Σάββατο, 24 Μαΐ, 2025
Ευγενική παραχώρηση του Ελληνικού Παραρτήματος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ

«Η γέννηση και η άνοδος της woke ατζέντας» – Η ημερίδα του Ελληνικού Παραρτήματος των Ρεπουμπλικανών

Το ελληνικό παράρτημα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ διοργάνωσε, στις 22 Μαΐου 2025, ημερίδα με τίτλο «Η γέννηση και η άνοδος της woke ατζέντας», φέρνοντας στο ίδιο βήμα ακαδημαϊκούς, πολιτικούς και δημοσιογράφους. Οι ομιλητές επιχείρησαν μια εις βάθος προσέγγιση των ιστορικών διαδρομών της λεγόμενης «woke ατζέντας», ιχνηλατώντας τις ιδεολογικές της ρίζες, την εξέλιξή της και τις επιπτώσεις που έχει προκαλέσει στη Δύση, με ιδιαίτερη αναφορά στην ελληνική πραγματικότητα.

Την έναρξη της ημερίδας κήρυξε ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Μπογδάνος, ο οποίος ανέλαβε και τον συντονισμό. Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κος Μπογδάνος τόνισε πως το ελληνικό παράρτημα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είναι «εξαιρετικά δραστήριο», χαρακτηρίζοντας την εκδήλωση ως μια προσπάθεια για «την ψηλάφηση, την ιχνηλάτηση και τον προσδιορισμό της γενεαλογίας της ατζέντας». Παρουσιάζοντας τους ομιλητές, προανήγγειλε μια σειρά από διεισδυτικές αναλύσεις, με στόχο, όπως είπε, «να ενισχύσουμε όλοι μαζί το οπλοστάσιό μας… σε έναν κόσμο που θέλει να καταργήσει το επιχείρημα και τη λογική, εμείς να έχουμε βάση και στα δύο». Ο λόγος δόθηκε αρχικά στον πρόεδρο του ελληνικού παραρτήματος, Τζόναθαν Κωνσταντίνου, ο οποίος στην εισαγωγική του παρέμβαση τόνισε πως η εκδήλωση ασχολείται με ένα «θέμα ταμπού», και αφιέρωσε την ημερίδα στον αείμνηστο πατέρα του. Αναφέρθηκε επίσης στις δράσεις του παραρτήματος και στην εγγραφή 60.000 Ελληνοαμερικανών ψηφοφόρων.

Oil-painting-ntdtv

Κώστας Μαρκόπουλος: «Η woke κουλτούρα εμφανίζεται σήμερα σαν μια νέα πνευματική τρομοκρατία»

Πρώτος ομιλητής του πάνελ ήταν ο ιατρός και τέως βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Μαρκόπουλος, ο οποίος εστίασε την ανάλυσή του στις πολιτικές διαστάσεις και τις επιπτώσεις της woke ατζέντας στο σύγχρονο πολιτικό τοπίο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη Ευρώπη.

Ο κος Μαρκόπουλος τόνισε πως, αν και η woke ατζέντα είχε ως αρχική αφετηρία την αντιμετώπιση των φυλετικών διακρίσεων στην Αμερική, σήμερα έχει μετεξελιχθεί σε «ένα ιδεολόγημα που έχει στόχο την εξόντωση, την ακύρωση των πλέον ισχυρών συστατικών αξιών του ανθρώπινου πολιτισμού». Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε στην πεποίθησή του ότι η woke κουλτούρα υπονομεύει τρεις θεμελιώδεις πυλώνες: «Της οικογένειας που είναι θεσμός κοινωνικής οργάνωσης, της χριστιανικής θρησκείας ανεξαρτήτου δόγματος, και των εθνικών κρατών που περιλαμβάνουν την ιστορία τους, τις παραδόσεις, το σεβασμό στους προγόνους και το ίδιο μας το μέλλον».

Με αιχμηρό λόγο, ο κος Μαρκόπουλος χαρακτήρισε τη woke κουλτούρα ως «μια νέα πνευματική τρομοκρατία που αναδύεται στις δυτικές κοινωνίες στο όνομα τάχα της καταπολέμησης των διακρίσεων». Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στις σύγχρονες γεωπολιτικές προκλήσεις για την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι η χώρα δεν πρέπει να ακολουθήσει την woke ατζέντα, αλλά να υιοθετήσει μια αντίθετη στάση: «Η χώρα χρειάζεται ένα διαφορετικό μείγμα. Δεν θέλει woke ατζέντα, θέλει το ακριβώς ανάποδο. Θέλει αντι-woke ατζέντα άμεσα και δυνατά, αξιόπιστους εξοπλισμούς, πατριωτική οικονομία για τους πολλούς, ελευθερία και ασφάλεια για τους πολίτες».

Τζόναθαν Κωνσταντίνου: «Η αμερικανική εξωτερική πολιτική είναι βασικά τροτσκιστική και μπορεί να χαρακτηριστεί από τις ιδεολογικές καταβολές της συνεχούς πάλης»

Στη συνέχεια, ο Τζόναθαν Κωνσταντίνου, πρόεδρος του ελληνικού παραρτήματος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ, ανέλαβε να παρουσιάσει την ιστορική διάσταση της woke ατζέντας, εστιάζοντας στη σύνδεσή της με τον τροτσκισμό και τις μεθόδους του.

Στο επίκεντρο της ανάλυσής του βρέθηκε η έννοια του «εισοδισμού», την οποία περιέγραψε ως «μια πολιτική στρατηγική στην οποία ένας οργανισμός ή ένα κράτος ενθαρρύνει τα μέλη του ή τους υποστηρικτές του να ενταχθούν ενεργά σε έναν άλλο οργανισμό, συνήθως μεγαλύτερο, σε μια προσπάθεια να επεκτείνει την επιρροή του». Ο κος Κωνσταντίνου υποστήριξε ότι τέτοιες τακτικές υιοθετήθηκαν από την αμερικανική CIA κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, με στόχο την αντιμετώπιση της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά, όπως ισχυρίστηκε, οι ιδέες αυτές μακροπρόθεσμα συνέβαλαν στον ιδεολογικό μετασχηματισμό των ίδιων των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Η αμερικανική εξωτερική πολιτική είναι βασικά τροτσκιστική και μπορεί να χαρακτηριστεί από τις ιδεολογικές καταβολές της συνεχούς πάλης και αμερικάνικης επαναστατικής υποχρέωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ομιλητής, παραθέτοντας και αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της CIA προς ενίσχυση των θέσεών του. Ο κος Κωνσταντίνου συνέδεσε αυτές τις ιστορικές διεργασίες με σύγχρονα πολιτικά κινήματα στις ΗΠΑ, όπως οι Δημοκρατικοί Σοσιαλιστές της Αμερικής, εκφράζοντας την άποψη ότι «οι τροτσκιστικές τάσεις» έχουν πλέον αφομοιωθεί από το Δημοκρατικό Κόμμα. Παρά την εκτίμησή του ότι «τώρα που μιλάμε βρισκόμαστε σε μια ιστορική φάση επανόδου στην κανονικότητα, δηλαδή κοινωνικής σταθερότητας και συνοχής», ο κος Κωνσταντίνου κατέληξε με την επισήμανση ότι «όμως ακόμα δεν έχει τελειώσει η υπόθεση».

Κωνσταντίνος Μπογδάνος: «Η woke ατζέντα έχει πλέον γίνει το απόλυτο κυρίαρχο αφήγημα που επιβάλλεται με όρους ολοκληρωτισμού»

Ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Μπογδάνος, στην κύρια ομιλία του, εμβάθυνε στις ακαδημαϊκές καταβολές της woke κουλτούρας, με αφετηρία τη Σχολή της Φρανκφούρτης.

Ανέλυσε πώς διανοητές, κυρίως εβραϊκής καταγωγής και μαρξιστικών πεποιθήσεων, διαμόρφωσαν την «κριτική θεωρία» στη Γερμανία του μεσοπολέμου. «Η σχολή της Φρανκφούρτης τρέφει έναν βαθύ εχθρικό κόσμο, ο οποίος θέλει να διαλύσει συνολικά τη δυτική κληρονομιά», ανέφερε ο κος Μπογδάνος, εξηγώντας πως οι διώξεις από το ναζιστικό καθεστώς οδήγησαν αυτούς τους στοχαστές στις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταφέροντας εκεί τις ιδέες τους.

Στη συνέχεια, ο ομιλητής παρακολούθησε την πορεία αυτών των ιδεών μέσα από το έργο επιδραστικών προσωπικοτήτων όπως οι Χορκχάιμερ, Αντόρνο, Μαρκούζε και Χάνα Άρεντ, και την μετέπειτα επιστροφή και αφομοίωσή τους στην Ευρώπη, κυρίως μέσω Γάλλων μεταμοντέρνων φιλοσόφων όπως ο Φουκώ, ο Ντεριντά και ο Λιοτάρ. Ο κος Μπογδάνος ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του με την παρατήρηση ότι «Είμαστε σήμερα εδώ διότι αντιλαμβανόμαστε ότι είμαστε οι επαναστάτες της εποχής μας», τονίζοντας την πεποίθησή του ότι η woke ατζέντα έχει πλέον εξελιχθεί σε «απόλυτο κυρίαρχο αφήγημα» που επιβάλλεται «με όρους ολοκληρωτισμού».

Μετά τις αρχικές τοποθετήσεις που έθεσαν το πλαίσιο της συζήτησης, η ημερίδα προχώρησε στο δεύτερο πάνελ ομιλητών. Οι ακαδημαϊκοί Κώστας Θεολόγου και Κωνσταντίνος Γρίβας, μαζί με τον οικονομικό αναλυτή Γιώργο Αδαλή, ο οποίος συμμετείχε μέσω μαγνητοσκοπημένης ομιλίας, προσέφεραν περαιτέρω αναλύσεις στις φιλοσοφικές, πολιτισμικές και οικονομικές διαστάσεις της woke ατζέντας.

Κώστας Θεολόγου: «Η πολιτική ορθότητα… μάλλον έχει υπνωτίσει το ανθρώπινο ‘ον’, τη σχεσιακή υπόστασή μας»

Ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Κώστας Θεολόγου, ανέλυσε τη «μεταμοντέρνα προέλευση της εννοιολογικής σύγχυσης» που, κατά την άποψή του, χαρακτηρίζει την εποχή μας και ευνοεί ολοκληρωτικές τάσεις., και εξήγησε πώς ένας «καινοφανής δικαιωματισμός», προερχόμενος από τις ΗΠΑ, ευδοκίμησε στον δυτικό κόσμο υπό την ονομασία «French Theory».

Ο κος Θεολόγου ιχνηλάτησε την πορεία του όρου «woke», από τις ρίζες του στον Τζαμαϊκανό φιλόσοφο Μάρκους Γκάρβεϋ και το σύνθημά του «Ξύπνα, Αιθιοπία, ξύπνα, Αφρική» (1923), μέχρι τη σύγχρονη χρήση του ως έκφραση της πολιτικής ταυτότητας και της διευρυμένης κοινωνικής δικαιοσύνης. Σημείωσε πως, ενώ αρχικά συνδεόταν με την αφύπνιση της μαύρης κοινότητας απέναντι στις διακρίσεις, ο όρος εξελίχθηκε περιλαμβάνοντας ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών κινημάτων και κατέστη «trendy».

Ο ομιλητής επεσήμανε ότι η κουλτούρα αφύπνισης «επικεντρώνεται πλέον στην πολιτική ορθότητα και στην πολιτική ταυτότητας, απορρίπτοντας κατηγορηματικά οποιονδήποτε διαφωνεί». Ανέλυσε πώς η γλώσσα, σύμφωνα με αυτή την προσέγγιση, όχι απλώς αντικατοπτρίζει αλλά κατασκευάζει την πραγματικότητα, παρουσιάζοντας νεολογισμούς όπως «cancel culture», «cultural appropriation» και «gender spectrum». Εντόπισε τις φιλοσοφικές ρίζες της woke κουλτούρας στον Διαφωτισμό, τη μαρξιστική παράδοση και τον μεταμοντερνισμό, τονίζοντας όμως ότι η «French Theory» υπήρξε εν πολλοίς μια αμερικανική ακαδημαϊκή κατασκευή.

Ο κος Θεολόγου εξέφρασε την ανησυχία του για μια «αξιακή αποσάθρωση» που οδηγεί στην «απώλεια του συνανθρώπου από το οπτικό μας πεδίο», καθώς και στην παρακμή της κριτικής σκέψης. «Σε ένα περιβάλλον όπου έννοιες και θεσμοί έχουν θεμελιωθεί στον θρόνο τού περίπου και του σχετικού, όλοι μας και ιδιαίτερα οι νέοι αδυνατούμε να διακρίνουμε το σωστό από το περίπου σωστό», ανέφερε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για μια «νέα βαρβαρότητα της σύγχρονης μεταμοντέρνας εποχής».

Κωνσταντίνος Γρίβας: «Ο πυρήνας [της woke κουλτούρας] είναι το κοσμοείδωλο του ανθρωποθεού»

Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Γρίβας εμβάθυνε στις πολιτισμικές ρίζες της woke κουλτούρας, συνδέοντάς τες με βαθύτερες παθογένειες του δυτικού πολιτισμού και θέτοντας το ζήτημα των νεοσυντηρητικών. Για τον κο Γρίβα, η woke κουλτούρα συνιστά «ένα μείγμα μίσους, αντίληψης περί παντοδυναμίας, άρνησης της ταυτότητας και δαιμονοποίησης κάποιου σκοτεινού άλλου».

Ο πυρήνας αυτού του φαινομένου, σύμφωνα με τον ομιλητή, βρίσκεται στην έννοια του «ανθρωποθεού», μιας αυτοθέωσης του δυτικού ανθρώπου που, όμως, δεν τον απελευθέρωσε από την ενοχικότητα και τη δαιμονοποίηση του «άλλου». Ανέλυσε πώς ο δυτικός Χριστιανισμός, αποκομμένος από την Ορθοδοξία, έδωσε έμφαση στην ανθρώπινη βούληση και τη νοησιαρχία, ενσωματώνοντας μανιχαϊστικά και γνωστικιστικά στοιχεία που οδήγησαν σε μια «λατρεία της Ισχύος και της Βουλήσεως».

Ο κος Γρίβας υποστήριξε ότι ο Διαφωτισμός και ο ουμανισμός, αποκόπτοντας αυτή την αυτολατρεία από το θεολογικό της υπόβαθρο, οδήγησαν στην ιδέα του «θανάτου του Θεού» και στην πλήρη αυτοθέωση του ανθρώπου, με κορύφωση τον μαρξισμό και την πίστη στην επίτευξη ενός επίγειου παραδείσου. Αυτή η αντίληψη περί παντοδυναμίας, αν και αμφισβητήθηκε από την ιστορική πραγματικότητα της Σοβιετικής Ένωσης, επιβίωσε, κατά τον ομιλητή, στον δυτικό μαρξισμό και ιδιαίτερα στους τροτσκιστές.

Παράλληλα, ο δυτικός άνθρωπος, μετά τους παγκόσμιους πολέμους, άρχισε να βιώνει φόβο και αυτοαπέχθεια, με την ενοχή να επανέρχεται στο προσκήνιο. «Ο ανθρωποθεός αρχίζει να φοβάται τον εαυτό του και να απεχθάνεται τον εαυτό του», σημείωσε, κάνοντας λόγο για την εμφάνιση ενός «ενοχοκεντρικού παγανισμού», όπως η αντίληψη περί τιμωρίας από τη φύση στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής. Η άρνηση των συλλογικών ταυτοτήτων και ο ατομισμός, σε συνδυασμό με την αίσθηση παντοδυναμίας και την ενοχικότητα, δημιουργούν, σύμφωνα με τον κο Γρίβα, ένα «τοξικό μείγμα» που απαιτεί τη δαιμονοποίηση ενός «σκοτεινού άλλου» για την αυτοεπιβεβαίωση του ατόμου. Αυτό το μείγμα, προειδοποίησε, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και για τη γεωπολιτική συμπεριφορά της Δύσης.

Ο κος Γρίβας κατέληξε τονίζοντας τον πιθανό ρόλο της Ελλάδας και της Ορθοδοξίας ως «θεραπευτή» αυτών των δυτικών παθογενειών, καλώντας τη χώρα να «αποδεχτεί το ρόλο της ως πολιτισμική υπερδύναμη».

Γιώργος Αδαλής: «Θυσιάζουμε την ενεργειακή ασφάλεια και την ενεργειακή επάρκεια στο βωμό μιας ιδέας»

Ο οικονομικός αναλυτής Γιώργος Αδαλής, σε μαγνητοσκοπημένη ομιλία του από τη Θεσσαλονίκη, επικεντρώθηκε στη σύνδεση της woke ατζέντας με τις πρακτικές DEI (Diversity, Equity, Inclusion) και ESG (Environmental, Social, Governance), κάνοντας λόγο για έναν «Woke Καπιταλισμό».

Ο κος Αδαλής υποστήριξε ότι η woke ατζέντα, το κίνημα ESG και η λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη δεν αποτελούν μεμονωμένα ζητήματα, αλλά «είναι επί της ουσίας ένα ενιαίο». Ανέφερε ότι ενώ η woke ατζέντα ξεκίνησε με καλές προθέσεις για κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα, από τις αρχές της δεκαετίας του 2010 άρχισε να εξελίσσεται σε εργαλείο που «καταδυνάστευσε όχι μόνο επιχειρήσεις αλλά και κράτη γενικότερα».

Παρουσίασε αναλυτικά τους στόχους του ESG (μείωση εκπομπών CO2, ισότητα, διαφάνεια), σημειώνοντας ότι μέχρι το 2024 διαχειριζόταν κεφάλαια ύψους 43 τρισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως, και η μη συμμόρφωση με τα πρότυπά του δυσχέραινε την πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Ωστόσο, από το καλοκαίρι του 2024, παρατήρησε μια ανακοπή αυτής της πορείας και την άνοδο ενός «αντίπαλου δέους» που αμφισβητεί τους πραγματικούς στόχους του ESG.

Ο ομιλητής ανέφερε παραδείγματα εφαρμογής πολιτικών ESG σε χώρες όπως η Αυστραλία, η Κένυα, η Πολωνία και η Ελλάδα (με πρωτοβουλίες των WWF και ActionAid), επισημαίνοντας ότι παρότι συχνά ξεκινούσαν με θετικές προθέσεις, οδηγούσαν σε κοινωνική πόλωση, οικονομικά προβλήματα και αμφισβητήσιμα αποτελέσματα. Ειδικά για την Ελλάδα, έκανε λόγο για προτάσεις ΜΚΟ που συνδέουν την υιοθέτηση δικαιωμάτων, όπως την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, με υποσχέσεις για αύξηση του ΑΕΠ, τις οποίες χαρακτήρισε «ερασιτεχνικές» και παραπλανητικές, καθώς δεν προσθέτουν νέα αξία στην οικονομία.

Ένα κομβικό σημείο της ανάλυσής του ήταν η «κοσμογονική αλλαγή» το καλοκαίρι του 2024, όταν ο διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco, Αμίν Νάσερ, τοποθετήθηκε στο ΔΣ της BlackRock. «Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι όταν υπήρχε αυτό το πρότυπο και ξαφνικά ο ίδιος ο Λάρι Φινκ ανακοινώνει ότι στο ΔΣ της εταιρείας μπαίνει μέσα ο Αμίν Νάσερ της Saudi Aramco… καταλαβαίνετε ότι εκεί κάπου είχε αλλάξει το παιχνίδι», σχολίασε ο κος Αδαλής, υπονοώντας μια πιθανή στροφή των μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με ένα τρίτο πάνελ ομιλητών, το οποίο εστίασε στις πιο άμεσες κοινωνικές και πολιτισμικές εκφάνσεις της woke κουλτούρας, καθώς και στην αλληλεπίδρασή της με τον εθνομηδενισμό. Ο ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας Γιώργος Πανόπουλος, ο πρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων Συντηρητικών Ραφαήλ Καλυβιώτης και ο πολιτικός επιστήμων και ιστορικός Μελέτης Μελετόπουλος μοιράστηκαν τις αναλύσεις και τις ανησυχίες τους.

Γιώργος Πανόπουλος: «Αν δεν σταματήσουμε αυτόν τον εκφοβισμό, το μόνο που θα απομείνει είναι μια κοινωνία αλυσοδεμένη από τον φόβο να εκφραστεί»

Ο ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας Γιώργος Πανόπουλος, γνωστός για το βιβλίο του «Woke Culture: Η βαρβαρότητα της “σωστής πλευράς” της Ιστορίας», ξεκίνησε την ομιλία του χαρακτηρίζοντας την προσφώνηση «κυρίες και κύριοι» ως «επαναστατική εισαγωγή» στη σημερινή εποχή. Περιέγραψε τον σύγχρονο κόσμο ως «αλλόκοτο, παράλογο, εκτός πραγματικότητας», όπου η woke ατζέντα έχει πλέον εξελιχθεί σε «ιδεολογία».

Ο κος Πανόπουλος ανέφερε δύο περιστατικά που τον ώθησαν να ερευνήσει βαθύτερα το φαινόμενο: τη στοχοποίηση της συγγραφέως Τζ.Κ. Ρόουλινγκ, επειδή δήλωσε ότι «κάποτε τα άτομα με έμμηνο ρύση τα λέγαμε γυναίκες», και την αναγκαστική παραίτηση της καθηγήτριας Καθλήν Στοκ από το Πανεπιστήμιο του Σάσσεξ λόγω παρόμοιων απόψεων. Τόνισε ότι και οι δύο γυναίκες υποστηρίζουν τα δικαιώματα των τρανς ατόμων, αλλά θεωρούν επικίνδυνο α) να επιτρέπεται σε άτομα με ανδρικό σώμα να εισέρχονται σε γυναικείους χώρους απλώς επειδή αυτοπροσδιορίζονται ως γυναίκες, και β) την έναρξη θεραπειών φυλομετάβασης σε πολύ μικρά παιδιά.

«Διαπίστωσα ότι κάτω από το προσωπείο της προόδου θεριεύει ένας νέος δογματισμός. Πιο ύπουλος, γιατί φοράει ηθικό προσωπείο. Μια woke, αμείλικτη, αυταρχική ιδεολογία», δήλωσε ο κος Πανόπουλος. Συνέδεσε την πολιτική ορθότητα με τις ιδέες του Αντόνιο Γκράμσι περί πολιτιστικής ηγεμονίας και την παρατήρηση του Τζορτζ Όργουελ ότι «εάν η σκέψη καταστρέφει τη γλώσσα, τότε η γλώσσα μπορεί επίσης να καταστρέψει τη σκέψη».

Παρουσίασε τις «δέκα εντολές της woke θρησκείας», όπως τις αντιλαμβάνεται, οι οποίες περιλαμβάνουν την άρνηση των βιολογικών φύλων, την καταστροφή των επιτευγμάτων του δυτικού πολιτισμού, τον επαναπροσδιορισμό λέξεων ώστε να σημαίνουν το αντίθετό τους, και την πεποίθηση ότι «αν δεν είσαι θύμα είσαι προνομιούχος». Ο κος Πανόπουλος έκλεισε την ομιλία του εκφράζοντας την ελπίδα ότι η άνοδος του Ντόναλντ Τραμπ και πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις, όπως αυτή του ανωτάτου Βρετανικού Δικαστηρίου για την αναγνώριση των βιολογικών φύλων, σηματοδοτούν μια υποχώρηση αυτού του «τσουνάμι».

Ραφαήλ Καλυβιώτης: «Δεν θα γονατίσω ποτέ σε καμία νέα πανθρησκεία που με θέλει έναν αριθμό, ένα ρομπότ χωρίς συναισθήματα»

Ο Ραφαήλ Καλυβιώτης, πρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων Συντηρητικών, παρουσίασε μια καυστική κριτική της woke κουλτούρας, περιγράφοντάς την ως μια προσπάθεια μετατροπής «των λευκών ετεροφυλόφιλων ανδρών της Δύσης σε καρικατούρες, σε απολογούμενους για την ίδια τους την ύπαρξη».

Ξεκινώντας με μια αυτοσαρκαστική «απολογία» για την ταυτότητά του ως λευκός, ετεροφυλόφιλος άνδρας, ο κος Καλυβιώτης καυτηρίασε την τάση να αποδίδονται συλλογικές ενοχές και να καταδικάζονται ιστορικές προσωπικότητες και πολιτισμικά επιτεύγματα. «Το αρχαιολογικό μουσείο του Κέιμπριτζ βάζει πινακίδες για να εξηγήσει την ενοχλητική λευκότητα των αρχαίων γλυπτών. Λες και ο Παρθενώνας χρειάζεται υπότιτλους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υποστήριξε ότι οι λεγόμενες «ιδεολογίες πολυτελείας» υιοθετούνται από τις ελίτ ως ένας τρόπος επίδειξης κοινωνικής υπεροχής, ενώ οι αρνητικές συνέπειές τους πλήττουν κυρίως τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα. «Όταν οι εύποροι υπερασπίζονται με πάθος την απελευθέρωση των ναρκωτικών, τα ανοιχτά σύνορα ή την κριτική στο λευκό προνόμιο, δεν το κάνουν από αλτρουισμό, είναι μια παράσταση κύρους», δήλωσε.

Ο κος Καλυβιώτης αναφέρθηκε στο Brexit ως ένα σημείο καμπής, μια αντίδραση των «ανθρώπων τού κάπου» ενάντια στις «ελίτ τού οπουδήποτε». Κατηγόρησε συστημικά μέσα ενημέρωσης και τεχνολογικούς κολοσσούς για συντονισμένη προπαγάνδα και λογοκρισία, ενώ εξήρε την αντίσταση που προέβαλαν προσωπικότητες μέσω εναλλακτικών καναλιών. Αναφέρθηκε επίσης στην υπόθεση των φορτηγατζήδων στον Καναδά ως παράδειγμα του πώς η ταυτότητα χρησιμοποιείται για να επισκιάσει ταξικά ζητήματα και να κατηγοριοποιήσει τους διαφωνούντες.

Ο ομιλητής έκλεισε την ομιλία του με μια προσωπική δήλωση πίστης στις παραδοσιακές αξίες: «Είμαι ο Ραφαήλ Καλυβιώτης, είμαι ένας λευκός, ετεροφυλόφιλος άνδρας με οικογένεια και γονατίζω μόνον στη σημαία του ελληνικού έθνους, στους νεκρούς μας και στον Θεό».

Μελέτης Μελετόπουλος: «Ο εθνομηδενισμός είναι η πόρτα που οδηγεί στη δουλεία»

Ο πολιτικός επιστήμων, ιστορικός και εκπαιδευτικός Μελέτης Μελετόπουλος εστίασε τη δική του ανάλυση στη σχέση μεταξύ της woke κουλτούρας και του εθνομηδενισμού. Υποστήριξε ότι το ιδεολογικό σχήμα της woke κουλτούρας «αποσκοπεί στο να μεταβάλει τους ανθρώπους σε έναν πολτό ατόμων, οντοτήτων χωρίς συλλογικές αναφορές, χωρίς ταυτότητα… μια μάζα καθοδηγούμενη, ελεγχόμενη, χειραγωγήσιμη».

Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται, κατά τον κο Μελετόπουλο, και η προσπάθεια αποδόμησης του έθνους, της «ανθεκτικότερης και ισχυρότερης συλλογικής οντότητας». Αναφέρθηκε στη θεωρία της αποδόμησης, όπως διαμορφώθηκε στη Γαλλία τη δεκαετία του ’70, και στη θεωρία του Έρνεστ Γκέλνερ περί εθνογένεσης, η οποία, αν και ο ίδιος ο Γκέλνερ εξαιρούσε αρχαία έθνη όπως το ελληνικό, χρησιμοποιήθηκε ευρέως στην Ελλάδα για την αμφισβήτηση της ελληνικής εθνικής συνείδησης.

«Φτάσαμε στο σημείο ένα μέρος της ελληνικής ελίτ… να εκπέμπει ανοησίες του τύπου ότι η ελληνική επανάσταση δημιούργησε το ελληνικό έθνος», δήλωσε ο κος Μελετόπουλος, παραθέτοντας παραδείγματα αμφισβήτησης της ιστορικής συνέχειας του ελληνισμού από πανεπιστημιακούς και πολιτικούς. Αυτή η «λυσσαλέα ιδεολογική επίθεση», όπως τη χαρακτήρισε, συνοδεύεται, κατά τον ομιλητή, από την εκποίηση της εθνικής περιουσίας και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης, ιδίως στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τη Θράκη.

«Ο εθνομηδενισμός τι σκοπό έχει; Έχει σκοπό να εξουδετερώσει τα αντανακλαστικά των Ελλήνων ώστε χωρίς κανένα πρόβλημα και καμία αντίρρηση να ξεπουληθούμε», τόνισε, προειδοποιώντας ότι «αυτός που το έθνος του υιοθετεί τον εθνομηδενισμό, στην ουσία ανοίγει την πόρτα για τον εθνικισμό του γείτονά του». Ο κος Μελετόπουλος επεσήμανε ότι οι εκπρόσωποι της woke ατζέντας και του εθνομηδενισμού στην Ελλάδα συχνά ταυτίζονται.

Ολοκληρώνοντας, ο κος Μελετόπουλος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι, παρά την επιρροή αυτών των ιδεολογιών σε επίπεδο ελίτ, «ο ελληνικός λαός παραμένει προσηλωμένος στην έννοια της πατρίδας, στην έννοια της θρησκείας», καθώς οι αξίες αυτές «άντεξαν από τον Όμηρο… δεν κάμπτονται έτσι εύκολα». Το μεγάλο πρόβλημα, κατέληξε, είναι η αναντιστοιχία μεταξύ του πολιτικού σκηνικού και της κοινωνίας.

Η εκδήλωση του ελληνικού παραρτήματος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ ολοκληρώθηκε αφήνοντας στο ακροατήριο πλούσιο υλικό για σκέψη και περαιτέρω συζήτηση. Οι παρεμβάσεις των ομιλητών, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα από τη φιλοσοφία και την ιστορία μέχρι την πολιτική και την οικονομία, κατέδειξαν την πολυπλοκότητα της «woke ατζέντας» και τις ανησυχίες που εγείρει σε όσους την προσεγγίζουν από μια κριτική, συντηρητική σκοπιά, αναδεικνύοντας την ανάγκη για συνεχή διάλογο γύρω από τα κυρίαρχα πολιτισμικά αφηγήματα.

Η ημερίδα μεταδόθηκε σε livestream από το κανάλι youtube : ilovepatrida.com

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε