Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Honda Motor Co. δήλωσε στις 20 Μαΐου ότι θα μειώσει τις επενδύσεις σε ηλεκτρικά οχήματα καθώς η ζήτηση επιβραδύνεται και θα επικεντρωθεί αντ’ αυτού στην κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για υβριδικά.
Η Honda δήλωσε σε ανακοίνωσή της ότι «λόγω της πρόσφατης επιβράδυνσης της αγοράς», θα εγκαταλείψει τον προηγούμενο στόχο της για ηλεκτρικά οχήματα (EV) που θα αποτελούν το 30% των παγκόσμιων πωλήσεών της έως το 2030.
«Το περιβάλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας αλλάζει μέρα με τη μέρα. Η αβεβαιότητα στο επιχειρηματικό περιβάλλον αυξάνεται, ιδίως λόγω της επιβράδυνσης στην επέκταση των ηλεκτρικών οχημάτων στην αγορά λόγω διαφόρων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στους περιβαλλοντικούς κανονισμούς», δήλωσε η Honda.
Η εταιρεία δήλωσε ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι τα ηλεκτρικά οχήματα αποτελούν «τη βέλτιστη λύση για την επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα στα επιβατικά οχήματα», αλλά ότι θα «εκτελεί σταθερά τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει για την προετοιμασία της μελλοντικής στροφής στα ηλεκτρικά οχήματα στον κατάλληλο χρόνο».
Την Τρίτη, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Honda, Τοσιχίρο Μίμπε, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου: «Είναι πραγματικά δύσκολο να διαβάσουμε την αγορά, αλλά αυτή τη στιγμή βλέπουμε τα ηλεκτρικά οχήματα να αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα πέμπτο έως το [2030]».
Ο Μίμπε ανακοίνωσε στις 13 Μαΐου ότι η εταιρεία θα αναγκαστεί να αναβάλει ορισμένες επενδύσεις μεγάλης κλίμακας στον Καναδά για δύο χρόνια, αφού η αγορά ηλεκτρικών οχημάτων «επιβραδύνθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν αρχικά».
Οι συνομιλίες που ξεκίνησαν στα τέλη του περασμένου έτους για τη συγχώνευση των δραστηριοτήτων της Honda και του ιαπωνικού ανταγωνιστή Nissan, καθώς και της μικρότερης αυτοκινητοβιομηχανίας Mitsubishi, έληξαν νωρίτερα φέτος, χωρίς επιτυχία.
Σύμφωνα με το εθνικό βιομηχανικό σχέδιο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, γνωστό ως «Made in China 2025», το καθεστώς στοχεύει να κυριαρχήσει στην παγκόσμια κατασκευή υψηλής τεχνολογίας. Η τεχνολογία μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων είναι μια τέτοια στρατηγική βιομηχανία.
Η Κίνα έχει επί του παρόντος ένα δεκαπενταετές σχέδιο ανάπτυξης για τη βιομηχανία νέων ενεργειακών οχημάτων που εκτείνεται έως το 2035, μετά από ένα αρχικό οκταετές σχέδιο που εφαρμόστηκε από το 2012 έως το 2020. Η βαθιά ενσωμάτωση στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού περιγράφεται στην ενότητα «θεμελιώδεις αρχές» του σχεδίου.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε σε πιο χαλαρούς στόχους εκπομπών CO2 της ΕΕ για αυτοκίνητα και φορτηγά, οι οποίοι θα δώσουν στις αυτοκινητοβιομηχανίες περισσότερο χρόνο για να συμμορφωθούν με τους κανονισμούς.
Η νομοθεσία της ΕΕ ορίζει ότι από το 2035, όλα τα νέα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στην αγορά δεν μπορούν να εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα (CO2), καθιστώντας παράνομη την πώληση νέων οχημάτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης (ICE) που κινούνται με ορυκτά καύσιμα στο μπλοκ.
Οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές αυτοκινήτων είχαν προειδοποιήσει ότι οι στόχοι εκπομπών οδηγούν σε τεράστια πρόστιμα, απειλώντας τις επενδύσεις, τις θέσεις εργασίας και την ανταγωνιστικότητα.
Από την 1 Ιανουαρίου, οι στόχοι της ΕΕ απαιτούσαν μείωση των εκπομπών CO2 κατά 15% τόσο για τα αυτοκίνητα όσο και για τα φορτηγά από τα επίπεδα του 2021. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να επιτραπεί στις αυτοκινητοβιομηχανίες να επιτύχουν τους στόχους με βάση τις μέσες εκπομπές τους κατά την περίοδο 2025-2027, και όχι απευθείας φέτος, μια αλλαγή που έχει πλέον υιοθετήσει.
Ο Ιταλός υπουργός Ενέργειας, Ζιλμπέρτο Πιτσέτο Φρατίν, επέκρινε την πολιτική νωρίτερα πέρυσι στο επιχειρηματικό φόρουμ TEHA στο Τσερνόμπιο της Ιταλίας, λέγοντας ότι «η απαγόρευση των νέων αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης το 2035 είναι παράλογη και πρέπει να αναθεωρηθεί».
Η Volkswagen δήλωσε πέρυσι ότι εξετάζει το κλείσιμο εργοστασίων στη Γερμανία για πρώτη φορά εν μέσω αυξανόμενης πίεσης από φθηνότερα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα.
Η αυτοκινητοβιομηχανία στοχεύει σε εξοικονόμηση 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2026 για να πλοηγηθεί στη μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα.
Ορισμένοι πολιτικοί έχουν ζητήσει την πλήρη ανατροπή της απαγόρευσης των κινητήρων εσωτερικής καύσης.
Σε συνέντευξή του στην Financial Times στις 16 Απριλίου, ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ηγέτης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος — της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο — δήλωσε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα, εφόσον αντισταθμίζονται οι εκπομπές άνθρακα.
«Χρησιμοποιώ μια κλασική μηχανή καύσης, με κλασικό καύσιμο, αλλά στη συνέχεια πληρώνω για την αποθήκευση CO2 στο έδαφος, πιθανώς αυτό είναι ένα επιχειρηματικό μοντέλο για το μέλλον», είπε.