Τρίτη, 22 Ιούλ, 2025
Μέρος της οροφογραφίας του Μιχαήλ Αγγέλου στην Καπέλα Σιξτίνα, στο Βατικανό. (Fotopress μέσω Getty Images)

Η Γενιά Z επιστρέφει στην θρησκεία. Γιατί;

Σχολιασμός

Στο παρελθόν, η νεότερη γενιά είχε την τάση να επαναστατεί ενάντια στους θρησκευτικούς κανόνες των γονιών της. Η αντίσταση των νέων στους κανόνες και τους θεσμούς της θρησκείας ήταν αναμενόμενη. Αλλά αυτό δεν ισχύει πια. Σύμφωνα με ένα πρόσφατο άρθρο του Axios, τα μέλη της Γενιάς Ζ – η οποία περιλαμβάνει νέους που γεννήθηκαν μεταξύ 1997 και 2012 –είναι στην πραγματικότητα πιο πιθανό να πηγαίνουν σε εβδομαδιαίες θρησκευτικές λειτουργίες από τους millennials και τους νέους της Γενιάς X. Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, η προσέλευση στην εκκλησία έχει τετραπλασιαστεί μεταξύ της Γενιάς Z τα τελευταία χρόνια.

Η Αμερική είδε μια σταθερή μείωση του χριστιανισμού από τη δεκαετία του 1970 έως τη δεκαετία του 1990, με μόνο περίπου το 46% των Αμερικανών που γεννήθηκαν τη δεκαετία του ’90 να αυτοπροσδιορίζονται ως χριστιανοί. Ωστόσο, αυτή η πτωτική τάση έχει σταματήσει απότομα, πιθανώς λόγω της αύξησης της θρησκευτικότητας μεταξύ των νέων Αμερικανών, ιδίως των νέων ανδρών. Ορισμένες καθολικές επισκοπές, για παράδειγμα, έχουν αναφέρει αύξηση 70% στους νέους συμμετέχοντες φέτος σε σύγκριση με πέρυσι, και πολλοί από αυτούς τους νέους είναι άτομα στην εφηβεία και στα είκοσι. Ο άνεμοι έχει αλλάξει.

Oil-painting-ntdtv

Το φαινόμενο δεν περιορίζεται μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε όλη τη Δύση – η οποία για τόσο καιρό ήταν το νεκροταφείο του χριστιανικού πολιτισμού, κυριαρχούμενη από έναν επιθετικό αριστερό κοσμικό χαρακτήρα – υπάρχουν σημάδια θρησκευτικής αναγέννησης. Στη Βρετανία, για παράδειγμα, το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 18 έως 24 ετών που πηγαίνουν στην εκκλησία τουλάχιστον μία φορά τον μήνα αυξήθηκε από 4% το 2018 σε 16% το 2025. Αυτό περιλαμβάνει και μια αύξηση 21% μεταξύ των νέων ανδρών. Εν τω μεταξύ, στην άλλη πλευρά της Μάγχης, στη Γαλλία, η Καθολική Εκκλησία βάπτισε περισσότερους από 10.000 ενήλικες στην Πασχαλινή Αγρυπνία του 2025 – αύξηση 45% σε σχέση με τις βαπτίσεις του 2024 και αύξηση 90% σε σχέση με το 2023.

Ακόμα και στην Ολλανδία – η οποία σίγουρα δεν είναι προπύργιο του Καθολικισμού – οι ιερείς παρατηρούν αύξηση στους νέους που παρακολουθούν τη Λειτουργία. Σύμφωνα με τον Ολλανδό καρδινάλιο Βίλλεμ Άικ, «οι αριθμοί δεν είναι τεράστιοι στην Ολλανδία, αλλά ακούμε αυτές τις παρατηρήσεις σχεδόν από κάθε πάστορα. Είναι σαφές ότι κάτι συμβαίνει. Το βλέπουμε επίσης να αντικατοπτρίζεται στο ενδιαφέρον για την ιεροσύνη: υπάρχουν πολλές νέες αιτήσεις».

Ενώ δεν είναι μόνο η Καθολική Εκκλησία που βλέπει αυτή την αύξηση, ο Καθολικισμός ειδικότερα φαίνεται να προσελκύει απροσδόκητα το ενδιαφέρον των νέων. Σε μια συνέντευξη στο Fox News, η influencer της Γενιάς Ζ, Ίζαμπελ Μπράουν, εξήγησε ότι οι διαχρονικές παραδόσεις της εκκλησίας προσελκύουν τους νέους που αισθάνονται απογοητευμένοι από τις μη αυθεντικές μορφές χριστιανισμού που επηρεάζονται από την εποχή.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Μπράουν, η διδασκαλία του Καθολικισμού ότι ο ίδιος ο Ιησούς μπορεί να είναι παρών άμεσα στη Θεία Ευχαριστία προσφέρει μια πραγματική εμπειρία του υπερβατικού, η οποία είναι ιδιαίτερα δελεαστική για έναν πολιτισμό που παραδίδεται όλο και περισσότερο στο τεχνητό και μη αυθεντικό. «Αυτό πραγματικά καταλήγει σε ένα επίπεδο σχέσης και οικειότητας με τον Ιησού που προσφέρεται μέσω της Θείας Ευχαριστίας και δεν βρίσκεται πουθενά αλλού», είπε.

Έτσι, τα στοιχεία είναι σαφή. Μια θρησκευτική αναβίωση συμβαίνει. Το ερώτημα είναι, γιατί; Για την Μπράουν, είναι μια φυσική αντίδραση σε αυτά που θεωρεί ως τα κακά της εποχής: «Παρακολουθούμε την υποβάθμιση του γάμου, την παρουσίαση των παιδιών σε φυλομετάβαση ως κάτι το φυσιολογικό, τις αμβλώσεις να εκτελούνται σωρηδόν για τους πιο ευάλωτους στην κοινωνία μας τις τελευταίες δεκαετίες, και μέσα σε αυτό το σκοτάδι, παρακολουθούμε τους νέους να επιστρέφουν στον Θεό».

Ο καρδινάλιος Άικ εντοπίζει μια δίψα για σταθερότητα και νόημα μεταξύ όσων εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τη θρησκεία: «Η νεότερη γενιά δεν έχει σταθερές στη ζωή της. Η ζωή της δεν έχει βαθύτερο νόημα ή προορισμό. Αλλά ερωτήματα σχετικά με το νόημα προκύπτουν για όλους, περιλαμβανομένων και αυτών».

Ο συντηρητικός σχολιαστής Ματ Γουόλς κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα στην ανάλυσή του για το φαινόμενο, υποστηρίζοντας ότι τα ανθρώπινα όντα χρειάζονται εγγενώς νόημα και σκοπό στη ζωή και τον πολιτισμό τους. «Δεν μπορεί μια κοινωνία να υπάρχει χωρίς νόημα για πολύ καιρό», είπε στο podcast του, The Matt Walsh Show. «Μια κοινωνία χωρίς νόημα είτε θα καταρρεύσει και θα καταστραφεί είτε θα αναβιώσει και θα ανακαλύψει ξανά το νόημα».

Οι ιδέες των Άικ και Γουόλς υποστηρίζονται από τη διάσημη έρευνα του Αυστριακού ψυχολόγου Βίκτορ Φρανκλ, ο οποίος διεξήγαγε μια προσεκτική μελέτη της ανθρώπινης φύσης όταν τοποθετήθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Απογυμνωμένοι από όλα τα συνήθη ενδύματα της ζωής, όλο το επίχρισμα της πολιτισμένης ζωής, οι συγκρατούμενοι του Φρανκλ παρουσίαζαν μια απογυμνωμένη εικόνα της ανθρώπινης φύσης, περιορισμένη στα ουσιώδη της. Ο Φρανκλ κατέληξε στο συμπέρασμα, μελετώντας την ανθρώπινη συμπεριφορά στο στρατόπεδο και στη συνέχεια στην πρακτική του, ότι οι άνθρωποι δεν παρακινούνται ουσιαστικά από την επιθυμία για εξουσία, όπως δίδασκε ο Μαρξ, ούτε από τη σεξουαλική ορμή, όπως επέμενε ο Φρόυντ, αλλά από μια οξεία ανάγκη να βρουν νόημα στην ύπαρξή τους.

Από αυτές τις γνώσεις, ο Φρανκλ ανέπτυξε τη δική του σχολή ψυχοθεραπείας, γνωστή ως «θεραπεία λόγου», την οποία περιέγραψε με τους εξής όρους στο βιβλίο του Η αναζήτηση νοήματος από τον άνθρωπο: «Η λογοθεραπεία […] εστιάζει στο νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης, καθώς και στην αναζήτηση ενός τέτοιου νοήματος από τον άνθρωπο. […] Η αναζήτηση νοήματος από τον άνθρωπο είναι το κύριο κίνητρο στη ζωή του και όχι μια ‘δευτερεύουσα ορθολογικοποίηση’ των ενστικτωδών κινήτρων». Σύμφωνα με τον Φρανκλ, είναι η κραυγή της ανθρωπότητας για νόημα που κανείς δεν ακούει — που αγνοείται από τη σύγχρονη κοινωνία της «μετα-αλήθειας» — και αυτό το φαινόμενο προκαλεί πολλά προβλήματα ψυχικής υγείας.

Οι νέοι σήμερα δεν πείθονται από το ψευδονόημα που προσφέρει η κοινωνία σήμερα, τον κάπως ελκυστικό αλλά τελικά ανούσιο καταναλωτισμό, τον ηδονισμό, τον κοσμικό χαρακτήρα και τον ατομικισμό. Έτσι, στρέφονται στη δύναμη που παρείχε νόημα για γενιές και γενιές: τη θρησκεία.

Μέρος του νοήματος που προσφέρει η θρησκεία είναι το αίσθημα του ανήκειν. Οι νεότερες γενιές θέλουν να ανήκουν σε κάτι που υπερβαίνει τον εαυτό τους. Η δυτική λατρεία του ανεξέλεγκτου ατομικισμού και της προσωπικής ελευθερίας έχει αποδειχθεί μια μάλλον μοναχική και ανεκπλήρωτη πορεία για πολλούς, και θα μπορούσε επίσης να εξηγήσει, στο άλλο άκρο του φάσματος, τη βιασύνη για την εύρεση ταυτότητας εντός των ΛΟΑΤΚΙ+ και παρόμοιων ομάδων. «Πολλοί νέοι έχουν στραφεί στη θρησκεία για να βρουν κοινότητα και σύνδεση μετά τα απομονωτικά χρόνια της πανδημίας, η οποία έπληξε τη Γενιά Ζ πιο σκληρά από τους περισσότερους», διατυπώνει η θεωρία του άρθρου του Axios.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, οι περισσότεροι άνθρωποι επικοινωνούσαν και συνδέονταν με τους άλλους μέσω του διαδικτύου. Η Γενιά Ζ είναι από τις πρώτες γενιές που μεγάλωσαν, λίγο πολύ, με το διαδίκτυο και διαμορφώθηκαν από αυτό. Αυτή η ανατροφή έχει συνοδευτεί από τα δικά της προβλήματα. Αλλά υπήρξε επίσης μια πορεία προς μια πιο αυθεντική εμπειρία ζωής για πολλούς από αυτούς τους «ψηφιακούς ιθαγενείς».

Το διαδίκτυο έχει επιτρέψει στους ανθρώπους να σφυρηλατήσουν – ή μάλλον, να ανακαλύψουν ξανά – ορισμένα πνευματικά μονοπάτια μακριά «από το τρελό πλήθος». Το διαδίκτυο παρείχε μια εναλλακτική λύση στην κυρίαρχη κουλτούρα, η οποία – κατά τη διάρκεια των πραγματικά βαριών ετών της παρακμής της θρησκευτικότητας – ήταν πιο στενά ελεγχόμενη και πιο ομοιόμορφη μέσω της τηλεόρασης, του ραδιοφώνου, του Χόλλυγουντ και της μουσικής βιομηχανίας. Όλα αυτά τα πολιτιστικά μέσα μετέδιδαν ένα ισχυρό κοσμικό μήνυμα. Αλλά το διαδίκτυο, παρά τα προβλήματά του, έχει ανοίξει μυριάδες μορφές εναλλακτικής πληροφόρησης και ψυχαγωγίας, επιτρέποντας σε πιο παραδοσιακά, λιγότερο κυρίαρχα μηνύματα να διαδοθούν με έναν τρόπο που θα ήταν αδύνατος μια γενιά πριν.

Ο καρδινάλιος Άικ αποδίδει συγκεκριμένα τις μεταστροφές που βλέπει στον διαδικτυακό ευαγγελισμό, δηλώνοντας ότι οι νέοι προσήλυτοι «συχνά βρήκαν τον δρόμο τους προς την Εκκλησία μέσω του διαδικτύου και των θρήσκων influencer στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης». Ομοίως, η καθηγήτρια κοινωνιολογίας Ανν Χέντερσοτ σημειώνει ότι το διαδίκτυο έχει επιτρέψει μια νέα μορφή ευαγγελισμού, την οποία είχε ζητήσει ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ τη δεκαετία του 1980.

Για πόσο θα φυσά αυτός ο νέος άνεμος; Είναι αδύνατο να πούμε. Αλλά για όσους λαχταρούν την αποκατάσταση της παράδοσης και κάποιο είδος προμαχώνα ενάντια στην περαιτέρω διάβρωση των αξιών που κάποτε θεωρούνταν ιερές – ειδικά των θρησκευτικών – αυτός ο άνεμος φέρνει μια μυρωδιά ελπίδας. Καθώς η νεότερη γενιά αρχίζει να αντικαθιστά την παλαιότερη σε θέσεις επιρροής, οι πεποιθήσεις της θα γίνονται όλο και περισσότερο οι πεποιθήσεις των θεσμών που αποτελούν την κοινωνία και οι προτεραιότητές της οι προτεραιότητες του πολιτισμού. Εάν τα τρέχοντα δεδομένα αποτελούν κάποια ένδειξη, αυτές οι προτεραιότητες θα είναι πιστές στις παραδοσιακές θρησκευτικές πεποιθήσεις, κάτι που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια συνολική πολιτιστική επανάσταση ή – ακριβέστερα – αποκατάσταση.

Όπως το έθεσε ο Μπράουν, «ο Θεός δεν έχει ξεμπερδέψει ακόμα με τον αμερικανικό πολιτισμό».

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο είναι απόψεις του συγγραφέα και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις της Epoch Times.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε