Οι δικηγόροι των Ιρλανδών, Πολωνών και Αμερικανού ακτιβιστών υποστηρίζουν πως οι κατηγορίες βασίζονται σε δίκες που δεν έχουν ακόμη καταλήξει.
Οι γερμανικές αρχές δρομολογούν διαδικασίες απέλασης εναντίον τεσσάρων αλλοδαπών πολιτών, τριών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ενός από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σχετικά με αδικήματα που φέρονται να διέπραξαν κατά τη διάρκεια φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων στο Βερολίνο.
Στις 31 Μαρτίου, το ειδησεογραφικό μέσο The Intercept ανέφερε τα ονόματα των τεσσάρων ατόμων που έχουν γίνει στόχος διαδικασιών απέλασης: Πρόκειται για τον Αμερικανό πολίτη Κούπερ Λόνγκμποτομ, την Πολωνή Κάσια Βλάστσικ, καθώς και τους Ιρλανδούς Σέιν Ο’ Μπράιεν και Ρομπέρτα Μάρεϊ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όλοι τους κατηγορούνται ότι υποστηρίζουν τη Χαμάς, οργάνωση χαρακτηρισμένη ως τρομοκρατική στη Γερμανία, και συνεπώς η δράση και υποστήριξή της είναι παράνομες εκεί.
Η Epoch Times δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα τους παραπάνω ισχυρισμούς.
Οι δικηγόροι που έχουν αναλάβει την υπόθεση χαρακτηρίζουν τις κατηγορίες «αβάσιμες».
Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να απελάσουν πολίτες άλλων κρατών της ΕΕ για λόγους δημόσιας ασφάλειας ή δημόσιας τάξης, ωστόσο αυτό συμβαίνει μόνο στις περιπτώσεις που μπορούν να αποδείξουν ότι τα άτομα πράγματι αποτελούν σοβαρή απειλή για τη χώρα.
Σύμφωνα με τη βρετανική δικηγορική εταιρεία Beltrami and Company, μια χώρα-μέλος μπορεί να αποφασίσει απέλαση πολίτη της ΕΕ που διαθέτει δικαίωμα μόνιμης διαμονής (το οποίο αποκτάται μετά από τουλάχιστον πέντε χρόνια συνεχούς παραμονής στη χώρα), αποκλειστικά λόγω «σοβαρών ζητημάτων δημόσιας τάξης και ασφάλειας».
Εκπρόσωπος του Γερουσιαστικού Τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων και Αθλητισμού του Βερολίνου, που έχει υπό την ευθύνη του τη μετανάστευση, ανέφερε μέσω email στην Epoch Times ότι το Μάρτιο η τοπική Υπηρεσία Μετανάστευσης (LEA) εξέδωσε αποφάσεις για διακοπή της παραμονής των παραπάνω τεσσάρων προσώπων. Οι αποφάσεις συνδέονται άμεσα με συμβάντα που έλαβαν χώρα στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου τον Οκτώβριο του 2024. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για έφοδο βίαιης και κουκουλοφόρας ομάδας σε πανεπιστημιακό κτίριο, όπου καταγράφηκαν σοβαρές ζημιές σε εγκαταστάσεις και βανδαλισμοί με γκράφιτι σχετικά με την ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη, καθώς και άλλα αδικήματα.
«Από όσο γνωρίζουμε, η ποινική διαδικασία είναι ακόμη εν εξελίξει. Περισσότερες πληροφορίες δεν μπορούν να δοθούν για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων», ανέφερε ο εκπρόσωπος.
Η αρμόδια γερμανική αρχή επεσήμανε ότι η έκδοση τέτοιων μέτρων απέλασης εξετάζεται αποκλειστικά εντός του πλαισίου των σχετικών νομικών διατάξεων. Για πολίτες της ΕΕ, εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις του άρθρου 6 του Νόμου περί Ελεύθερης Κυκλοφορίας της ΕΕ.
Η αρμόδια γερμανική αρχή δεν ανέφερε κάτι σχετικό με κατηγορίες περί υποστήριξης στη Χαμάς.
Η Epoch Times επικοινώνησε με το European Legal Support Center (ELSC), που εκπροσωπεί τους διαμαρτυρόμενους, ζητώντας σχόλιο. Ο Αλεξάντερ Γκόρσκι, δικηγόρος του ELSC ειδικευμένος στο ποινικό και μεταναστευτικό δίκαιο, δήλωσε στην Irish Times ότι οι κατηγορίες είναι «αβάσιμες» και βασίζονται σε εκκρεμείς πιθανές καταδίκες που δεν έχουν ακόμη τελεσιδικήσει. Ο ίδιος τόνισε πως ο πήχης για τέτοιου είδους αποφάσεις απέλασης είναι ιδιαίτερα υψηλός: «Το παράλογο στην υπόθεση είναι ότι σε κανένα από τα άτομα που θίγονται—και από τους τέσσερις οι τρεις είναι πολίτες χωρών της ΕΕ—δεν υπάρχει καμία καταδικαστική απόφαση μέχρι στιγμής. Ούτε μία».
Οι υποθέσεις συγκρίνονται σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης με τις πρόσφατες πολιτικές του Αμερικανού πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος στις 10 Μαρτίου ανακοίνωσε επικείμενες συλλήψεις και απελάσεις ατόμων που θεωρούνται «συμπαθούντες τρομοκρατικές οργανώσεις». Η ανακοίνωση Τραμπ έγινε αφότου συνελήφθη στις ΗΠΑ Παλαιστίνιος φοιτητής και μόνιμος κάτοικος της χώρας που είχε συμμετάσχει σε φιλοπαλαιστινιακές κινητοποιήσεις στο Πανεπιστήμιο Columbia.
Σε ανάρτηση του στο Truth Social, ο Τραμπ εξήρε τις αρμόδιες υπηρεσίες ασφαλείας για τη σύλληψη του Μαχμούτ Καλίλ, χαρακτηρίζοντάς τον «ριζοσπάστη ξένο φιλο-Χαμάς φοιτητή» και προειδοποίησε πως έπονται πολυάριθμες ακόμα συλλήψεις, στοχεύοντας όσους επιδίδονται σε «τρομοκρατικές, αντισημιτικές και αντιαμερικανικές πρακτικές» στα πανεπιστήμια της χώρας.
Σύμφωνα με την οργάνωση Student Workers of Columbia, ο Καλίλ είχε μεσολαβήσει σε διαπραγματεύσεις μεταξύ φοιτητών και διοίκησης του Πανεπιστημίου Columbia την περασμένη άνοιξη, ώστε να τερματιστούν οι διαμαρτυρίες. Η δικηγόρος του Έιμι Γκριρ δήλωσε πως οι πράκτορες της Υπηρεσίας Μετανάστευσης (ICE) συνέλαβαν τον Καλίλ στην φοιτητική του κατοικία.