Στις 17 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ξεκίνησε τη διήμερη επίσημη επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο, με συνάντηση με μέλη της βασιλικής οικογένειας στο Κάστρο του Ουίνδσορ.
Ο πρόεδρος και η Πρώτη Κυρία κατέφθασαν στο ιστορικό κάστρο, περίπου 32 χιλιόμετρα δυτικά του κέντρου του Λονδίνου, λίγο μετά το μεσημέρι τοπική ώρα, για μια τελετή με ιδιαίτερη λαμπρότητα και επισημότητα.
Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο επιχειρεί να ενισχύσει τις σχέσεις του με την κυβέρνηση Τραμπ, να επαναδιαπραγματευτεί τη νεοσύναπτη εμπορική συμφωνία, να αντιμετωπίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και να διευρύνει τη συνεργασία με τις ΗΠΑ σε τομείς όπως η πυρηνική ενέργεια και η τεχνητή νοημοσύνη.
Κατά την άφιξή τους, το προεδρικό ζεύγος υποδέχθηκαν ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας, Ουίλιαμ και Κάθριν, προτού τους υποδεχθούν επίσημα ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα. Βασιλικός χαιρετισμός αποδόθηκε ταυτόχρονα από τους κήπους του Κάστρου του Ουίνδσορ και τον Πύργο του Λονδίνου.
Λίγο πριν αναχωρήσει για το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Τραμπ χαρακτήρισε τον βασιλιά Κάρολο «φίλο του», λέγοντας ότι η σχέση τους «κρατάει χρόνια». Απέδωσε ακόμη τα εύσημα στον βασιλιά, σημειώνοντας: «Είναι ένας τόσο κομψός κύριος και εκπροσωπεί τη χώρα του άριστα».
Η βασίλισσα Καμίλα συμμετείχε στην υποδοχή μόλις λίγες ημέρες αφού είχε αποσυρθεί προσωρινά από τα δημόσια καθήκοντα για να αναρρώσει από οξεία ιγμορίτιδα.
Λαμπρή τελετή στο Ουίνδσορ
Η επίσημη υποδοχή συνεχίστηκε με τη βασιλική οικογένεια να συνοδεύει τον Τραμπ και την Πρώτη Κυρία σε πομπή με άμαξες εντός του κτήματος του Ουίνδσορ.
Ο Τραμπ συνόδευσε τον βασιλιά Κάρολο στην πρώτη άμαξα, ενώ η βασίλισσα, η Μελάνια Τραμπ και το πριγκιπικό ζεύγος ακολούθησαν σε ξεχωριστές άμαξες.
Κατά μήκος της διαδρομής είχαν παραταχθεί μέλη των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, ενώ στρατιωτικές μπάντες απέδωσαν τόσο τον αμερικανικό όσο και τον βρετανικό εθνικό ύμνο.
Η στρατιωτική μπάντα ξεκίνησε με το «The Star-Spangled Banner» καθώς οι άμαξες διέσχιζαν τον χαλικοστρωμένο διάδρομο και στη συνέχεια ακολούθησε το «God Save the King».
Στην αυλή του Κάστρου του Ουίνδσορ, η αποστολή υποδέχθηκε άγημα τιμής από τους Grenadier Guards, Coldstream Guards και Scots Guards.
Όπως ανακοίνωσε το Παλάτι του Μπάκιγχαμ: «Οι αυλοί και τα τύμπανα απέδωσαν βασιλικό χαιρετισμό και έπαιξαν και τους δύο εθνικούς ύμνους».
Ο Τραμπ προσκλήθηκε να επιθεωρήσει το άγημα τιμής, συνοδεία του βασιλιά Καρόλου, με τους δύο άντρες να συνομιλούν χαλαρά κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης.
Μετά την τελετή, ο βασιλιάς και η βασίλισσα οδήγησαν τους καλεσμένους τους στο εσωτερικό για γεύμα στην επίσημη τραπεζαρία.
Αμέσως μετά, ανέμενε μια ξενάγηση σε ειδική έκθεση στο πράσινο σαλόνι, με αντικείμενα από τη βασιλική συλλογή σχετιζόμενα με τις ΗΠΑ.

Το απόγευμα, η αμερικανική αποστολή επισκέφθηκε το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου για κατάθεση στεφάνου στον τάφο της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄, ακολούθησε σύντομη ξενάγηση και μουσική παρουσίαση από τη χορωδία του παρεκκλησίου.
Αργότερα, ο πρόεδρος και η Πρώτη Κυρία συμμετείχαν μαζί με τον βασιλιά, τη βασίλισσα, τον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ και τη σύζυγό του, καθώς και οικογένειες στρατιωτικών από ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο, σε στρατιωτική επίδειξη στο ανατολικό γκαζόν, η οποία ολοκληρώθηκε με διέλευση βρετανικών και αμερικανικών μαχητικών F-35 και των Red Arrows της RAF.
Το βράδυ, η βασιλική οικογένεια παρέθεσε επίσημο δείπνο προς τιμήν του προεδρικού ζεύγους στην αίθουσα του κάστρου, με τις ομιλίες του Τραμπ και του βασιλιά Καρόλου να δίνουν το έναυσμα της εκδήλωσης.
Ο πρόεδρος και η Πρώτη Κυρία διανυκτέρευσαν στο Ουίνδσορ. Η τελευταία κρατική επίσκεψη του Τραμπ στη Βρετανία είχε πραγματοποιηθεί το 2019, όταν τον υποδέχθηκε η βασίλισσα Ελισάβετ στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ. Λόγω εργασιών ανακαίνισης στο Μπάκιγχαμ, η φετινή φιλοξενία πραγματοποιήθηκε στο Ουίνδσορ.

Δεύτερη ημέρα της επίσκεψης
Την Πέμπτη, ο Τραμπ είχε προγραμματίσει διμερή συνάντηση με τον Στάρμερ, ακολουθούμενη από επιχειρηματική εκδήλωση και συνέντευξη Τύπου.
Πρόκειται για τη δεύτερη ιστορική κρατική επίσκεψη που υπογραμμίζει και ανανεώνει την «ειδική σχέση» μεταξύ ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου, όπως επισήμανε ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος προσεγγίζοντας το ταξίδι.
Επιπλέον, η επίσκεψη στόχευε και στον εορτασμό της επερχόμενης 250ής επετείου από την ίδρυση των Ηνωμένων Πολιτειών.
Στην αποστολή του προέδρου Τραμπ συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσαντ, ο πρεσβευτής Γουόρεν Στίβενς, ο ειδικός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ και η προσωπάρχης Σούζι Γουέιλς.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών τέθηκαν η ενίσχυση της συνεργασίας στην επιστήμη και την τεχνολογία, την ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας, την αμυντική τεχνολογία και τις οικονομικές διασυνδέσεις των δύο χωρών.
Όπως ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος, η συμφωνία πυρηνικής ενέργειας που θα ανακοινωθεί στη διμερή συνάντηση αποσκοπεί στην πλήρη απεξάρτηση από ρωσικά πυρηνικά καύσιμα έως το 2028.
Στις 16 Σεπτεμβρίου, οι δύο χώρες υπέγραψαν τεχνολογικό σύμφωνο που, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, θα φέρει επενδύσεις 42 δισ. δολαρίων από αμερικανικούς κολοσσούς τεχνολογίας στις υποδομές τεχνητής νοημοσύνης της χώρας.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, ΗΠΑ και Βρετανία θα συνεργαστούν στην προώθηση της τεχνητής νοημοσύνης, των κβαντικών υπολογιστών και της πυρηνικής τεχνολογίας.
Λίγο πριν αναχωρήσει, ο Τραμπ ανέφερε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί να τροποποιήσει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που έχει συναφθεί από τις 16 Ιουνίου, λέγοντας: «Θέλουν να δουν αν μπορούν να βελτιώσουν λίγο τη συμφωνία. Κάναμε μια σπουδαία συμφωνία κι είμαι πρόθυμος να βοηθήσω».
Στο Λονδίνο, σημειώθηκαν μικρές διαδηλώσεις ενάντια στην επίσκεψη Τραμπ. Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, σε άρθρο του, ανέφερε: «Πρέπει επίσης να πούμε στον πρόεδρο Τραμπ και τους υποστηρικτές του να σταματήσουν να δυσφημούν και να υποτιμούν τη σπουδαία πρωτεύουσά μας. Το Λονδίνο είναι παράδειγμα παγκόσμιας επιτυχίας, όσο κι αν ο ίδιος θέλει να δείχνει το αντίθετο. Είναι ανοιχτό, δυναμικό, και πιο ασφαλές σε ό,τι αφορά τους δείκτες ανθρωποκτονιών σε σύγκριση με κάθε πολιτεία των ΗΠΑ».
Τον Ιούλιο, κατά τη διάρκεια προηγούμενης επίσκεψής του, ο Τραμπ είχε επικρίνει σφοδρά τον Καν, λέγοντας ότι έχει αποτύχει στη διαχείριση του Λονδίνου. Τον Ιούνιο του 2019, πριν την πρώτη του κρατική επίσκεψη, ο Τραμπ είχε δηλώσει πως ο δήμαρχος θα έπρεπε να εστιάσει στην εγκληματικότητα κι όχι στο πρόσωπό του.