Τη δημόσια διαβούλευση για τη μείωση της περιβαλλοντικής γραφειοκρατίας στις επιχειρήσεις εγκαινίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σκοπό την ενδυνάμωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την Τρίτη, η Κομισιόν προχώρησε σε πρόσκληση συλλογής στοιχείων, ενώ την Τετάρτη, η Επίτροπος Περιβάλλοντος της Ε.Ε., Τζέσικα Ρόσβααλ, σχολίασε την πρωτοβουλία δηλώνοντας:
«Ο στόχος της Ένωσης είναι να συγκεντρώσει ιδέες για την απλούστευση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας που αφορά τις βιομηχανικές εκπομπές, τη διαχείριση αποβλήτων και την κυκλική οικονομία, δίχως εκπτώσεις στα υψηλά μας περιβαλλοντικά πρότυπα».
Παράλληλα, η κ. Ρόσβααλ υπογράμμισε τη σημασία της μείωσης των διοικητικών βαρών: «Η μείωση της διοικητικής επιβάρυνσης των περιβαλλοντικών νόμων θα συμβάλει στη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητά τους και θα διασφαλίσει την καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος μακροπρόθεσμα».
Το σχετικό έγγραφο της διαβούλευσης διευκρινίζει ότι σκοπός δεν είναι η χαλάρωση των περιβαλλοντικών στόχων της Ε.Ε. ή της προστασίας της δημόσιας υγείας, αλλά η επίτευξή τους με πιο αποδοτικό τρόπο και χωρίς να επιβαρύνονται αδικαιολόγητα οι επιχειρήσεις και οι δημόσιες διοικήσεις.
Πολίτες και εμπλεκόμενοι φορείς στα 27 κράτη-μέλη καλούνται να υποβάλουν τις απόψεις τους μέσω της πλατφόρμας «Have Your Say» έως τις 10 Σεπτεμβρίου.
Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο στόχων της Ε.Ε., που περιλαμβάνει μείωση της διοικητικής επιβάρυνσης για όλες τις επιχειρήσεις κατά 25% και για μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατά 35%.
Μέτρα απλούστευσης
Τα νέα μέτρα αποτελούν μέρος του «Simplification Omnibus» της Ε.Ε., ενός πακέτου που στοχεύει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ένωσης έναντι οικονομικών δυνάμεων όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα.
Τα σχέδια ανακοινώθηκαν τον Φεβρουάριο, ως απάντηση σε παράπονα της βιομηχανίας για τη γραφειοκρατία, το υψηλό ενεργειακό κόστος και τη βαριά φορολογία.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξήγησε τα οφέλη των αναθεωρημένων κανονισμών στις 25 Φεβρουαρίου:
«Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα επωφεληθούν από πιο απλούς κανόνες. Αυτό θα βελτιώσει την καθημερινότητά τους, ενώ ταυτόχρονα θα διατηρούμε σταθερά πορεία προς τους στόχους απανθρακοποίησης. Και περαιτέρω απλοποιήσεις βρίσκονται καθ’ οδόν».
Στο πλαίσιο των προτάσεων του Omnibus, προβλέπονται αλλαγές που απλοποιούν τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις αναφέρουν τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις τους, σύμφωνα με την Οδηγία για την Εταιρική Βιωσιμότητα· παράλληλα, απαλλάσσονται από ορισμένες υποχρεώσεις οι εταιρείες με λιγότερους από 1.000 εργαζομένους.
Επιπλέον, οι κανόνες για τον έλεγχο αλυσίδας εφοδιασμού αναβάλλονται έως το 2028 και περιορίζονται μόνο στους άμεσους προμηθευτές, αντί να καλύπτουν ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα.
Σημαντική εξέλιξη σημειώθηκε στις 21 Μαΐου, οπότε η Επιτροπή ανακοίνωσε τη δημιουργία νέας επιχειρηματικής κατηγορίας που θα εξαιρείται από συγκεκριμένες ρυθμίσεις σχετικές με τους στόχους μηδενικών ρύπων και την προστασία δεδομένων.
Οι εταιρείες με λιγότερους από 750 εργαζομένους και κύκλο εργασιών μέχρι 150 εκατομμύρια ευρώ θα ορίζονται ως «μικρομεσαίες μεγάλες» (small mid-caps) — μια κατηγορία που υπολογίζεται να συμπεριλάβει περίπου 38.000 επιχειρήσεις όταν τεθούν σε ισχύ οι αλλαγές το 2026.
Αντιδράσεις για τη μείωση της γραφειοκρατίας
Ωστόσο, ορισμένοι ευρωπαίοι ηγέτες θεωρούν ότι οι προτάσεις της Κομισιόν δεν προχωρούν αρκετά στην ανακούφιση των επιχειρήσεων από τα ρυθμιστικά βάρη.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς έχουν ταχθεί υπέρ της πλήρους κατάργησης ορισμένων ευρωπαϊκών οδηγιών. Σε επενδυτικό συνέδριο στις Βερσαλλίες στις 19 Μαΐου, ο Μακρόν δήλωσε: «Ο νόμος για τον έλεγχο της εφοδιαστικής αλυσίδας και μερικοί ακόμη κανονισμοί δεν πρέπει απλώς να αναβληθούν για έναν χρόνο, αλλά να καταργηθούν».
Νωρίτερα, στις 2 Οκτωβρίου 2024, ο Γάλλος πρόεδρος είχε προειδοποιήσει: «Το προηγούμενο μοντέλο τελείωσε. Υπερρυθμίζουμε και υποεπενδύουμε. Τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, αν ακολουθήσουμε τη συνήθη πορεία μας, θα βρεθούμε εκτός αγοράς».
Με την συμβολή των Γκάι Μπέρκαλ και Όουεν Έβανς