Δευτέρα, 30 Δεκ, 2024
Μια εναέρια λήψη δείχνει το εργαστήριο P4 στο Ινστιτούτο ιολογίας στη Γουχάν στην κεντρική επαρχία Χουμπέι της Κίνας στις 17 Απριλίου 2020. (Hector Retamal/AFP/Getty Images)

Η Γαλλία προειδοποίησε τις ΗΠΑ το 2015 σχετικά με το εργαστήριο της Γουχάν, ισχυρίζεται πρώην ερευνητής του COVID-19

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ θα έπρεπε να είχε σταματήσει να χρηματοδοτεί την έρευνα στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν το 2015, όταν η Κίνα μείωσε τη συνεργασία της με τους Γάλλους στην κατασκευή και λειτουργία του εργαστηρίου, σύμφωνα με τον επικεφαλή μιας έρευνας για την προέλευση του COVID-19 του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ υπό την κυβέρνηση του Τραμπ.

Το 2015, γάλλοι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών προειδοποίησαν το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και το δικό τους υπουργείο Εξωτερικών ότι η Κίνα μείωνε τη συμφωνηθείσα συνεργασία στο εργαστήριο, δήλωσε ο πρώην κρατικός αξιωματούχος Ντέιβιντ Άσερ και νυν ανώτερος συνεργάτης στο επιστημονικό επιτελείο του Hudson Institute, στο Daily Caller News Foundation.

Μέχρι το 2017, οι Γάλλοι «εκδιώχθηκαν» από το εργαστήριο και η συνεργασία σταμάτησε, οδηγώντας τους Γάλλους αξιωματούχους να προειδοποιήσουν το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ότι είχαν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τα κινεζικά κίνητρα, σύμφωνα με τον Άσερ.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ισχυρίστηκε ότι τον Ιανουάριο του 2021, στο τέλος της κυβέρνησης Τραμπ, το εργαστήριο της Γουχάν είχε εμπλακεί σε απόρρητη έρευνα για λογαριασμό του κινεζικού στρατού τουλάχιστον από το 2017.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν απάντησε στο αίτημα του The Daily Caller News Foundation για σχολιασμό.

Την Πέμπτη, η Κίνα δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να επιθεωρήσει περαιτέρω το εργαστήριο. Η Κίνα έχει εμποδίσει τον ΠΟΥ να έχει πρόσβαση σε σημαντικά αρχεία στο εργαστήριο.

«Οι Κινέζοι ουσιαστικά ‘ρούφηξαν’ το κράτος για να αποκτήσουν πρόσβαση στην τεχνολογία, τη γνώση και την υλική υποστήριξη των ΗΠΑ. Κλασσική περίπτωση. Όπως έχουν κάνει σε κάθε τομέα», δήλωσε ο Άσερ.

Μεταξύ Οκτωβρίου 2009 και Μαΐου 2019, η Αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID) παρείχε 1,1 εκατομμύρια δολάρια στη EcoHealth Alliance με έδρα τις ΗΠΑ για μια υπο-συμφωνία με το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, σύμφωνα με το USAID. Η EcoHealth Alliance έλαβε επίσης χρηματοδότηση από την Υπηρεσία Μείωσης Αμυντικών Απειλών του Υπουργείου Άμυνας, η οποία ανατέθηκε με υπεργολαβία στο εργαστήριο της Γουχάν, σύμφωνα με το περιοδικό New York. Οι επιχορηγήσεις των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH) στη EcoHealth Alliance συνολικού ύψους 600.000 δολαρίων μεταξύ 2014 και 2019 ανατέθηκαν με υπεργολαβία στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν.

Προσωπικό ασφαλείας στέκεται έξω από το Ινστιτούτο ιολογίας στη Γουχάν, Κίνα, στις 3 Φεβρουαρίου 2021. (Hector Retamal /AFP μέσω Getty Images)

 

«Το NIH, το Υπουργείο Άμυνας και η USAID θα έπρεπε να έχουν σταματήσει να στέλνουν ομοσπονδιακή χρηματοδότηση των ΗΠΑ στο εργαστήριο της Γουχάν όταν οι Γάλλοι προειδοποίησαν το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ το 2015», δήλωσε ο Asher.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών «που είναι υπεύθυνοι για τη μη διάδοση θα έπρεπε να έχουν διακόψει κάθε συνεργασία», πρόσθεσε.

Το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο εικασιών ότι ο COVID-19 μπορεί να προήλθε από εργαστηριακό ατύχημα, ξεκίνησε το 2004 ως κοινό πρόγραμμα μεταξύ Γαλλίας και Κίνας.

Η Γαλλία παρείχε το σχεδιασμό του εργαστηρίου, την εκπαίδευση βιοασφάλειας και μεγάλο μέρος της τεχνολογίας του.

Οι Γάλλοι οραματίστηκαν το ινστιτούτο της Γουχάν ως ένα ανοιχτό και με διαφάνεια εργαστήριο που θα εξυπηρετούσε την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα στη μελέτη πιθανών πανδημιών, σύμφωνα με ένα τηλεγράφημα του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ τον Απρίλιο του 2018, επικαλούμενο αξιωματούχο του γαλλικού προξενείου με έδρα τη Γουχάν, ο οποίος εργάστηκε για την επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία με την Κίνα.

Αν και κορυφαίοι Γάλλοι πολιτικοί υποστήριξαν τη συνεργασία, οι Γάλλοι ειδικοί ασφαλείας και άμυνας δεν το έκαναν, ανέφερε η Γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

Αξιωματούχοι της εθνικής ασφάλειας δεν ήθελαν να μοιραστούν «ευαίσθητη» τεχνολογία με μια αυταρχική χώρα που δεν ήταν σύμμαχος και φοβούνταν ότι το εργαστήριο θα μπορούσε μια μέρα να μετατραπεί σε «βιολογικό οπλοστάσιο», σύμφωνα με τη Le Figaro.

Ήδη από το 2009, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, τότε υπό την πρώην υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, εξέφρασε ανησυχίες για το εργαστήριο της Γουχάν, ρωτώντας τι γνώριζε η Γαλλία για το πώς η Κίνα σχεδίαζε να «εξετάσει τους εισερχόμενους ξένους ερευνητές» και να αποφύγει τη μεταφορά τεχνολογίας σε χώρες που ανησυχούν για τη διάδοση βιολογικών όπλων, σύμφωνα με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δημοσιεύθηκαν από το WikiLeaks.

Το έργο χρειάστηκε περισσότερο από μια δεκαετία για να ολοκληρωθεί και τον Φεβρουάριο του 2017, υψηλόβαθμοι Γάλλοι και Κινέζοι αξιωματούχοι πραγματοποίησαν τελετή για τον εορτασμό της διαπίστευσης του εργαστηρίου.

Ο τότε Γάλλος πρωθυπουργός Μπερνάρντ Καζενέβ δήλωσε τότε ότι ήταν ένας εορτασμός της γαλλο-κινεζικής επιστημονικής συνεργασίας.

«Για να στηρίξει το έργο Κίνας-Γαλλίας, η Γαλλία θα διαθέσει την τεχνική εμπειρογνωμοσύνη της στην Κίνα για να στηρίξει τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας και της ασφάλειας του εργαστηρίου», πρόσθεσε ο Καζενέβ.

«Θα έχει επίσης προϋπολογισμό 1 εκατομμύριο ευρώ ετησίως για πέντε χρόνια», ανέφερε.

Αυτό θα χρηματοδοτούσε περίπου 50 Γάλλους επιστήμονες για να βοηθήσουν στην εκπαίδευση των Κινέζων εργαζομένων του εργαστηρίου, δήλωσε ο διευθυντής του Inserm, ενός γαλλικού δημόσιου ερευνητικού οργανισμού που βοήθησε στη δημιουργία του εργαστηρίου της Γουχάν, στο γαλλικό περιοδικό Science &Sante τον Μάιο του 2017.

Ωστόσο, σιγά-σιγά, το εργαστήριο διέφυγε εντελώς από τον έλεγχο των Γάλλων επιστημόνων οι οποίοι, σύμφωνα με συμφωνία μεταξύ Παρισιού και Πεκίνου, επέβλεπαν το έργο των Κινέζων ερευνητών στη Γουχάν, σύμφωνα με τη Le Figaro. Οι πενήντα Γάλλοι ερευνητές που επρόκειτο να εργαστούν στο εργαστήριο για πέντε χρόνια δεν έφυγαν ποτέ, ανέφερε η εφημερίδα.

Τον Ιανουάριο του 2018, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προειδοποίησε για την έλλειψη άριστα εκπαιδευμένων τεχνικών για τη λειτουργία του εργαστηρίου σε ένα τηλεγράφημα που αναφέρθηκε για πρώτη φορά από την Washington Post.

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι που είχαν επισκεφθεί το εργαστήριο και έκαναν την προειδοποίηση μέσω του τηλεγραφήματος δεν επιτρεπόταν να επιστρέψουν, επειδή έκαναν «πάρα πολλές ερωτήσεις», σύμφωνα με τον Άσερ.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε