Η Γη περιστράφηκε με την υψηλότερη ταχύτητα στις 29 Ιουνίου, συμπληρώνοντας τη συντομότερη ημέρα της και προβληματίζοντας τους επιστήμονες για το γιατί συμβαίνει αυτό.
Η γη ολοκλήρωσε μια περιστροφή 1,59 χιλιοστά του δευτερολέπτου νωρίτερα από το συνηθισμένο 24ωρο στις 29 Ιουνίου, σύμφωνα με νέες μετρήσεις του Εθνικού Εργαστηρίου Φυσικής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η γρήγορη περιστροφή είναι σύμφωνη με μια τάση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια. Το 2020, η γη κατέγραψε τις 28 μικρότερες ημέρες της από τη δεκαετία του 1960, όταν άρχισαν να χρησιμοποιούνται ατομικά ρολόγια για ακριβή χρονομέτρηση. Η μικρότερη ημέρα του 2020 καταγράφηκε στις 19 Ιουλίου, όταν η γη ολοκλήρωσε την περιστροφή της 1,47 χιλιοστά του δευτερολέπτου νωρίτερα.
Παρόλο που η τάση συνεχίστηκε το 2021, η μικρότερη ημέρα πέρυσι ήταν ακόμη κατά ένα κλάσμα μεγαλύτερη από τη μικρότερη ημέρα του 2020. Αλλά το 2022, η γη άρχισε να περιστρέφεται ταχύτερα, με την 29η Ιουνίου να είναι η μικρότερη ημέρα στην εποχή των ατομικών ρολογιών. Στις 26 Ιουλίου, η γη παραλίγο να καταρρίψει αυτό το ρεκόρ, καθώς η ημέρα ήταν μικρότερη κατά 1,50 χιλιοστά του δευτερολέπτου.
Πριν από μερικά χρόνια, οι επιστήμονες πίστευαν ότι η περιστροφή της γης επιβραδύνεται. Η Διεθνής Υπηρεσία Συστημάτων Περιστροφής και Αναφοράς της Γης (IERS) πρόσθεσε ακόμη και εμβόλιμα δευτερόλεπτα για να αντισταθμίσει την πιο αργή περιστροφή. Μόνο τα τελευταία χρόνια τα πράγματα έχουν αλλάξει, με τις μετρήσεις να δείχνουν ότι ο ρυθμός περιστροφής της γης αυξάνεται.
Όσον αφορά το γιατί συμβαίνει αυτό, έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες που κυμαίνονται από τη σεισμική δραστηριότητα έως την κίνηση του εσωτερικού λιωμένου πυρήνα της γης και το λιώσιμο των παγετώνων που μειώνει το βάρος στους πόλους, και πολλά άλλα.
Σύμφωνα με τον Λεονίντ Ζότοφ, η απάντηση μπορεί να βρίσκεται στο «Chandler Wobble» (Η ταλάντευση του Chandler), έναν όρο που αναφέρεται σε μια αλλαγή στην περιστροφή της γης γύρω από τον άξονά της. Θεωρείται ότι είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα των διακυμάνσεων της πίεσης του πυθμένα των ωκεανών.
«Το κανονικό πλάτος της ταλάντωσης Chandler είναι περίπου τρία έως τέσσερα μέτρα στην επιφάνεια της Γης», δήλωσε ο Δρ Ζότοφ στο Time and Date, τον κορυφαίο ιστότοπο κατάταξης για την ώρα και τις ζώνες ώρας. «Αλλά από το 2017 έως το 2020 εξαφανίστηκε».
Προβλήματα λογισμικού
Η ταχύτερη περιστροφή της γης αποτελεί πρόκληση για το λογισμικό όσον αφορά τη χρονομέτρηση. Αφού το IERS εισήγαγε το εμβόλιμο δευτερόλεπτο, η Συντονισμένη Παγκόσμια Ώρα (UTC) έχει ενημερωθεί 27 φορές.
Μέχρι τώρα έχουν προστεθεί μόνο θετικά εμβόλιμα δευτερόλεπτα. Αυτή η αύξηση του χρόνου θα δημιουργούσε «περίεργες χρονικές σημάνσεις» στην αποθήκευση δεδομένων που θα αλλοίωναν τα δεδομένα ή θα οδηγούσαν σε σφάλματα τα προγράμματα, σύμφωνα με ανάρτηση στο blog της 25ης Ιουλίου της Meta. Οι ψηφιακές χρονοσφραγίδες θα έμοιαζαν σαν «23:59:59 -> 23:59:60 -> 00:00:00».
Αλλά «με το μοτίβο περιστροφής της Γης να αλλάζει, είναι πολύ πιθανό να έχουμε ένα αρνητικό εμβόλιμο δευτερόλεπτο κάποια στιγμή στο μέλλον», αναφέρει η Meta. Ως αποτέλεσμα, οι ψηφιακές χρονικές σημάνσεις θα μοιάζουν με κάτι σαν «23:59:58 -> 00:00:00».
«Ο αντίκτυπος ενός αρνητικού δίσεκτου δευτερολέπτου δεν έχει ποτέ δοκιμαστεί σε μεγάλη κλίμακα- θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για το λογισμικό που βασίζεται σε χρονομετρητές ή χρονοπρογραμματιστές».
Η αλλαγή της ώρας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία των δορυφόρων GPS, οι οποίοι χρησιμοποιούν ατομικά ρολόγια που δεν λαμβάνουν υπόψη την αλλαγή της περιστροφής της γης. Τα smartphones, τα συστήματα επικοινωνίας και άλλες συσκευές που συγχρονίζονται με τους διακομιστές του πρωτοκόλλου Network Time Protocol (NTP) μπορεί επίσης να αντιμετωπίσουν προβλήματα.