Δευτέρα, 23 Δεκ, 2024
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μιλά για τα δικαιώματα των εργαζομένων και τα εργατικά συνδικάτα στο East Room στο Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον στις 8 Σεπτεμβρίου 2021. (Kevin Dietsch/Getty Images)

Η Γαλλία επικρίνει τον Μπάιντεν για τη συμφωνία πυρηνοκίνητων υποβρυχίων μεταξύ ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου και Αυστραλίας

Η γαλλική κυβέρνηση εξέδωσε την Τετάρτη μια θυμωμένη απάντηση για τη συμφωνία των Ηνωμένων Πολιτειών με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία να παράσχουν στην Αυστραλία πυρηνοκίνητα υποβρύχια.

Ο Γάλλος υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Λε Ντριαν και η Υπουργός των Ενόπλων Δυνάμεων Φλοράνς Παρλί, σε μια κοινή δήλωση με έντονο ύφος, δήλωσαν ότι η απόφαση που ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν είναι «αντίθετη με το γράμμα και το πνεύμα της συνεργασίας που επικρατούσε μεταξύ Γαλλίας και Αυστραλίας, βασισμένη σε σχέση εμπιστοσύνης, καθώς και στην ανάπτυξη μιας πολύ υψηλού επιπέδου αμυντικής βιομηχανικής και τεχνολογικής βάσης στην Αυστραλία».

«Η αμερικανική επιλογή να αποκλείσει έναν Ευρωπαίο σύμμαχο και εταίρο όπως η Γαλλία από μια διαρθρωτική εταιρική σχέση με την Αυστραλία, σε μια εποχή που αντιμετωπίζουμε πρωτοφανείς προκλήσεις στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, είτε όσον αφορά τις αξίες μας είτε από την άποψη του σεβασμού της πολυμέρειας βασισμένο στο κράτος δικαίου, δείχνει έλλειψη συνοχής για την οποία η Γαλλία μπορεί μόνο να σημειώσει και να μετανιώσει», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Την Τετάρτη, ο Μπάιντεν μαζί με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον και τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσαν από κοινού τη δημιουργία μιας ενισχυμένης εταιρικής σχέσης ασφάλειας που θα στοχεύει στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού για να μοιραστεί τεχνολογία υποβρυχίων με την Αυστραλία.

Κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης, ο Μπάιντεν αναφέρθηκε στη Γαλλία και είπε ότι η χώρα έχει σημαντική παρουσία στην περιοχή, προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τη Γαλλία «βασικό εταίρο και σύμμαχο στην ενίσχυση της ασφάλειας και της ευημερίας της περιοχής».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανυπομονούν να συνεργαστούν στενά με τη Γαλλία και άλλες χώρες-κλειδιά όσο προχωράμε», είπε ο Μπάιντεν, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας ανακοίνωσης, ο Μόρισον επιβεβαίωσε ότι η Αυστραλία αποχώρησε από μια συμφωνία 66 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Γαλλία για την παραγωγή υποβρυχίων. Αντ ‘αυτού, πρόσθεσε, η Αυστραλία θα παράγει πυρηνοκίνητα υποβρύχια που χρησιμοποιούν τεχνολογία του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ.

Ο Λε Ντριάν την Πέμπτη περιέγραψε την ανακοίνωση ως «πισώπλατη μαχαιριά» για τη Γαλλία, προσθέτοντας ότι «η εμπιστοσύνη έχει σπάσει».

Ο υπουργός Εξωτερικών επέκρινε επίσης τον Μπάιντεν για την έναρξη μιας «σκληρής» και «μονομερούς» απόφασης που περιέγραψε ως κινήσεις εξωτερικής πολιτικής που έκανε ο προκάτοχός του, πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Μετά τις θυμωμένες δηλώσεις, ο Τζόνσον και ο Μόρισον τόνισαν την Πέμπτη ότι η Γαλλία εξακολουθεί να είναι σημαντικός σύμμαχος στην περιοχή. Ο Τζόνσον περιέγραψε τη σχέση Γαλλίας-Ηνωμένου Βασιλείου ως «σταθερή» κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης, όπως ανέφερε το BBC, ενώ ο Μόρισον είπε ότι οι Γάλλοι αξιωματούχοι ήταν «καλοί συνεργάτες».

«Φυσικά και είναι απογοητευμένοι», είπε ο Μόρισον απαντώντας στην κοινή δήλωση των Λε Ντριάν και Παρλί, σύμφωνα με το Associated Press. «Έχουν υπάρξει καλοί συνεργάτες. Αυτό αφορά το στρατηγικό μας συμφέρον, τις απαιτήσεις στρατηγικής μας ικανότητας και ένα αλλαγμένο στρατηγικό περιβάλλον και έπρεπε να πάρουμε αυτήν την απόφαση».

Η Epoch Times επικοινώνησε με τον Λευκό Οίκο για περαιτέρω σχόλια.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε