Παρασκευή, 25 Απρ, 2025
(Justin Sullivan/Getty Images)

Η γαλακτοβιομηχανία των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα αφαιρέσει τις τεχνητές χρωστικές από τα προϊόντα που πωλούνται στα σχολεία

Η εθελοντική δέσμευση είναι να αφαιρεθούν οι τεχνητές χρωστικές από το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι έως τα μέσα του 2026

Οι γαλακτοκομικές εταιρείες των ΗΠΑ δεσμεύονται να αφαιρέσουν τις πιστοποιημένες τεχνητές χρωστικές από προϊόντα που πωλούνται σε σχολεία, στο πλαίσιο μιας νέας εθελοντικής δέσμευσης που αποκαλύφθηκε από τη Διεθνή Ένωση Γαλακτοκομικών Τροφίμων στις 22 Απριλίου.

Η δέσμευση, που υπογράφεται από πολλές εταιρείες, αναφέρει ότι οι επιχειρήσεις που πωλούν τρόφιμα σε σχολεία για τα εθνικά σχολικά προγράμματα μεσημεριανού γεύματος και πρωινού θα σταματήσουν να προσθέτουν τεχνητές χρωστικές στα προϊόντα έως τον Ιούλιο του 2026 ή την έναρξη του σχολικού έτους 2026-2027.

Η δέσμευση «θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στο αγαπημένο τους γάλα, τυρί και γιαούρτι, χωρίς πιστοποιημένα τεχνητά χρώματα», δήλωσε ο Μάικλ Ντάυκς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ένωσης.

Σχεδόν 30 εκατομμύρια παιδιά συμμετέχουν στα προγράμματα σχολικών γευμάτων.

Αξιωματούχοι του κλάδου λένε ότι τα περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα που πωλούνται στα σχολεία είναι ήδη απαλλαγμένα από τεχνητές χρωστικές, καθώς οι εταιρείες τις έχουν αφαιρέσει ή αντικαταστήσει. Ορισμένα προϊόντα, ωστόσο, περιέχουν κόκκινο 3, κόκκινο 40, πράσινο 3, μπλε 1, μπλε 2, κίτρινο 5 ή κίτρινο 6.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ έχει υποστηρίξει στο παρελθόν ότι οι τεχνητές χρωστικές είναι γενικά ασφαλείς. Ωστόσο, ο Μάρτυ Μακάρυ, ο νέος επίτροπος του οργανισμού, ανακοίνωσε στις 22 Απριλίου ότι οι ρυθμιστικές αρχές απαγορεύουν δύο βαφές και συνεργάζονται με εταιρείες για την εξάλειψη των υπόλοιπων εγκεκριμένων χρωστικών.

«Τα παιδιά της Αμερικής ζουν σε μια τοξική σούπα συνθετικών χημικών ουσιών», είπε ο Μακάρυ σε συνέντευξη Τύπου. «Η επιστημονική κοινότητα έχει διεξαγάγει μια σειρά από μελέτες που εγείρουν ανησυχίες σχετικά με τη συσχέτιση των συνθετικών χρωστικών με βάση το πετρέλαιο και αρκετών παθήσεων υγείας, όπως η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η αντίσταση στην ινσουλίνη, ο καρκίνος, η διαταραχή του γονιδιώματος […] και οι αλλεργικές αντιδράσεις.»

Οι αξιωματούχοι επεσήμαναν ένα έγγραφο του 2012 που τεκμηριώνει ότι ορισμένες χρωστικές βρέθηκαν να είναι καρκινογόνες ή να προκαλούν αντιδράσεις υπερευαισθησίας, και μια μελέτη του 2007 που διαπίστωσε ότι τα πρόσθετα οδηγούν σε έντονη υπερκινητικότητα στα παιδιά.

Αξιωματούχοι της γαλακτοβιομηχανίας σημείωσαν ότι πέντε πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της Δυτικής Βιρτζίνια, έχουν ήδη ψηφίσει νόμους που απαγορεύουν τις τεχνητές χρωστικές στα σχολεία. Είπαν ότι πιστεύουν ότι πιθανότατα θα ακολουθήσουν και άλλες πολιτείες.

Όλες οι εταιρείες που είναι μέλη της International Dairy Foods Association, συμπεριλαμβανομένων των Sargento Foods και Turkey Hill Dairy, έχουν υπογράψει τη δέσμευση, σύμφωνα με την ένωση.

Η ανακοίνωση της ένωσης «δείχνει πως η γαλακτοβιομηχανία οδηγεί εθελοντικά την αλλαγή και δίνει στους καταναλωτές αυτό που θέλουν, χωρίς κυβερνητικές εντολές», δήλωσε η Γραμματέας Γεωργίας Μπρουκ Ρόλλινς, επισημαίνοντας ότι προσβλέπει και άλλες βιομηχανίες να συνεργαστούν με την κυβέρνηση στην προσπάθεια της να «κάνει την Αμερική υγιή ξανά».

Ενώ ο FDA απαγόρευσε τη χρήση των Citrus Red No. 2 και Orange B, πέρα ​​από την υπάρχουσα απαγόρευση του Red No. 3, οι αξιωματούχοι επέλεξαν να μην ανακαλέσουν την άδεια για έξι άλλες συνθετικές χρωστικές που χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα και ποτά. Αντίθετα, ο Μακάρυ και ο υπουργός Υγείας Ρόμπερτ Κέννεντυ δήλωσαν ότι οι εταιρείες τροφίμων και ποτών έχουν δεσμευτεί να καταργήσουν σταδιακά και τις υπόλοιπες βαφές.

«Πιστεύω στην αγάπη – ας ξεκινήσουμε με φιλικό τρόπο και ας δούμε αν μπορούμε να το κάνουμε αυτό χωρίς καμία νομοθετική ή κανονιστική αλλαγή, αλλά εξερευνώντας κάθε εργαλείο για να βεβαιωθούμε ότι αυτό θα γίνει πολύ γρήγορα», είπε ο Μακάρυ.

«Εκτιμούμε ότι η διοίκηση επιβεβαίωσε εκ νέου την ηγετική της θέση ως απάντηση στην κρατική δραστηριότηταςστον τομέα της ρύθμισης των τροφίμων», δήλωσε η Μελίσσα Χόκσταντ, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του Consumer Brands Association, που εκπροσωπεί τους κατασκευαστές τροφίμων και ποτών. «Ένα κρατικό συνονθύλευμα διαφορετικών νόμων δημιουργεί σύγχυση στους καταναλωτές, περιορίζει την πρόσβαση σε καθημερινά αγαθά, αποτρέπει την καινοτομία και αυξάνει το κόστος στο παντοπωλείο.»

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι οι αξιωματούχοι θα πρέπει να απαγορεύσουν όλες τις χρωστικές, αντί να βασίζονται σε εθελοντικές δεσμεύσεις.

«Η ιστορία μας λέει ότι το να βασιζόμαστε στην εθελοντική συμμόρφωση της βιομηχανίας τροφίμων έχει αποδειχθεί πολύ συχνά ανοησία», δήλωσε ο Πήτερ Λούρικ, πρόεδρος του Κέντρου για την Επιστήμη στο Δημόσιο Συμφέρον, στις 22 Απριλίου.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε