Η κοινή παρουσία της Ελλάδας και της Ουγγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως εταίροι, καθώς και στο ΝΑΤΟ, ως σύμμαχοι, δημιουργεί ένα ιδανικό πλαίσιο για την εμβάθυνση της συνεργασίας τους. Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε σήμερα, Δευτέρα 5 Μαΐου, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με τον ομόλογό του της Ουγγαρίας, Κριστόφ Σάλεϊ-Μπομπρόβνιτσκι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.
Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι η συνεργασία είναι ιδιαίτερα σημαντική και αναφέρθηκε στην εκκίνηση μιας σειράς διαρκών και στενών επαφών, οι οποίες, όπως εκτίμησε, θα επηρεάσουν θετικά τις αμυντικές θέσεις των δύο χωρών.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε επίσης αναφορά στην ελληνική κοινότητα στην Ουγγαρία, η οποία, όπως είπε, ανήκει στις 13 αναγνωρισμένες μειονότητες που εκπροσωπούνται στο εντυπωσιακό ουγγρικό Κοινοβούλιο. Τη χαρακτήρισε ως «γέφυρα επικοινωνίας και αλληλοκατανόησης» μεταξύ των δύο λαών.
Στη συνέχεια, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι οι δύο υπουργοί είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν μια σειρά από χρήσιμα θέματα Άμυνας και Ασφάλειας που απασχολούν τόσο τις χώρες τους όσο και τη διεθνή κοινότητα. Ειδικότερα, επισήμανε ότι ορισμένες συγκρούσεις βρίσκονται πολύ κοντά τους. Εξέφρασε την άποψη ότι η διμερής συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πιο σημαντική από ποτέ.
Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον Ούγγρο ομόλογό του για την «Ατζέντα 2030» και τη συνολική μεταρρύθμιση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ συζήτησαν για την υφιστάμενη στρατιωτική συνεργασία, η οποία, σύμφωνα με τον υπουργό, πρέπει να διευρυνθεί λόγω του ευρύτερου γεωπολιτικού περιβάλλοντος αστάθειας.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε ότι η Ελλάδα και η Ουγγαρία μπορούν να εμβαθύνουν τη συμμετοχή τους στο πλαίσιο της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (Permanent Structured Cooperation -PESCO), του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (Permanent Structured Cooperation -EDF), της Πρωτοβουλίας EDIP (European Defence Industrial Development Programme) για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας στην Ευρώπη και του κανονισμού SAFE (Security and Defence Framework for European Policy) που καθορίζει το πλαίσιο για την ασφάλεια και την άμυνα στην Ευρώπη, και συζήτησαν επίσης για τους ευρωπαϊκούς κανόνες χρηματοδότησης της Άμυνας.
Ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε ότι η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για την αντιμετώπιση κινδύνων και απειλών, αλλά αυτό πρέπει να γίνει με τρόπο που διασφαλίζει πλήρως την κυριαρχία των κρατών-μελών και λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα ασφάλειας και άμυνας κάθε κράτους.
«Η Άμυνα», ανέφερε, «είναι ο στενότερος πυρήνας της κρατικής υπόστασης και συμφωνήσαμε απολύτως ότι σε θέματα Άμυνας πρέπει να υπάρχει ομοφωνία για τη λήψη αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Σχετικά με τις προτάσεις ReArm («Reinforcing the European Defence Industry through common procurement act») για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας μέσω κοινών προμηθειών όπλων και αμυντικού εξοπλισμού και τον κανονισμό SAFE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον Ούγγρο ομόλογό του για την ελληνική θέση όσον αφορά τα κριτήρια επιλεξιμότητας, επισημαίνοντας την ανάγκη να διαμορφωθούν με τρόπο που να αποκλείει την ενίσχυση αμυντικών βιομηχανιών χωρών που δεν υιοθετούν τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν ευθυγραμμίζονται με την Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας. Πρόσθεσε ότι είναι ακόμα πιο σημαντικό να αποκλείονται χώρες που απειλούν άλλα κράτη-μέλη της Ένωσης.
Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης για την κατάσταση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Λίβανο και τη Συρία. Σημειώθηκε ότι ο Ούγγρος υπουργός θα επισκεφθεί την έκθεση DEFEA – Defence Exhibition Athens.
Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι η έκθεση έχει ενισχυμένη ουγγρική παρουσία, κάτι που χαρακτήρισε «πολύ ευχάριστο», καθώς δίνει την ευκαιρία για νέες συνεργασίες και εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Στόχος, όπως είπε, είναι η ενίσχυση της συνεργασίας των δύο οικοσυστημάτων, της Ελλάδας και της Ουγγαρίας, μια χώρα με μεγάλη παράδοση στην αμυντική βιομηχανία. Μάλιστα, αναφέρθηκε σε πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού συνδέσμου αμυντικών επιχειρήσεων και του αντίστοιχου ουγγρικού, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτή η συνεργασία θα οδηγήσει σε περαιτέρω εμβάθυνση.
Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο υπουργών, πραγματοποιήθηκαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών. Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στην ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, στις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή Άμυνα και Βιομηχανία, καθώς και σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα Άμυνας και Ασφάλειας.