Κυριακή, 22 Δεκ, 2024
Μια γενική άποψη των ηγετών G7 και των προσκεκλημένων τους σε μια συνεδρίαση κατά την σύνοδο G7 στο Κάρμπις Μπέυ, Κορνουάλη, Ηνωμένο Βασίλειο, 12 Ιουνίου 2021. (Brendan Smialowski/POOL/AFP via Getty Images)

Η G-7 επιπλήττει το κινεζικό καθεστώς στα ανθρώπινα δικαιώματα, απαιτεί έρευνα για την προέλευση της COVID-19

Ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G-7) επέπληξαν το κινεζικό καθεστώς στις 13 Ιουνίου για τις παραβιάσεις του στα ανθρώπινα δικαιώματα στην Σιντζιάνγκ και Χονγκ Κονγκ, ορκίστηκαν να αντιμετωπίσουν τις άδικες εμπορικές πρακτικές του Πεκίνου, και απαίτησαν μια πλήρη έρευνα για την προέλευση της πανδημίας COVID-19 στην Κίνα.

Μετά από συζήτηση για το πως να καταλήξουν σε μια ενιαία θέση ως προς την Κίνα, οι επικεφαλής των πλουσιότερων δημοκρατιών του κόσμου εξέδωσαν μια έντονα επικριτική επίσημη ανακοίνωση που ασχολήθηκε με μια σειρά θεμάτων που στόχευαν την συμπεριφορά του κομμουνιστικού καθεστώτος εγχωρίως και στο εξωτερικό.

«Θα προωθήσουμε τις αξίες μας, και αυτό περιλαμβάνει να καλέσουμε την Κίνα να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, ειδικά σε σχέση με την Σιντζιάνγκ και με αυτά τα δικαιώματα, ελευθερίες, και υψηλό βαθμό αυτονομίας για το Χονγκ Κονγκ που είχαν καταγραφεί στην Σινο-Βρετανική Κοινή Διακήρυξη», είπε η G-7.

Η παγκόσμια αντίθεση κατά της επιθετικότητας του Πεκίνου έχει αυξηθεί τον τελευταίο καιρό, και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει υποσχεθεί να συγκεντρώσει συμμάχους για την αντιμετώπιση των οικονομικών παραβιάσεων του καθεστώτος και για μια απάντηση στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μιλώντας μετά την σύνοδο στην Αγγλία, ο Μπάιντεν είπε ότι οι επικεφαλής συμφώνησαν σε μια πρόταση για χρηματοδότηση προγραμμάτων υποδομής στον αναπτυσσόμενο κόσμο που θα ανταγωνίζεται το πρόγραμμα «Belt and Road» του Πεκίνου. Το πρόγραμμα Belt and Road έχει επικριθεί ως μια μορφή διπλωματίας «παγίδας χρέους» που φορτώνει αναπτυσσόμενα κράτη με μη βιώσιμα επίπεδα χρέους, ενώ ενισχύει την πολιτική και οικονομική δύναμη επιρροής του Πεκίνου σε αυτές τις χώρες.

«Πιστεύουμε πως υπάρχει ένας πιο δίκαιος τρόπος παροχής για τις ανάγκες των χωρών ανά τον κόσμο», είπε ο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επίσης κάλεσε το καθεστώς να συμμορφωθεί στους διεθνείς κανόνες.

«Η Κίνα θα πρέπει να αρχίσει να δρα πιο υπεύθυνα όσον αφορά διεθνείς συμβάσεις και ανθρώπινα δικαιώματα και διαφάνεια», είπε ο Μπάιντεν.

Απαίτησε το Πεκίνο να δώσει πρόσβαση στα εργαστήριά του ώστε ο κόσμος να μπορεί να ερευνήσει την προέλευση της πανδημίας COVID-19, περιλαμβανομένης της πιθανότητας ότι ήταν αποτέλεσμα «ενός πειράματος που πήγε στραβά».

«Ο κόσμος πρέπει να έχει πρόσβαση», είπε ο Μπάιντεν.

Η G-7 κάλεσε για μια «έρευνα Δεύτερης Φάσης για την προέλευση της COVID-19 από τον ΠΟΥ σε σύντομο χρόνο, με διαφάνεια, με ειδικούς ως επικεφαλής, και βασισμένη σε επιστήμη, όπως προτάθηκε από την αναφορά των ειδικών, στην Κίνα».

Πριν την εμφάνιση των επικρίσεων, η Κίνα είχε σαφώς προειδοποιήσει τους επικεφαλής της G-7 ότι οι μέρες όπου «μικρές» ομάδες χωρών αποφασίζουν την μοίρα του κόσμου είχαν από καιρό τελειώσει.

Η G-7 είπε επίσης ότι υπογράμμισαν «την σημασία ειρήνης και σταθερότητας στον Πορθμό Ταϊβάν, και ενθαρρύνουν την ειρηνική επίλυση θεμάτων από τις δύο πλευρές του πορθμού».

«Παραμένουμε σοβαρά ανήσυχοι για την κατάσταση στην Ανατολική και Νότια Σινική Θάλασσα και αντιτιθέμεθα έντονα σε κάθε μονομερή προσπάθεια αλλαγής του status quo και αύξησης εντάσεων», είπαν.

Η δήλωση τόνισε περαιτέρω την ανησυχία για εξαναγκαστική εργασία στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, όπως σε αυτές στην γεωργία, και στους τομείς ηλιακής ενέργειας και ένδυσης. Αυτές οι βιομηχανίες είναι οι «βασικές αλυσίδες εφοδιασμού για τις οποίες ανησυχούμε» στην δυτική κινεζική περιοχή της Σιντζιάνγκ, σημείωσε ένα έγγραφο πληροφοριών του Λευκού Οίκου.

Το κινεζικό καθεστώς έχει θέσει υπό κράτηση περισσότερους από 1 εκατομμύριο Ουιγούρους και άλλες μουσουλμανικές μειονότητες σε ένα αχανές δίκτυο στρατοπέδων στην περιοχή. Κάτοικοι και κρατούμενοι έχουν υποστεί βασανιστήρια, πολιτική κατήχηση, εξαναγκαστική στείρωση, εξαναγκαστική εργασία, και μαζική παρακολούθηση υπό την τεράστια καταστολή του Πεκίνου.

Πολλές δυτικές εταιρείες ενδυμάτων μόδας, τεχνολογικές εταιρείες, και άλλες διεθνείς επιχειρήσεις λαμβάνουν αυξανόμενη πίεση για να αποδείξουν ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού τους δεν έχουν σύνδεση με εξαναγκαστική εργασία από την Σιντζιάνγκ.

«Οι επικεφαλής συμφώνησαν στην σημασία της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των διεθνών προτύπων εργασίας, και εξέφρασαν ισχυρή θέληση να προστατεύσουν άτομα από εξαναγκαστική εργασία», είπε ο Λευκός Οίκος σε ένα έγγραφο πληροφοριών.

Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε