Ίσως ο μέντορας της νέας ελληνικής κουζίνας, ο Λευτέρης Λαζάρου είναι γήινος, ειλικρινής και αυθεντικός, ο μάγειρας (το προτιμά από το σεφ) της διπλανής πόρτας, που έμαθε μέσα στα καράβια να αγαπάει τη θαλασσινή κουζίνα και της έμεινε πιστός ακόμα και όταν δεξιώθηκε τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας. Σχολή από μόνος του, έχει το σπάνιο χάρισμα να δημιουργεί το αίσθημα της οικειότητας.
Ήταν ένας από τους πρώτους που, στα τέλη της δεκαετίας του ’80, αναβάθμισε την ελληνική θαλασσινή κουζίνα σε γαστρονομική εμπειρία, αναδεικνύοντας και καθιερώνοντας ψάρια και θαλασσινά όπως η πεσκανδρίτσα, η κατσούλα (κεφαλή χταποδιού) και η ‘λαϊκή’ ζαργάνα.
Οικοδεσπότης, επιχειρηματίας, τηλεοπτική persona αλλά πάνω απ’ όλα μάγειρας, θα σας υποδεχτεί και κατά πάσα πιθανότητα, θα προτείνει ένα μενού στα μέτρα σας. Το εστιατόριό του «Βαρούλκο Seaside», βραβευμένο με ένα αστέρι Michelin και πολλούς Χρυσούς Σκούφους, βρίσκεται πάνω στη θάλασσα στο Μικρολίμανο, με θέα τη Μαρίνα και τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο, με ξύλινα ντεκ και θαλασσινό αέρα: τα πραγματικά λημέρια του Λαζάρου.
Μπαρμπούνια με πουρέ αβοκάντο και μπρόκολο
Τα μπαρμπούνια με αβοκάντο και μπρόκολο είναι η πρώτη συνταγή του Λευτέρη Λαζάρου.
«Η φροντίδα για τους ανθρώπους κι ένα τραπέζι με ωραίες γεύσεις μας ενώνει», υποστηρίζει χαρίζοντάς μας ένα βίντεο με την παρουσίαση της συνταγής του στη διαδικτυακή εκπομπή του μαγειρικής με το όνομα Με Το Μάτι Γαρίδα, που άρχισε να ανεβάζει στο YouTube το 2020.
«Την παρουσίαση της πρώτης μου συνταγής “Μπαρμπούνια με πουρέ αβοκάντο και μπρόκολο” θα τη δείξω βήμα-βήμα και είμαι σίγουρος ότι θα σας αρέσει πολύ και θα τη μαγειρέψετε στο σπίτι. Πάμε να μαγειρέψουμε παρέα!», λέει ο Λευτέρης Λαζάρου.
ΥΛΙΚΑ
για τα ψάρια:
-800 γρ. μπαρμπούνια τα οποία θα φιλετάρουμε
-50 γρ. ελαιόλαδο
-λίγο αλάτι
για τον πουρέ αβοκάντο με μπρόκολο:
-500 γρ. μπρόκολο
-400 γρ. αβοκάντο
-200 γρ. ελαιόλαδο
-200 γρ. γιαούρτι
-2 γρ. εστραγκόν ξερό
-25 γρ. χυμό λεμονιού
-5 γρ. ξύσμα λεμονιού
-λίγο αλάτι και πιπέρι
για τη σάλτσα:
-τα κεφάλια και τα κόκκαλα από τα μπαρμπούνια
-100 γρ. ζωμό λαχανικών ανάλατο
-200 γρ. κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
-50 γρ. ελαιόλαδο
-200 γρ. λευκό κρασί ξηρό
-λίγο αλάτι και πιπέρι
Καλή σας όρεξη!
Στο επόμενο άρθρο, θα μοιραστούμε μερικά μυστικά για ένα επιτυχημένο γλυκό του κουταλιού.
(με πληροφορίες από το iefimerida.gr)
Επιμέλεια: Αλία Ζάε