Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε πρόσφατα δύο ακόμη είδη εντόμων για ανθρώπινη κατανάλωση, ακόμη και μετά την αναγνώριση ανησυχιών σχετικά με την πρόκληση αλλεργιών από τα έντομα, καθώς το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) προωθεί εκτενώς τα έντομα ως πηγή πρωτεϊνών για τους ανθρώπους.
«Η Επιτροπή ενέκρινε τη διάθεση στην αγορά ενός τέταρτου εντόμου, του Alphitobius diaperionus (μικρό αλευρώδης), ως τρόφιμο. Ο όρος “μικρότερος αλευρώδης” αναφέρεται στην προνυμφική μορφή του Alphitobius diaperinus, ενός είδους εντόμου που ανήκει στην οικογένεια των Tenebrionidae (σκουλήκια)», αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Ε.Ε. για την έγκριση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε επίσης τη μερικώς απολιπασμένη σκόνη που λαμβάνεται από γρύλους ως «καινοτόμα τροφή ». Η Ευρωπαϊκή Ένωση ορίζει τα νέα τρόφιμα ως τρόφιμα που δεν έχουν καταναλωθεί σε σημαντικό βαθμό από ανθρώπους στην περιοχή πριν από τις 15 Μαΐου 1997.
«Το καινοτόμο τρόφιμο αποτελείται από τις κατεψυγμένες μορφές, την πάστα, την αποξηραμένη μορφή και τη σκόνη του γρύλου. Προορίζεται να διατεθεί στην αγορά ως συστατικό τροφίμων σε διάφορα προϊόντα διατροφής για τον γενικό πληθυσμό».
Το WEF πιέζει για την υιοθέτηση των εντόμων ως τροφή για τον άνθρωπο, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο των ζωικών πρωτεϊνών λόγω του χαμηλού οικολογικού αποτυπώματος και της υποτιθέμενης ικανότητάς τους να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Ανησυχίες για αλλεργίες, αποστροφή για την κατανάλωση εντόμων
Ωστόσο, τα τρόφιμα με βάση τα έντομα ενδέχεται να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένα άτομα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Οι τροφικές αλλεργίες εκτιμάται ότι επηρεάζουν περίπου το 2-4% του ενήλικου ανθρώπινου πληθυσμού και έως και το 8-9% των παιδιών.
«Η EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση των αξιολογημένων πρωτεϊνών εντόμων μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε αλλεργικές αντιδράσεις. Αυτό μπορεί να συμβεί ιδιαίτερα σε άτομα με προϋπάρχουσες αλλεργίες στα καρκινοειδή, στα ακάρεα της σκόνης και, σε ορισμένες περιπτώσεις, στα μαλάκια. Επιπλέον, αλλεργιογόνα από την τροφή (π.χ. γλουτένη) μπορεί να καταλήξουν στο έντομο που καταναλώνεται», αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η EFSA διενήργησε «αυστηρές επιστημονικές αξιολογήσεις» για προϊόντα από δύο αιτούντες: Η εταιρεία Ynsect με έδρα τη Γαλλία, η οποία υπέβαλε αίτηση για ένα προϊόν που βασίζεται σε μικρότερα αλευρώδη, και η εταιρεία Cricket One με έδρα το Βιετνάμ, η οποία υπέβαλε αίτηση για μερικώς απολιπασμένη σκόνη που λαμβάνεται από γρύλους. Ο οργανισμός κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα δύο προϊόντα είναι ασφαλή για ανθρώπινη κατανάλωση «υπό τις χρήσεις και τα επίπεδα χρήσης που προτείνει ο αιτών».
Το να κάνουμε τους ανθρώπους να τρώνε έντομα μπορεί να αποδειχθεί πρόκληση.
Σύμφωνα με έκθεση της Γερμανικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος (pdf), το 45,7% των ανθρώπων που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν την «απέχθεια» ως τον κύριο λόγο για τον οποίο δεν είναι πρόθυμοι να τρώνε έντομα. Ακολούθησαν οι ανησυχίες για την υγιεινή με ποσοστό 14,9 τοις εκατό.
«Η προθυμία κατανάλωσης εντόμων ως υποκατάστατο του κρέατος είναι πολύ χαμηλή. Πέρα από το γεγονός ότι το φύλο δεν παίζει σημαντικό ρόλο -οι άνδρες φαίνεται να είναι πιο ανοιχτοί στην κατανάλωση εντόμων-, δεν μπόρεσε να εντοπιστεί κανένας άλλος κοινωνικο-δημογραφικός παράγοντας που να επηρεάζει την αποδοχή των εντόμων ως τροφή», αναφέρεται στην έκθεση.
Παγκόσμια ατζέντα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ
Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2022, το WEF προωθούσε την κατανάλωση εντόμων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, υποστηρίζοντας ότι τα έντομα μπορεί να προσφέρουν περισσότερες πρωτεΐνες ανά 100 γραμμάρια σε σύγκριση με το κρέας.
Επικαλέστηκε μια μελέτη που δείχνει ότι ενώ το κρέας παρέχει 16,8 έως 20,6 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια, ο αριθμός αυτός ήταν μεταξύ 9,7 και 35,2 γραμμάρια πρωτεΐνης όταν επρόκειτο για έντομα.
«Φυσικά, δεν είναι όλες οι πρωτεΐνες εντόμων ισάξιες. Για παράδειγμα, οι γρύλοι, ορισμένα είδη μυρμηγκιών και οι αλευρώδεις είναι γνωστό ότι είναι αστέρια στον κόσμο της κατανάλωσης εντόμων με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και θερμίδες», αναφέρεται στο άρθρο του WEF.
Το άρθρο συνεχίζει υποστηρίζοντας ότι τα έντομα απαιτούν λιγότερη φροντίδα και συντήρηση σε σύγκριση με τα ζώα. Αναφέρει επίσης ότι ο κόσμος ξεμένει από πρωτεΐνες, ενώ επισημαίνει την ταχεία αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει σχεδόν τα 10 δισεκατομμύρια το 2050.
Τα οφέλη από τη χρήση των εντόμων ως πηγή τροφής «πρέπει να σταθμιστούν έναντι όλων των πιθανών προκλήσεων», σημειώνεται σε έκθεση του 2021 (pdf) του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας. Αναφέρει ότι η κατανάλωση εντόμων μπορεί να συνοδεύεται από μια σειρά από κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όταν εξετάζεται το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν ως πηγή τροφίμων.
Αυτό περιλαμβάνει «βιολογικούς παράγοντες (βακτηριακούς, ιογενείς, μυκητιασικούς, παρασιτικούς) καθώς και χημικούς μολυσματικούς παράγοντες (φυτοφάρμακα, τοξικά μέταλλα, επιβραδυντές φλόγας)», σύμφωνα με την έκθεση.
Οι παραινέσεις του WEF για απομάκρυνση από την κατανάλωση κρέατος έχουν συναντήσει την έντονη αντίδραση πολλών στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Οι παγκοσμιοποιητές και πάλι το επιχειρούν», έγραψε ο βουλευτής Μάικ Φλουντ (R-Neb.) σε ένα tweet στις 19 Ιανουαρίου. «Πιέζουν τα σχέδιά τους για τη μετατόπιση του κόσμου προς μια χορτοφαγική διατροφή, καθώς ονειρεύονται τον τερματισμό της παραγωγής κρέατος.
«Αν το WEF θέλει να μάθει πώς να θρέψει περισσότερους ανθρώπους πιο αποτελεσματικά, θα πρέπει να επισκεφθεί τη Νεμπράσκα, ώστε οι άνθρωποι να τους δείξουν πώς γίνεται».