Πέμπτη, 17 Ιούλ, 2025
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η καφεΐνη βοηθά τα κύτταρα μαγιάς να ζήσουν περισσότερο ενεργοποιώντας μια κυτταρική οδό. Stefania Pelfini, La Waziya Photography/Getty Images

Η καφεΐνη μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση των κυττάρων ενεργοποιώντας μια προστατευτική αντίδραση στο στρες

Πρόσφατη έρευνα δείχνει πώς η καφεΐνη ενεργοποιεί κυτταρικές οδούς παρόμοιες με αυτές που ενεργοποιούνται από την άσκηση και τον περιορισμό των θερμίδων, ενδεχομένως επιβραδύνοντας τη γήρανση.

Αυτό το τράνταγμα που νιώθετε από τον πρωινό σας καφέ δεν χτυπά μόνο τον εγκέφαλό σας — φτάνει βαθιά στα κύτταρά σας και ενεργοποιεί βιολογικούς διακόπτες που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να γεράσετε πιο αργά.

Πρόσφατη έρευνα υποδηλώνει ότι η καφεΐνη λειτουργεί σαν προσωπικός γυμναστής για τα κύτταρά μας, στρεσάροντάς τα αρκετά ώστε να ενεργοποιήσουν τις ίδιες οδούς μακροζωίας που ενεργοποιούνται από την επίσκεψη στο γυμναστήριο ή τη μείωση των θερμίδων.

«Κατά μία έννοια, λίγο στρες είναι ευεργετικό», δήλωσε στην Epoch Times ο Τζον Πάτρικ Αλάο, μεταδιδακτορικός ερευνητής και επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας.

Oil-painting-ntdtv

Ο κυτταρικός μηχανισμός πίσω από τη μακροζωία

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Microbial Cell, ανακάλυψε ότι η καφεΐνη προκαλεί μια αντίδραση τύπου στρες στα κύτταρα, ενεργοποιώντας μια οδό μακροζωίας που ονομάζεται πρωτεϊνική κινάση που ενεργοποιείται από AMP (AMPK).

Το AMPK λειτουργεί σαν ένας κυτταρικός μετρητής καυσίμου. Όταν η ενέργεια εξαντλείται ή σε περιόδους στρες, το AMPK ενεργοποιείται, αναγκάζοντας τα κύτταρα να εξοικονομήσουν πόρους, να επιδιορθώσουν ζημιές και να καθαρίσουν ελαττωματικά συστατικά ανακυκλώνοντας μέρη του εαυτού τους.

Στη βιολογία, το υπερβολικό στρες βλάπτει τα κύτταρα, αλλά μικρές ποσότητες μπορούν στην πραγματικότητα να τα βοηθήσουν να προσαρμοστούν και να επιδιορθωθούν, αποτρέποντας τη συσσώρευση ζημιών. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό βοηθά τους ιστούς να παραμείνουν υγιείς, γεγονός που υποστηρίζει μια μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

«Η έρευνά μας, τουλάχιστον όσον αφορά την καφεΐνη, υποδηλώνει ότι το AMPK ενεργοποιείται επειδή η καφεΐνη ασκεί κάποιο είδος στρες στα κύτταρα», είπε ο Αλάο.

Ο Αλάο σημείωσε ότι το μικρό στρες που ασκείται από την καφεΐνη στα κύτταρα μαγιάς ενεργοποιεί προστατευτικά γονίδια και διατηρεί τα κύτταρα σε λειτουργία επιδιόρθωσης, αποτρέποντας τη συσσώρευση ζημιών και παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής τους. Το παρομοίασε με το να έχετε έναν μηχανικό μαζί σας ανά πάσα στιγμή για να εντοπίζετε προβλήματα νωρίς.

«Η φυσική ενεργοποίηση αυτής της οδού από την καφεΐνη υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να είναι ένα πολύτιμο διατροφικό εργαλείο… Κάτι τόσο συνηθισμένο όσο ο πρωινός σας καφές θα μπορούσε τελικά να παίξει ρόλο στον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουμε δίαιτες ή θεραπείες για τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης υγείας και ενδεχομένως να υποστηρίξει θεραπείες για τον καρκίνο», δήλωσε ο Τόμας Μ. Χόλλαντ, ιατρός επιστήμονας και επίκουρος καθηγητής στο Ινστιτούτο Rush για την Υγιή Γήρανση, ο οποίος δεν συμμετέχει στη μελέτη.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν κύτταρα μαγιάς σχάσης για τα πειράματά τους. Ενώ τα ευρήματα δεν μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα στους ανθρώπους, οι μαγιές έχουν παρόμοιες κυτταρικές οδούς που λειτουργούν παρόμοια με τα ανθρώπινα κύτταρα.

Ο Χόλλαντ σημείωσε ότι ενώ η μελέτη χρησιμοποίησε μαγιά και δεν παρείχε συγκεκριμένες συστάσεις πρόσληψης για τους ανθρώπους, άλλες έρευνες υποστηρίζουν τη μέτρια κατανάλωση καφεΐνης.

Πιθανοί κίνδυνοι από το στρες που προκαλείται από την καφεΐνη

Ενώ το ήπιο στρες της καφεΐνης στα κύτταρα βοηθά στην ενεργοποίηση διεργασιών που συνδέονται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής — όπως το να τα κάνει να διαιρούνται νωρίτερα και σε μικρότερα μεγέθη — αυτή η ίδια απόκριση μπορεί επίσης να κάνει τα κύτταρα πιο ευάλωτα σε βλάβες του DNA, επειδή τους δίνει λιγότερο χρόνο να εντοπίσουν και να διορθώσουν προβλήματα πριν πολλαπλασιαστούν, επιτρέποντας στις βλάβες να περάσουν πιο εύκολα.

Αυτό θέτει ιδιαίτερους κινδύνους για άτομα με γενετικές παθήσεις όπως η αταξία-τελαγγειεκτασία (ATM), τα οποία δυσκολεύονται να επιδιορθώσουν βλάβες στο DNA.

«Εάν έχετε μεταλλάξεις ATM, η καφεΐνη πιθανότατα δεν είναι καλή για εσάς», είπε ο Αλάο. «Αλλά αν είστε υγιείς και δεν έχετε αυτές τις μεταλλάξεις, τότε αυτό συμβαίνει επειδή ενεργοποιείτε το στρες… και στη συνέχεια ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί επιδιόρθωσης του DNA σας».

Ωστόσο, ο Αλάο σημείωσε ότι παραμένουν σημαντικά ερωτήματα σχετικά με το πώς οι επιδράσεις της καφεΐνης μεταφράζονται από τα κύτταρα μαγιάς στους ανθρώπους. Στους ανθρώπους, το AMPK είναι πιο περίπλοκο, με διαφορετικές μορφές να βρίσκονται σε διαφορετικούς ιστούς όπως η καρδιά και ο σκελετικός μυς.

Ο Αλάο είπε ότι το σύστημα AMPK, ενώ προστατεύει τα υγιή κύτταρα, μπορεί επίσης να βοηθήσει τα καρκινικά κύτταρα να επιβιώσουν υπό μεταβολικό στρες.

Πόση καφεΐνη είναι καλύτερη για τη μακροζωία;

Πολλαπλές μελέτες μεγάλης κλίμακας έχουν συνδέσει την κατανάλωση καφέ με μεγαλύτερη και πιο υγιή ζωή. Μια πρόσφατη μελέτη σε σχεδόν 50.000 γυναίκες άνω των 30 ετών διαπίστωσε ότι όσες έπιναν περίπου 315 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης ημερησίως — περίπου ενάμιση μεγάλο φλιτζάνι καφέ — είχαν περισσότερες πιθανότητες να γεράσουν υγιώς, απαλλαγμένες από σοβαρές χρόνιες ασθένειες.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Nutrition διαπίστωσε ότι τα άτομα που πίνουν ένα έως τρία φλιτζάνια καφέ ημερησίως έχουν 15% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν καφέ. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι τα οφέλη του καφέ για την υγεία μειώνονται όταν συνδυάζεται με ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά, όπως αυτά που υπάρχουν σε πολλές κρέμες με βάση τα γαλακτοκομικά.

«Συνήθως, περίπου 200 έως 400 χιλιοστόγραμμα την ημέρα, ή περίπου δύο έως τέσσερα φλιτζάνια καφέ, [έχουν αποδειχθεί σε μελέτες] ότι είναι ασφαλή και δυνητικά ωφέλιμα για τους περισσότερους ενήλικες», δήλωσε ο Χόλλαντ.

Ο Χόλλαντ τόνισε ότι η καφεΐνη είναι πιο ωφέλιμη όταν περιλαμβάνεται ως μέρος ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής — ιδιαίτερα ενός τρόπου ζωής που συνδυάζει υγιεινή διατροφή και τακτική σωματική δραστηριότητα. Σημείωσε ότι οι φυσικές πηγές καφεΐνης, όπως ο καφές και το τσάι, παρέχουν επίσης πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής, στη βελτίωση του μεταβολισμού και στη μείωση του οξειδωτικού στρες — παράγοντες που συνδέονται με τη μείωση του κινδύνου καρκίνου.

Όπως και ο Χόλλαντ, η Μελίσσα Μίτρι, διαιτολόγος και συγγραφέας διατροφής, συνιστά στους ανθρώπους να μένουν μακριά από συμπληρώματα και ενεργειακά ποτά. «Ορισμένα ενεργειακά ποτά και συμπληρώματα περιέχουν μια πιο συμπυκνωμένη μορφή καφεΐνης, όπως η άνυδρη καφεΐνη, η οποία μπορεί να παρέχει μια σημαντικά μεγαλύτερη και πιο ισχυρή δόση καφεΐνης από αυτή που βρίσκεται σε ένα φλιτζάνι καφέ».

Η Μίτρι σημείωσε επίσης ότι, ενώ χρειάζεται περισσότερη έρευνα, μια μέτρια ποσότητα καφεΐνης μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των υγιών κυττάρων κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου μειώνοντας την πιθανή βλάβη που προκαλείται από θεραπείες όπως η χημειοθεραπεία.

«Η καφεΐνη ενεργοποιεί την AMPK, και η AMPK είναι ένας πραγματικά σημαντικός στόχος επειδή ενεργοποιείται από τον περιορισμό των θερμίδων και την άσκηση, και γνωρίζουμε ότι ο περιορισμός των θερμίδων και η άσκηση έχουν αποδειχθεί ότι παρατείνουν τη διάρκεια ζωής», είπε ο Αλάο.

Άλλες λύσεις μακροζωίας

Η καφεΐνη δεν είναι η μόνη ένωση που συνδέεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής μέσω αυτών των κυτταρικών οδών. Άλλες ουσίες και δίαιτες είναι ήδη γνωστό ότι στοχεύουν στα ίδια συστήματα ενίσχυσης της μακροζωίας.

Για παράδειγμα, η ραπαμυκίνη αναστέλλει άμεσα το Target of Rapamycin Complex 1 (TORC1), ένα πρωτεϊνικό σύμπλεγμα που βοηθά στον έλεγχο του τρόπου με τον οποίο τα κύτταρα αναπτύσσονται και ανταποκρίνονται στα θρεπτικά συστατικά, επιβραδύνοντας τον μηχανισμό ανάπτυξης των κυττάρων.

Η μετφορμίνη, ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο για τον διαβήτη που βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, δεν δρα άμεσα στην TORC1, αλλά αντίθετα μειώνει την ενεργειακή κατάσταση του κυττάρου, η οποία με τη σειρά της ενεργοποιεί την AMPK.

Η χρόνια υπερθρεψία — ιδιαίτερα οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, ραφιναρισμένα άμυλα και εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα — απενεργοποιεί την AMPK, ενεργοποιώντας μια οδό που ονομάζεται TORC1, η οποία προάγει την ανάπτυξη και επιταχύνει τη γήρανση.

«Εάν τρώτε πολλή ζάχαρη, μια δυτική διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ο TOR [Στόχος της Ραπαμυκίνης] είναι πάντα ενεργοποιημένος. Και αυτό οδηγεί στη γήρανση», είπε ο Αλάο.

Αντίθετα, οι διατροφικοί περιορισμοί, όπως οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και η διαλειμματική νηστεία, ενεργοποιούν την AMPK, προωθώντας τις κυτταρικές διαδικασίες καθαρισμού που φαίνονται κρίσιμες για τη μακροζωία. «Ουσιαστικά, το σώμα αρχίζει να τρώει τον εαυτό του, κάτι που φαίνεται να είναι σημαντικό για τον καθαρισμό όλων των κατεστραμμένων πρωτεϊνών και ούτω καθεξής».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε