Η κυβέρνηση της Φινλανδίας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι σκοπεύει να υποβάλει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ, σε μια κίνηση που είναι πιθανό να ενοχλήσει τη Μόσχα εν μέσω της πολύμηνης σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Ενόψει της προγραμματισμένης ανακοίνωσης, Ρώσοι αξιωματούχοι απηύθυναν απειλές κατά της σκανδιναβικής χώρας, η οποία μοιράζεται μακρά σύνορα με τη Ρωσία και τηρεί επί μακρόν θέση ουδετερότητας. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, τόσο η Φινλανδία όσο και η γειτονική Σουηδία έμειναν εκτός ΝΑΤΟ, αλλά οι κυβερνήσεις και των δύο χωρών δήλωσαν ότι επανεξέτασαν τη στάση τους έναντι της στρατιωτικής συμμαχίας εν μέσω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.
«Ελπίζουμε ότι το κοινοβούλιο θα επιβεβαιώσει την απόφαση να υποβάλουμε αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ τις επόμενες ημέρες», δήλωσε η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μάριν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ελσίνκι την Κυριακή. «Θα βασιστεί σε μια ισχυρή εντολή, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είμαστε σε στενή επαφή με τις κυβερνήσεις των κρατών μελών του ΝΑΤΟ και με το ίδιο το ΝΑΤΟ».
Αν και η Φινλανδία είναι στενός εταίρος του ΝΑΤΟ, η ανακοίνωση της Κυριακής «είναι μια ιστορική απόφαση ότι θα ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ και ελπίζουμε ότι παίρνουμε τις αποφάσεις από κοινού», πρόσθεσε η Μάριν.
Η Φινλανδία, ωστόσο, φαίνεται να έχει μπροστά της κάποια εμπόδια για την ένταξή της στη συμμαχία των 28 μελών. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του θα μπορούσε να αντιταχθεί στα αιτήματα της Φινλανδίας και της Σουηδίας, λέγοντας ότι και οι δύο χώρες είναι «ξενώνες τρομοκρατικών οργανώσεων», σε μια προφανή αναφορά στο μαρξιστικό Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και το Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο.
«Πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξουν εγγυήσεις ασφαλείας εδώ. Πρέπει να σταματήσουν να υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε Τούρκους δημοσιογράφους στο Βερολίνο. Πρόσθεσε ότι οι απαγορεύσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας να εξάγουν ορισμένα από τα αγαθά του αμυντικού τους τομέα στην Τουρκία πρέπει να τερματιστούν.
«Η στάση μας είναι απολύτως ανοιχτή και ξεκάθαρη. Δεν πρόκειται για απειλή, δεν πρόκειται για διαπραγμάτευση όπου προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε τα συμφέροντά μας», είπε. «Αυτό δεν είναι ούτε λαϊκισμός. Πρόκειται ξεκάθαρα για την υποστήριξη της τρομοκρατίας από δύο δυνητικά κράτη μέλη και τις στέρεες παρατηρήσεις μας σχετικά με αυτό, αυτό είναι που μοιραστήκαμε».
Την Πέμπτη, εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα αποτελούσε «σίγουρα» απειλή για την κυριαρχία της Ρωσίας εάν η Φινλανδία εντασσόταν στο ΝΑΤΟ. «Όπως έχουμε πει πολλές φορές στο παρελθόν, η επέκταση του ΝΑΤΟ δεν κάνει τον κόσμο πιο σταθερό και ασφαλή», δήλωσε ο Πεσκόφ.
«Η Φινλανδία προσχώρησε στα μη φιλικά βήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη χώρα μας. Αυτό δεν μπορεί να μην προκαλέσει τη λύπη μας και αποτελεί λόγο για αντίστοιχες αντίστοιχες απαντήσεις από την πλευρά μας», δήλωσε ο Πεσκόφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει εδώ και καιρό ότι πιστεύει ότι το ΝΑΤΟ προσπαθεί να επεκτείνει τα σύνορά του, ώστε να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στη Ρωσία. Πριν από την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, αναφέρθηκε σε αυτές τις μακροχρόνιες πεποιθήσεις και δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν μπορεί ποτέ να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία.
Μετά την ανακοίνωση της Μάριν την Κυριακή, Ρώσοι αξιωματούχοι δεν εξέδωσαν κανένα δημόσιο σχόλιο.
Ο Βλαντιμίρ Τσιζόφ, ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε την Πέμπτη στο Sky News ότι εάν η Φινλανδία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, «αυτό θα καταστήσει αναγκαία ορισμένα στρατιωτικά τεχνικά μέτρα, όπως η βελτίωση ή η αύξηση του βαθμού των αμυντικών προετοιμασιών κατά μήκος των φινλανδικών συνόρων». Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.
Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.