Σάββατο, 29 Ιούν, 2024
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι μιλάει κατά τη διάρκεια της τελικής συνέντευξης Τύπου της Συνόδου Κορυφής για την Ειρήνη στην Ουκρανία στη Λουκέρνη της Ελβετίας, στις 16 Ιουνίου 2024. (Sedat Suna/Getty Images)

Η Ινδία, η Βραζιλία, η Σαουδική Αραβία, η Νότια Αφρική δεν υποστηρίζουν την ειρηνευτική δήλωση για την Ουκρανία

Η ειρηνευτική σύνοδος κορυφής για την Ουκρανία στην Ελβετία ολοκληρώθηκε στις 16 Ιουνίου με την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος που υπογράφηκε από σχεδόν 80 χώρες.

Δεκάδες χώρες δήλωσαν την Κυριακή ότι ο σεβασμός της «εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας» είναι η βάση για οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία για τον τερματισμό της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ωστόσο, ορισμένες βασικές περιφερειακές δυνάμεις αρνήθηκαν να υπογράψουν το ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την ειρηνευτική σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία.

Στη διήμερη σύνοδο κορυφής συμμετείχαν περισσότερες από 90 χώρες -μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ιαπωνία. Η Ρωσία δεν προσκλήθηκε και η Κίνα αρνήθηκε να συμμετάσχει.

Η ειρηνευτική σύνοδος κορυφής ολοκληρώθηκε στις 16 Ιουνίου με την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος που υπογράφηκε από σχεδόν 80 χώρες και επικεντρώθηκε στην πυρηνική ασφάλεια, την επισιτιστική ασφάλεια και την απελευθέρωση αιχμαλώτων πολέμου.

Οι υπογράφοντες επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους «στις αρχές της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων τους».

«Πιστεύουμε ότι η επίτευξη της ειρήνης απαιτεί τη συμμετοχή και το διάλογο μεταξύ όλων των μερών», αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν.

Η Ινδία, η Σαουδική Αραβία, το Μεξικό, η Νότια Αφρική και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν μεταξύ των συμμετεχόντων που δεν υπέγραψαν το ανακοινωθέν, σύμφωνα με τον κατάλογο των υπογραφόντων. Η Βραζιλία συμμετείχε ως παρατηρητής, αλλά δεν υπέγραψε την ανακοίνωση.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας δήλωσε ότι συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής «για να διερευνήσει την πορεία προς μια διαπραγματευτική διευθέτηση ενός πολύ σύνθετου και πιεστικού ζητήματος», αλλά επέλεξε να μην προσυπογράψει το κοινό ανακοινωθέν.

«Κατά την άποψή μας, μόνο οι επιλογές που είναι αποδεκτές και από τα δύο μέρη μπορούν να οδηγήσουν σε διαρκή ειρήνη», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

«Σύμφωνα με αυτή την προσέγγιση, αποφασίσαμε να αποφύγουμε τη σύνδεση με το κοινό ανακοινωθέν ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο που προκύπτει από αυτή τη Σύνοδο Κορυφής», πρόσθεσε.

Ο καθηγητής Σίντνεϊ Μουφαμάντι, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της Νότιας Αφρικής, δήλωσε ότι το κοινό ανακοινωθέν περιορίζει την απαγόρευση της χρήσης πυρηνικών όπλων «μόνο στο πλαίσιο της Ουκρανίας».

«Πρόκειται για μια θέση στην οποία η Νότια Αφρική έχει αντιταχθεί σταθερά σε άλλα φόρουμ που ασχολούνται με το θέμα αυτό – η απαγόρευση ισχύει παγκοσμίως και η Νότια Αφρική θα συνεχίσει να είναι ένας από τους κορυφαίους υποστηρικτές της πλήρους απαγόρευσης της απειλής ή της χρήσης πυρηνικών όπλων σε οποιοδήποτε πλαίσιο», δήλωσε.

«Ενθαρρύνουμε την Ουκρανία και τη Ρωσία να λάβουν υπόψη τους τις συμβουλές που εστιάζουν στην επίλυση και όχι στην κλιμάκωση, στις ειρηνικές λύσεις και όχι στην προώθηση του πολέμου», πρόσθεσε ο κ. Μουφαμάντι.

Η υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Αλίσια Μπαρσένα Ιμπάρρα επέμεινε στη συμμετοχή της Ρωσίας στις διαπραγματεύσεις.

Η Ουκρανία καλεί την Κίνα να υποστηρίξει την εδαφική της ακεραιότητα

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι υπογράμμισε την ανάγκη όλοι οι συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, να υποστηρίξουν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, λέγοντας ότι «δεν θα υπάρξει διαρκής ειρήνη χωρίς αυτήν».

«Θέλουμε η Κίνα να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία του κράτους μας, όπως εμείς σεβόμαστε τη δική τους. Εκτιμούμε τη ζωή και τις επιλογές των ανθρώπων τους και ελπίζουμε ότι η Κίνα θα κάνει το ίδιο», δήλωσε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Ο κ. Ζελένσκι πρόσθεσε ότι η Ουκρανία βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με άλλες χώρες για τη φιλοξενία μιας δεύτερης ειρηνευτικής συνόδου κορυφής.

«Έχουμε ήδη χώρες που ενδιαφέρονται να φιλοξενήσουν τη δεύτερη ειρηνευτική σύνοδο κορυφής και έχουμε ξεκινήσει συνομιλίες μαζί τους. Είμαι βέβαιος ότι η επιλογή αυτή θα έχει παγκόσμια σημασία», δήλωσε.

Προηγουμένως, ο κ. Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία έκανε πολλές προσπάθειες να συναντηθεί με Κινέζους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (ΚΚΚ) Σι Τζινπίνγκ, αλλά δεν είχαν επιτυχία. Κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί την επιρροή της Κίνας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού για να διαταράξει την ειρηνευτική σύνοδο κορυφής υπό ελβετική ηγεσία.

Το ΚΚΚ δήλωσε ότι αποφάσισε να μην συμμετάσχει στην ειρηνευτική σύνοδο κορυφής επειδή δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες της Κίνας, ιδίως όσον αφορά τη συμμετοχή της Ρωσίας στη σύνοδο κορυφής.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στις 13 Ιουνίου με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στη σύνοδο κορυφής της G7 στην Ιταλία, ο κ. Ζελένσκι είπε ότι ο ηγέτης του ΚΚΚ είχε δεσμευτεί, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας, ότι η Κίνα δεν θα πουλήσει όπλα στη Ρωσία.

«Είπε ότι δεν θα πουλήσει κανένα όπλο στη Ρωσία», δήλωσε ο Ουκρανός ηγέτης. «Θα δούμε … Εάν είναι [ένας] αξιοσέβαστος άνθρωπος, δεν θα το κάνει, διότι μου έδωσε [τον] λόγο του».

Ο κ. Ζελένσκι δεν διευκρίνισε πότε πραγματοποιήθηκε η τηλεφωνική συνομιλία με τον ηγέτη του κινεζικού κομμουνιστικού καθεστώτος.

Αφού ο κ. Ζελένσκι ολοκλήρωσε την ομιλία του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρόσθεσε: «Παρεμπιπτόντως, η Κίνα δεν προμηθεύει όπλα, αλλά παρέχει τη δυνατότητα παραγωγής αυτών των όπλων και τη διαθέσιμη τεχνολογία για να το κάνει. Έτσι, στην πραγματικότητα βοηθάει τη Ρωσία».

Από την Aldgra Fredly

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε