Παρασκευή, 23 Μαΐ, 2025
Ο υπουργός Υγείας Ρόμπερτ Φ. Κέννεντυ Τζ. καταθέτει στο Καπιτώλιο στις 14 Μαΐου 2025. (Madalina Vasiliu/The Epoch Times)

Η Επιτροπή MAHA προτείνει διατροφική έρευνα για τη βελτίωση της παιδικής υγείας

Η έκθεση περιλαμβάνει δέκα συστάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης των χρόνιων παθήσεων στα παιδιά

Η Επιτροπή «Make America Healthy Again» (MAHA) («Κάντε την Αμερική υγιή ξανά»), η οποία συγκροτήθηκε από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, πρότεινε στις 22 Μαΐου την έναρξη νέων κλινικών μελετών σχετικά με τη διατροφή, καθώς και τη βελτίωση της επιτήρησης των εμβολίων και άλλων φαρμάκων που χορηγούνται σε παιδιά.

Σύμφωνα με την έκθεση, η αυξανόμενη κρίση των χρόνιων παιδικών παθήσεων φαίνεται να οφείλεται, μεταξύ άλλων, σε κακή διατροφή και στην ευρεία κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, πλούσιων σε ζάχαρη και λιπαρά· σε υψηλότερα επίπεδα έκθεσης σε χημικές ουσίες, όπως τα φυτοφάρμακα· σε έλλειψη φυσικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με χρόνιο στρες· και σε υπερβολική συνταγογράφηση φαρμάκων, περιλαμβανομένων αυτών για τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).

Η έκθεση επισημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αρχίσουν να αντιστρέφουν την κρίση αυτή εντός της τρέχουσας διακυβέρνησης, διερευνώντας τα πραγματικά αίτια των ασθενειών και ενισχύοντας πολιτικές και καινοτομίες που θα αναστρέψουν τις υφιστάμενες τάσεις.

Oil-painting-ntdtv

Μεταξύ των δέκα συστάσεων της Επιτροπής περιλαμβάνεται η χρηματοδότηση από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (National Institutes of Health-NIH) μακροχρόνιων δοκιμών που θα συγκρίνουν διατροφικά μοντέλα βασισμένα σε φυσικά τρόφιμα έναντι αυτών με λίγα υπερ-επεξεργασμένα, ώστε να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις τους στην παχυσαρκία. Παράλληλα, ζητείται η ανάπτυξη νέων μηχανισμών παρακολούθησης της ασφάλειας των εμβολίων και άλλων παιδιατρικών φαρμάκων.

Ο υπουργός Υγείας Ρόμπερτ Φ. Κέννεντυ Τζ. ανέφερε σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους ότι τα αμερικανικά παιδιά είναι «τα πιο άρρωστα στον κόσμο» και πρόσθεσε πως πολλές από τις μελέτες που προτείνει η έκθεση έχουν ήδη ξεκινήσει.

Η έκθεση στηρίζεται σε δεκάδες επιστημονικά τεκμήρια, μεταξύ των οποίων μελέτες που δείχνουν ότι τα παιδιά καταναλώνουν όλο και λιγότερα φρούτα — με σχεδόν το ήμισυ των παιδιών ηλικίας 2 έως 19 ετών να μην τρώνε καθόλου φρούτα σε καθημερινή βάση. Παράλληλα, επικαλείται έρευνες που συσχετίζουν τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα με φτωχή διατροφική αξία και αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (Centers for Disease Control and Prevention-CDC) αναφέρουν ότι πάνω από τέσσερα στα δέκα παιδιά στις ΗΠΑ πάσχουν από τουλάχιστον μία χρόνια πάθηση, όπως άσθμα. Επιπλέον, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, περίπου το 75% των νέων Αμερικανών δεν πληροί τα κριτήρια για στρατιωτική θητεία, κυρίως λόγω παχυσαρκίας και κακής φυσικής κατάστασης.

Άλλες προτάσεις της Επιτροπής περιλαμβάνουν:

  • Χρηματοδότηση μελετών για την επίδραση ουσιών που έχουν χαρακτηριστεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (Food and Drug Administration-FDA) ως γενικά ασφαλείς.
  • Δημιουργία ειδικής ομάδας που θα αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για την ανάλυση ομοσπονδιακών δεδομένων, εντοπίζοντας πρώιμες τάσεις χρόνιων νοσημάτων.
  • Επένδυση σε εναλλακτικά μοντέλα δοκιμών που δεν περιλαμβάνουν τη χρήση ζώων.

Πριν από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, ορισμένοι αγρότες και βουλευτές εξέφρασαν ανησυχίες ότι ενδέχεται να προταθεί η απόσυρση φυτοφαρμάκων, όπως η γλυφοσάτη. Αντίθετα, εκατοντάδες υποστηρικτές του Κέννεντυ, μεταξύ των οποίων και ο λογογράφος του, Τσαρλς Άιζενσταϊν, υποστήριξαν σε επιστολή της 22ας Μαΐου ότι ουσίες όπως η γλυφοσάτη προκαλούν διαταραχές και θα πρέπει να απαγορευθούν.

Η έκθεση σημειώνει ότι ο καλύτερος τρόπος για την αναστροφή της κρίσης είναι να τεθούν τα φυσικά τρόφιμα, που παράγονται από Αμερικανούς αγρότες και κτηνοτρόφους, στο επίκεντρο του συστήματος υγείας. Αναφέρει επίσης ότι ορισμένες μελέτες έχουν εντοπίσει πιθανές επιδράσεις της γλυφοσάτης, μεταξύ των οποίων και η αυτιστική συμπεριφορά, αλλά αναγνωρίζει ότι τα διαθέσιμα δεδομένα από μελέτες σε ανθρώπους είναι περιορισμένα. Προς το παρόν, δεν συστήνονται αλλαγές στη διαθεσιμότητα τέτοιων φυτοφαρμάκων. Προτείνεται, ωστόσο, νέα ερευνητική πρωτοβουλία για τη χαρτογράφηση των αλληλεπιδράσεων γονιδίων και περιβάλλοντος, με στόχο την κατανόηση του κινδύνου εμφάνισης παιδικών ασθενειών, ιδίως από ρύπους, ενδοκρινικούς διαταράκτες και φαρμακευτικές ουσίες.

Ο πρόεδρος της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Αγροτών, Ζίππυ Ντουβάλ, επέκρινε την έκθεση, χαρακτηρίζοντάς την αντιφατική και κατηγορώντας την ότι σπέρνει αμφιβολία και φόβο σχετικά με το διατροφικό σύστημα και τις γεωργικές πρακτικές.

Από την πλευρά του, ο Κέννεντυ φέρεται να δήλωσε σε επιτροπή της Γερουσίας ότι δεν υπάρχει κανένα σημείο στην έκθεση που θα έπρεπε να ανησυχεί τους Αμερικανούς αγρότες, υποστηρίζοντας ότι «ένα εκατομμύριο αγρότες βασίζονται στη γλυφοσάτη», και ότι «το 100% του καλαμποκιού στις Ηνωμένες Πολιτείες εξαρτάται από αυτό, επομένως δεν πρόκειται να γίνει τίποτα που να θέσει σε κίνδυνο αυτό το μοντέλο παραγωγής».

Η Επιτροπή MAHA συγκροτήθηκε τον Φεβρουάριο με εντολή του προέδρου Τραμπ, με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης των χρόνιων παιδικών παθήσεων. Ο πρόεδρος είχε δώσει εντολή να εξεταστούν πιθανά αίτια της κρίσης, όπως η αμερικανική διατροφή, η απορρόφηση τοξικών ουσιών, οι ιατρικές αγωγές, ο τρόπος ζωής, περιβαλλοντικοί παράγοντες, κρατικές πολιτικές, τεχνικές παραγωγής τροφίμων, η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και η εταιρική επιρροή.

Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο Ρόμπερτ Φ. Κέννεντυ Τζ. ενώ εκτελεστικός διευθυντής είναι ο Βινς Χέιλυ, σύμβουλος του προέδρου. Στα μέλη περιλαμβάνονται επίσης η υπουργός Γεωργίας Μπρουκ Ρόλινς, ο υπουργός Στέγασης Σκοτ Τέρνερ και ο επίτροπος του FDA, Δρ Μάρτυ Μακάρυ.

Σύμφωνα με το εκτελεστικό διάταγμα, η Επιτροπή είχε προθεσμία 100 ημερών για την υποβολή έκθεσης στον πρόεδρο και 180 ημερών για την παρουσίαση στρατηγικής κατά των χρόνιων παιδικών παθήσεων, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε