Πέμπτη, 02 Ιαν, 2025
(από αριστερά) Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, η πρωθυπουργός της Ιταλίας Giorgia Meloni, ο πρωθυπουργός του Καναδά Justin Trudeau, ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Fumio Kishida, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden, ο καγκελάριος της Γερμανίας Olaf Scholz, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Rishi Sunak και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen ποζάρουν για μια φωτογραφία πριν από το γεύμα εργασίας τους για την οικονομική ασφάλεια, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής των ηγετών της G7, στη Χιροσίμα, στις 20 Μαΐου 2023. (Ludovic Marin/AFP via Getty Images)

Η G7 θα δώσει «ειλικρινή» απάντηση στους οικονομικούς εκβιασμούς της Κίνας στη Σύνοδο Κορυφής της Χιροσίμα

ΧΙΡΟΣΙΜΑ, Ιαπωνία – Η οικονομική ασφάλεια θα αποτελέσει το κύριο θέμα της δεύτερης ημέρας της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) στη Χιροσίμα, με τους ηγέτες να σχεδιάζουν δράσεις για την αντιμετώπιση των «οικονομικών εκβιασμών» του Πεκίνου, οι οποίες όμως δεν θα τους αποξενώσουν από την Κίνα.

Οι χώρες της G7 – ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Καναδάς, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία – αναμένεται να ανακοινώσουν «ένα κοινό σύνολο εργαλείων» για την αντιμετώπιση των επιδιώξεων της Κίνας, δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν στους δημοσιογράφους στις 19 Μαΐου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G7.

«Αυτά τα εργαλεία οικονομικής ασφάλειας θα περιλαμβάνουν μέτρα για την οικοδόμηση ανθεκτικότητας στις αλυσίδες του ανεφοδιασμού μας. Θα περιλαμβάνουν επίσης μέτρα για την προστασία της ευαίσθητης τεχνολογίας, όπως οι έλεγχοι των εξαγωγών και τα μέτρα για τις εξερχόμενες επενδύσεις», δήλωσε ο Σάλιβαν.

Για πρώτη φορά, το ανακοινωθέν της G7 θα περιγράφει «βασικά στοιχεία στα οποία όλες οι χώρες της G-7 ευθυγραμμίζονται όσον αφορά την αντιμετώπιση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας», σύμφωνα με τον Σάλιβαν.

Ωστόσο, οι ηγέτες θα τονίσουν ότι στόχος τους είναι «η απεξάρτηση από την Κίνα, όχι το ‘διαζύγιο’ από αυτήν».

Πώς αξιοποιεί η Κίνα την οικονομική της ισχύ

Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει εντείνει τις προσπάθειές της να αξιοποιήσει την οικονομική της ισχύ για να επιβάλει πολιτικές αλλαγές σε όλο τον κόσμο.

Για παράδειγμα, αφότου η Αυστραλία ζήτησε να γίνει ανεξάρτητη έρευνα για την προέλευση του COVID-19 τον Απρίλιο του 2020, το κομμουνιστικό καθεστώς ανακοίνωσε εμπορικές κυρώσεις σε επιλεγμένα αυστραλιανά προϊόντα.

Υπάλληλος σε κάβα του Πεκίνου. Στις 18 Αυγούστου 2020, το κινεζικό καθεστώς όξυνε περαιτέρω τις σχέσεις του με την Αυστραλία, ξεκινώντας έρευνες για τις εισαγωγές αυστραλιανού κρασιού (δεξιά στη φωτογραφία), συνεχίζοντας τα αντίποινα μετά από την έκκληση της αυστραλιανής κυβέρνησης να διεξαχθεί έρευνα για την προέλευση του COVID-19. (Noel Celis/AFP via Getty Images)

 

Αυτού του είδους ο οικονομικός εκβιασμός της Αυστραλίας από το κινεζικό καθεστώς ήταν και μια «προειδοποίηση» για άλλες χώρες, όπως είχε επισημάνει η Λιζ Τρας, τότε υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Υπήρξαν και άλλες περιπτώσεις κινεζικού οικονομικού εκβιασμού στο παρελθόν, μεταξύ άλλων της Ιαπωνίας, η οποία είδε κινεζικές αποστολές μετάλλων σπάνιων γαιών να μπλοκάρονται λόγω εδαφικής διαμάχης το 2010. Η Νότια Κορέα αντιμετώπισε επιχειρηματικό μποϊκοτάζ από την Κίνα το 2017, μετά από την εγκατάσταση ενός αμερικανικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας. Και πρόσφατα, το Πεκίνο προέβη σε αντίποινα κατά της Λιθουανίας, αφότου η δεύτερη προσπάθησε να ενισχύσει τους δεσμούς της με την Ταϊβάν.

Η Κίνα άσκησε πρόσφατα πιέσεις και σε αμερικανικές εταιρείες. Για παράδειγμα, ως αντίδραση στην απαγόρευση εξαγωγών προηγμένων ημιαγωγών από τις ΗΠΑ, το Πεκίνο ξεκίνησε έρευνα για την εταιρεία τσιπ μνήμης Micron. Επιπλέον, τον Μάρτιο, η κινεζική αστυνομία εισέβαλε στο γραφείο της Mintz Group, μιας αμερικανικής εταιρείας οικονομικού ελέγχου στο Πεκίνο και συνέλαβε πέντε Κινέζους πολίτες που εργάζονταν για την εταιρεία. Αργότερα, η κινεζική αστυνομία ανέκρινε υπαλλήλους στο υποκατάστημα της αμερικανικής εταιρείας συμβούλων Bain & Co. στη Σαγκάη.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ επέστησε την προσοχή στον οικονομικό εκβιασμό που ασκεί η Κίνα ενόψει της σημερινής συνόδου της Ομάδας των Επτά.

Οι ηγέτες αναμένεται να ανακοινώσουν τον σχηματισμό μιας νέας πλατφόρμας συντονισμού της G7 για την αντιμετώπιση του κινεζικού οικονομικού εκβιασμού, η οποία «θα ασχοληθεί με την αυξανόμενη και ολέθρια χρήση οικονομικών μέτρων πίεσης για την άσκηση παρεμβατικής πολιτικής στις κυριαρχικές υποθέσεις άλλων κρατών», δήλωσε ο Σούνακ στις δηλώσεις του πριν από τη συνάντηση. «Θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι όσον αφορά την αυξανόμενη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε. Η Κίνα διεξάγει έναν οργανωμένο και στρατηγικό οικονομικό αγώνα.»

«Άμεση και ειλικρινής»

Ο Σάλιβαν ρωτήθηκε αν η δήλωση της G7, η οποία θα δημοσιευθεί σύντομα, θα επιδεινώσει τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

«Νομίζω ότι θα βρείτε τη δήλωση της συνόδου να είναι απολύτως ξεκάθαρη. Δεν είναι εχθρική ή ανούσια. Είναι απλώς άμεση και ειλικρινής”, απάντησε. «Είναι μια πολυδιάστατη, σύνθετη πολιτική για μια σύνθετη σχέση με μια πραγματικά σημαντική χώρα”.

Επίσης, ως απάντηση στην πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» (Belt and Road Initiative) της Κίνας, οι ηγέτες της G7 θα προτείνουν μια στρατηγική για την ενίσχυση των επενδύσεων σε υποδομές σε υπανάπτυκτες χώρες.

Οι ηγέτες υπόσχονται, επίσης, να μην εξαρτώνται από την Κίνα για κρίσιμα ορυκτά και να λάβουν μέτρα για τη δημιουργία ποικίλων και ανθεκτικών αλυσίδων ανεφοδιασμού για καθαρή ενέργεια, τα οποία θα συμπεριληφθούν στη δήλωση της G-7.

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε