Η Φινλανδία κατέκτησε για όγδοη συνεχόμενη χρονιά τον τίτλο της πιο ευτυχισμένης χώρας στον κόσμο, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας 2025, που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη. Αντίθετα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψαν τις χειρότερες επιδόσεις τους στην ιστορία της έρευνας.
Οι υπόλοιπες σκανδιναβικές χώρες, όπως η Δανία, η Ισλανδία και η Σουηδία, διατήρησαν επίσης τις υψηλές τους θέσεις στην κατάταξη. Η έκθεση, που συντάχθηκε από το Κέντρο Έρευνας Ευημερίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, την Gallup και το Δίκτυο Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, βασίζεται στην αυτοαξιολόγηση της ικανοποίησης που νιώθουν οι ανθρώπων από τη ζωή τους.
«Εδώ θέλω πάντα να επιστρέφω, να μεγαλώσω τα παιδιά μου και να περάσω τα γηρατειά μου», δήλωσε η Άινο Βιρολάινεν, διευθύντρια ψηφιακού εμπορίου, η οποία έζησε στο εξωτερικό αλλά νιώθει τη Φινλανδία ως το αληθινό της σπίτι. «Η ειρήνη, η ησυχία, η αξιοπιστία, ο τρόπος που μιλάμε ανοιχτά και η καθαρή φύση με τον φρέσκο αέρα είναι αυτά που αγαπώ», πρόσθεσε.
Η δύναμη της εμπιστοσύνης και της κοινωνικής σύνδεσης
Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι πέρα από την υγεία και τον πλούτο, η ευτυχία εξαρτάται από απλούς παράγοντες: τα κοινά γεύματα, την ύπαρξη υποστηρικτικών ανθρώπων και την εμπιστοσύνη στην κοινωνία. «Η ευτυχία δεν είναι μόνο θέμα πλούτου ή ανάπτυξης, αλλά εμπιστοσύνης και ανθρώπινης σύνδεσης», τόνισε ο Τζον Κλίφτον, διευθύνων σύμβουλος της Gallup. «Για πιο δυνατές κοινότητες, πρέπει να επενδύσουμε ο ένας στον άλλον», συμπλήρωσε.
Η πίστη στην καλοσύνη των άλλων αποδείχθηκε κρίσιμος παράγοντας. «Οι άνθρωποι είναι απαισιόδοξοι για την καλοσύνη», σημείωσαν οι ερευνητές, «αλλά όταν έριξαν πορτοφόλια στο δρόμο, το ποσοστό επιστροφής ήταν διπλάσιο από ό,τι περίμεναν». Οι σκανδιναβικές χώρες ξεχωρίζουν τόσο στην προσδοκία όσο και στην πραγματικότητα της καλοσύνης.
«Στη Φινλανδία εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον και το σύστημα μάς στηρίζει», δήλωσε η Αλεξάνδρα Πεθ, διευθύνουσα σύμβουλος, εξηγώντας τη φινλανδική κουλτούρα.
Πτώση ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου, ανέλπιστες επιτυχίες
Ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες κυριαρχούν στην πρώτη εικοσάδα, οι ΗΠΑ έπεσαν στην 24η θέση, το χαμηλότερο σημείο τους, από την 11η το 2012, με την κοινωνική απομόνωση να αυξάνεται. Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέλαβε την 23η θέση, τη χειρότερη από το 2017. Αντίθετα, το Ισραήλ (8ο), η Κόστα Ρίκα και το Μεξικό μπήκαν στην πρώτη δεκάδα, παρά τις προκλήσεις.
Στον πάτο της λίστας, το Αφγανιστάν παραμένει η πιο δυστυχισμένη χώρα, με τις γυναίκες να αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες, ακολουθούμενο από τη Σιέρα Λεόνε και τον Λίβανο.