να επανεξετάσει τα σχέδια της.

Η Ελλάδα πιέζει τις χώρες της ΕΕ για υποστήριξη σε μια προτεινόμενη αναθεώρηση των κανόνων της ΕΕ για το μετανάστευση. Ενώ τα κονδύλια της ΕΕ μειώνουν λίγο το βάρος, υπάρχει έλλειψη αλληλεγγύης, δήλωσε ο ο Μηταράκης.

«Ακόμα αισθανόμαστε ότι είμαστε μόνοι – Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα και Κύπρος, οι πέντε μεσογειακές χώρες – στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού».

Το υπουργείο Μετανάστευσης ανέφερε ότι οι πολιτικές του αποφέρουν καρπούς καθώς οι ροές μειώθηκαν κατά 68%. Ο αριθμός των ατόμων στα στρατόπεδα μειώθηκε κατά 71% από τον περασμένο Μάιο.

Αλλά με την αστάθεια στη Συρία, τις συγκρούσεις στη Σομαλία και τους Ταλιμπάν να αποκτούν δύναμη καθώς οι διεθνείς δυνάμεις ετοιμάζονται να φύγουν από το Αφγανιστάν, οι μεταναστευτική κρίση παραμένει ισχυρή.

Τον Ιούνιο, η Ελλάδα εξέδωσε απόφαση που ορίζει την Τουρκία ως «ασφαλή χώρα» για τους αιτούντες άσυλο από αυτές τις χώρες, καθιστώντας δυσκολότερο να εγκριθούν τα αιτήματά τους για άσυλο.

Ο Μηταράκης. είπε ότι η Ελλάδα χορήγησε άσυλο σε ειδικευμένους αιτούντες, αλλά «δεν θέλουμε να είμαστε η πύλη προς την Ευρώπη για τα δίκτυα λαθρεμπορίου».

Από την Καρολίνα Τάγαρη

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε