Η Γαλλία ανακάλεσε την Παρασκευή τους πρεσβευτές της χώρας στις ΗΠΑ και την Αυστραλία, αφού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον ανακοίνωσαν μια κοινή συμφωνία υποβρυχίων, την οποία οι Γάλλοι ηγέτες δήλωσαν ότι ισοδυναμεί με πισώπλατη μαχαιριά.
Ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν δήλωσε ότι ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν έδωσε εντολή να ανακαλέσει τους πρέσβεις—μια κίνηση που συνήθως προορίζεται μόνο για ακραίες περιπτώσεις και συνήθως κατά αντιπάλων—σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμφωνία. Ο Λε Ντριάν καθώς και άλλοι αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει ότι ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε η Αυστραλία ενημέρωσαν τη Γαλλία εκ των προτέρων.
«Κατόπιν αιτήματος του Προέδρου της Δημοκρατίας, αποφάσισα να ανακαλέσω αμέσως τους δύο πρέσβεις μας στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία στο Παρίσι για διαβουλεύσεις», δήλωσε ο Λε Ντριάν. «Αυτή η έκτακτη απόφαση δικαιολογείται από την εξαιρετική σοβαρότητα των ανακοινώσεων που έγιναν στις 15 Σεπτεμβρίου από την Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Η Καμπέρα ανακοίνωσε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ότι θα καταργήσει μια συμφωνία αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Γαλλία για να χρησιμοποιήσει αντ ‘αυτού πυρηνικής τεχνολογίας υποβρύχια κατασκευασμένα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο. Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν αργότερα ότι ενημέρωσαν το Παρίσι λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση του Μπάιντεν για τη συμφωνία την Τετάρτη.
Για αυτό, ο Λε Ντριάν επέκρινε την «απαράδεκτη συμπεριφορά μεταξύ συμμάχων και εταίρων, οι συνέπειες των οποίων επηρεάζουν την ίδια την αντίληψη που έχουμε για τις συμμαχίες μας, τις συνεργασίες μας και τη σημασία του Ινδο-Ειρηνικού για την Ευρώπη».
Ο Μακρόν, ο οποίος δεν έχει κάνει δημόσια σχόλια για τη συμφωνία, έλαβε μια επιστολή από τον Μόρισον την Τετάρτη το πρωί, ανακοινώνοντας την ακύρωση της συμφωνίας τους, δήλωσε την Παρασκευή ο Λε Ντριάν. Στη συνέχεια, Γάλλοι αξιωματούχοι προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με τον Λευκό Οίκο για να διαπιστώσουν την κατάσταση, είπε.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν αυτή την εβδομάδα προσπάθησε να μαζέψει τη ζημιά επαινώντας τη Γαλλία ως έναν κρίσιμο σύμμαχο στον Ινδο-Ειρηνικό αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
«Ήταν πραγματικά μια πισώπλατη μαχαιριά. Χτίσαμε μια σχέση εμπιστοσύνης με την Αυστραλία και αυτή η εμπιστοσύνη προδόθηκε», είπε ο Λε Ντριάν σε έντονο ύφος την Πέμπτη, συγκρίνοντας την ανακοίνωση του Μπάιντεν με δηλώσεις που είχε κάνει προηγουμένως ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της θητείας του. «Αυτό δεν γίνεται μεταξύ συμμάχων».
Ο Μπράιαν Αγκέλερ, ο Αμερικανός πρέσβης στο Παρίσι, κλήθηκε στο γραφείο του Υπουργείου Εξωτερικών στο Παρίσι την Παρασκευή, σύμφωνα με πληροφορίες. Ενημερώθηκε ότι ο Γάλλος πρέσβης στις ΗΠΑ Φιλίπ Ετιέν επέστρεφε στη Γαλλία επ ‘αόριστον. Δεν είναι σαφές εάν η Γαλλία θα ανακαλέσει τον πρέσβη της στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Την Πέμπτη, η Γαλλική Πρεσβεία στην Ουάσινγκτον ακύρωσε το γκαλά της για να γιορτάσει τη μακροχρόνια γαλλοαμερικανική συμμαχία, η οποία ξεκινά από τον Επαναστατικό Πόλεμο στα τέλη του 18ου αιώνα.
Η Epoch Times επικοινώνησε με τη διοίκηση Μπάιντεν για σχόλιο. Εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου και της κυβέρνησης της Αυστραλίας δεν έχουν κάνει δημόσια δήλωση σχετικά με την απόσυρση των Γάλλων πρεσβευτών.
Τον Μάρτιο, η Ρωσία ανακάλεσε τον πρέσβη της στις Ηνωμένες Πολιτείες αφού ο Μπάιντεν σε συνέντευξή του δήλωσε ότι συμφωνεί ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι «δολοφόνος» και ισχυρίστηκε ότι ο Ρώσος ηγέτης θα «πληρώσει ένα τίμημα» για την υποτιθέμενη εκλογική παρέμβαση πέρυσι. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χτύπησαν επίσης αρκετές ρωσικούς φορείς με κυρώσεις για την υποτιθέμενη παρέμβαση καθώς και για κυβερνοεπιθέσεις από χάκερ που στόχευσαν αμερικανικά συμφέροντα.