Παρασκευή, 25 Απρ, 2025
Μια ιορδανική σημαία κυματίζει μπροστά από μια θέα του Ισραήλ στο Al-Maghtas κοντά στον ποταμό Ιορδάνη στις 18 Ιαν. 2002. Leila Gorchev/AFP μέσω Getty Images

Η Ιορδανία απαγορεύει την Μουσουλμανική Αδελφότητα για φερόμενη συνωμοσία αποσταθεροποίησης της χώρας

Η Ιορδανία, που θεωρείται εδώ και καιρό σύμμαχος των ΗΠΑ, φιλοξενεί σήμερα περισσότερους από 3.500 Αμερικανούς στρατιώτες και μια σειρά από αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις.

Το έθνος της Μέσης Ανατολής, η Ιορδανία, έθεσε εκτός νόμου την ομάδα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, μετά από ισχυρισμούς ότι ορισμένα από τα μέλη της είχαν συνωμοτήσει για να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα.

«Έχει αποδειχθεί ότι μέλη της ομάδας λειτουργούν στο σκοτάδι και συμμετέχουν σε δραστηριότητες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα», δήλωσε το Υπουργείο Εσωτερικών της Ιορδανίας σε ανακοίνωσή του στις 23 Απριλίου.

«Μέλη της διαλυμένης Μουσουλμανικής Αδελφότητας έχουν παραβιάσει την ασφάλεια και την εθνική ενότητα και έχουν διαταράξει την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη».

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, ένα από τα παλαιότερα και πιο ισχυρά ισλαμιστικά κινήματα της περιοχής, αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στην φερόμενη συνωμοσία.

Το Ισλαμικό Μέτωπο Δράσης (IAF), η πολιτική πτέρυγα της αδελφότητας στην Ιορδανία, είναι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της χώρας.

Από το 1992, η IAF λειτουργεί νόμιμα στην Ιορδανία, όπου απολαμβάνει σημαντική λαϊκή υποστήριξη και έχει γραφεία σε διάφορες πόλεις.

Μετά τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν το 2024, η IAF έγινε το μεγαλύτερο αντιπολιτευτικό μπλοκ στο Κοινοβούλιο της χώρας.

Ωστόσο, οι περισσότερες έδρες στη βουλή εξακολουθούν να κατέχονται από εκπροσώπους πιστούς στη μακροχρόνια δυναστεία των Χασεμιτών της Ιορδανίας, η οποία επί του παρόντος ηγείται ο Βασιλιάς Αμπντουλάχ Β’.

Ο Wael al-Saqqa, γενικός γραμματέας της IAF, αρνήθηκε ότι το κόμμα έχει οποιουσδήποτε οργανωτικούς δεσμούς με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, περιγράφοντας την IAF ως ανεξάρτητο πολιτικό κόμμα που λειτουργεί εντός των ορίων του νόμου.

Μιλώντας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο al-Saqqa ισχυρίστηκε ότι η IAF «δεν έχει καμία σχέση με κανένα άλλο οργανωτικό φορέα, όποιος κι αν είναι αυτός».

Η IAF, είπε, παρέμεινε σταθερά προσηλωμένη «στην τάξη, τον νόμο και τις διατάξεις του συντάγματος».

Παρ’ όλα αυτά, ο υπουργός Εσωτερικών Mazin al-Farayeh δήλωσε στις 23 Απριλίου ότι όλες οι δραστηριότητες που σχετίζονται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα είχαν απαγορευτεί σε όλη τη χώρα και ότι όποιος κριθεί ότι προωθεί την ιδεολογία της ομάδας θα αντιμετωπίσει δίωξη.

Στο πλαίσιο της απαγόρευσης, σημείωσε, όλα τα γραφεία της IAF θα κλείσουν, ενώ όλα τα περιουσιακά στοιχεία και οι περιουσίες του κόμματος θα κατασχεθούν από το κράτος.

Οι αντίπαλοι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, η οποία είναι επί του παρόντος απαγορευμένη στις περισσότερες αραβικές χώρες, λένε ότι η ομάδα είναι μια επικίνδυνη τρομοκρατική οργάνωση.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, η ομάδα αποκήρυξε τη βία πριν από δεκαετίες και τώρα επιδιώκει αποκλειστικά ειρηνικά μέσα για να επιτύχει τους πολιτικούς της στόχους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαιρετά τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντουλάχ Β’ μπιν αλ-Χουσεΐν κατά την άφιξή του στον Λευκό Οίκο στις 11 Φεβρουαρίου 2025. (Andrew Harnik/Getty Images)

 

Φερόμενο σχέδιο αποσταθεροποίησης

Σύμφωνα με τον al-Farayeh, μέλη της IAF κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν επιθέσεις σε ευαίσθητες τοποθεσίες και στόχους ασφαλείας στην Ιορδανία.

Ωστόσο, δεν κατονόμασε τους στόχους του φερόμενου σχεδίου, το οποίο, όπως είπε, είχε ως στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ιορδανικές αρχές συνέλαβαν 16 μέλη του κόμματος με ισχυρισμούς ότι σχεδίαζαν να επιτεθούν σε διάφορους στόχους στην Ιορδανία — με ρουκέτες και drones — αφού είχαν εκπαιδευτεί στον Λίβανο.

Οι αρχές δήλωσαν ότι βρήκαν παράνομες εγκαταστάσεις για την κατασκευή ρουκετών και drones — ισχυρισμοί που η Epoch Times δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα.

Εκείνη την εποχή, το Γενικό Τμήμα Πληροφοριών της Ιορδανίας δήλωσε ότι το φερόμενο σχέδιο «στόχευε στη βλάβη της εθνικής ασφάλειας, στην πρόκληση χάους και στην πρόκληση υλικής καταστροφής εντός του βασιλείου».

Θεωρούμενη εδώ και καιρό ως βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, η Ιορδανία φιλοξενεί σήμερα περισσότερους από 3.500 Αμερικανούς στρατιώτες και μια σειρά από αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις.

Με πληθυσμό άνω των 11 εκατομμυρίων, η Ιορδανία μοιράζεται σύνορα με τη Συρία, το Ιράκ, τη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ και την κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη.

Η Ιορδανία φιλοξενεί επίσης εκατομμύρια Παλαιστίνιους πρόσφυγες και τους απογόνους τους, οι περισσότεροι από τους οποίους κατέφυγαν στη χώρα το 1948 — μετά τη δημιουργία του Ισραήλ — και μετά τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1967.

Το 1994, η Ιορδανία υπέγραψε συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ, καθιστώντας την τη δεύτερη αραβική χώρα που το έκανε αυτό μετά την Αίγυπτο.

Τα τελευταία χρόνια, η ιορδανική κυβέρνηση έχει καταπιέσει τους πολιτικούς αντιπάλους —και τους απλούς πολίτες— χρησιμοποιώντας νομοθεσία που στοχεύει στην καταστολή της διαφωνίας, σύμφωνα με διεθνείς οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η κυβέρνηση λέει ότι ανέχεται τον δημόσιο λόγο που δεν υποκινεί τη βία.

Με πληροφορίες από το Reuters και το Associated Press.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε