Κυριακή, 23 Φεβ, 2025
(Reuters/Mike Blake)

Η Google θα πληρώσει 326 εκατομμύρια ευρώ στην Ιταλία για να διευθετήσει την υπόθεση για απλήρωτους φόρους

Η διευθέτηση της Google είναι η τελευταία σε μια σειρά φορολογικών διαφορών μεταξύ Ιταλίας και μεγάλων διεθνών εταιρειών

Οι εισαγγελείς του Μιλάνου ανακοίνωσαν σχέδια για απόσυρση φορολογικής αγωγής κατά του ευρωπαϊκού τμήματος της Google, αφού ο τεχνολογικός γίγαντας συμφώνησε να πληρώσει 326 εκατομμύρια ευρώ για να διευθετήσει καταγγελίες για απλήρωτους φόρους στην Ιταλία.

Η συμφωνία καλύπτει τις φορολογικές υποχρεώσεις της Google από το 2015 έως το 2019, συμπεριλαμβανομένων προστίμων, κυρώσεων και τόκων.

Η υπόθεση επικεντρώθηκε σε ισχυρισμούς ότι η Google απέτυχε να δηλώσει και να πληρώσει σωστά τους φόρους για τα έσοδα που δημιουργήθηκαν στην Ιταλία παρά την ψηφιακή υποδομή της στη χώρα.

Ο διακανονισμός ακολουθεί μια ευρύτερη προσπάθεια των ιταλικών αρχών να πατάξουν τις πολυεθνικές εταιρείες που μετακινούν έσοδα μέσω νομοθεσιών με χαμηλότερους φόρους.

Τον Ιούνιο του 2024, η Ιταλία ζήτησε έως και 1 δισεκατομμύριο ευρώ από την Google σε απλήρωτους φόρους και πρόστιμα.

Η διευθέτηση της Google είναι η τελευταία σε μια σειρά φορολογικών διαφορών μεταξύ Ιταλίας και μεγάλων διεθνών εταιρειών.

Το 2017, η εταιρεία κατέληξε σε παρόμοια συμφωνία με τις ιταλικές αρχές, συμφωνώντας να πληρώσει 306 εκατομμύρια ευρώ αφού ένας έλεγχος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είχε μόνιμη παρουσία στην Ιταλία αλλά δεν είχε εκπληρώσει πλήρως τις φορολογικές της υποχρεώσεις.

Άλλοι τεχνολογικοί γίγαντες έχουν επίσης αντιμετωπίσει έλεγχο σχετικά με τις επιχειρηματικές πρακτικές τους στην Ιταλία. Το 2021, η ιταλική αντιμονοπωλιακή ρυθμιστική αρχή επέβαλε στην Amazon πρόστιμο ρεκόρ ύψους 1,13 δισεκατομμυρίων ευρώ για φερόμενη κατάχρηση της κυριαρχίας της στην αγορά ευνοώντας τη δική της υπηρεσία μεταφορών, με όνομα Fulfillment by Amazon.

Το 2024, στην TikTok επιβλήθηκε πρόστιμο 10,94 εκατομμυρίων ευρώ επειδή δεν προστατεύει ανηλίκους από επιβλαβές περιεχόμενο στην πλατφόρμα της, μετά από έρευνα της Αρχής Ανταγωνισμού της Ιταλίας.

Η Ιταλία είναι μία από τις πολλές ευρωπαϊκές χώρες που έχουν αμφισβητήσει τις φορολογικές και επιχειρηματικές πρακτικές μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας.

Αυτές οι διαφωνίες συχνά περιλαμβάνουν ισχυρισμούς ότι οι εταιρείες διοχετεύουν κέρδη μέσω χωρών με χαμηλότερους εταιρικούς φορολογικούς συντελεστές, όπως η Ιρλανδία ή η Ολλανδία, αντί να πληρώνουν υψηλότερους φόρους σε χώρες όπου παράγουν σημαντικά έσοδα.

Αν και η Google δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλια από την Epoch Times σχετικά με τη διευθέτηση, η εταιρεία έχει δηλώσει προηγουμένως ότι συμμορφώνεται με τη φορολογική νομοθεσία σε όλες τις νομοθεσίες όπου δραστηριοποιείται.

Η υπόθεση υπογραμμίζει επίσης την ευρύτερη ώθηση στην Ευρώπη για αυστηρότερους φορολογικούς κανονισμούς για τις πολυεθνικές εταιρείες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υποστηρίξει μεταρρυθμίσεις για να διασφαλιστεί ότι οι μεγάλες εταιρείες πληρώνουν φόρους σε χώρες όπου ασκούν σημαντικές επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Το 2021, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης μεσολάβησε μια παγκόσμια φορολογική συμφωνία ορόσημο που υποστηρίζεται από περισσότερες από 130 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, με στόχο τον περιορισμό της μετατόπισης κερδών και την καθιέρωση ελάχιστου εταιρικού φορολογικού συντελεστή 15 τοις εκατό, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του οργανισμού.

Η Ιταλία υπήρξε βασικός παράγοντας σε αυτές τις προσπάθειες, υποστηρίζοντας τον προτεινόμενο ψηφιακό φόρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος στοχεύει στην επιβολή εισφορών στα έσοδα των εταιρειών τεχνολογίας στα κράτη μέλη όπου δραστηριοποιούνται αντί να επιτρέψει τη φορολόγηση των κερδών κυρίως σε νομοθεσίες με χαμηλή φορολογία.

Η εισαγγελία του Μιλάνου δεν απάντησε σε αίτημα για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διευθέτηση μέχρι την ώρα της δημοσίευσης.

Του Chase Smith, με τη συμβολή της Dorothy Li και πληροφορίες από το Reuters

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε