Η Καλιφόρνια έγινε η πρώτη πολιτεία-άσυλο στη χώρα που επιτρέπει στα παιδιά να υποβάλλονται σε διαδικασίες που σχετίζονται με την αλλαγή του φύλου τους από την 1η Ιανουαρίου, υιοθετώντας μια στάση που είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενη, σε αντίθεση με ορισμένες πολιτείες υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών που έχουν αρχίσει να περιορίζουν τις ιατρικές παρεμβάσεις για τα παιδιά που προσδιορίζονται ως τρανσέξουαλ.
Το SB 107 υπεγράφη ως νόμος από τον Δημοκρατικό κυβερνήτη Γκάβιν Νιούσομ τον Σεπτέμβριο του 2022. Τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2023. Η πολιτική επιτρέπει την παροχή φαρμάκων και υπηρεσιών χειρουργικής επέμβασης που σχετίζονται με το φύλο ή «φροντίδας που επιβεβαιώνει το φύλο» σε παιδιά, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προέρχονται από πολιτείες όπου τέτοιες θεραπείες έχουν ποινικοποιηθεί ή περιοριστεί. Απαγορεύει στα πολιτειακά δικαστήρια να παρεμβαίνουν σε διαμάχες για την επιμέλεια των παιδιών σχετικά με αυτές τις θεραπείες.
Το νομοσχέδιο θα απαγορεύει επίσης «σε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, ένα σχέδιο παροχής υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης ή έναν συμβαλλόμενο να δημοσιοποιεί ιατρικές πληροφορίες που σχετίζονται με ένα πρόσωπο ή μια οντότητα που επιτρέπει σε ένα παιδί να λαμβάνει υγειονομική περίθαλψη που επιβεβαιώνει το φύλο ή ψυχιατρική περίθαλψη που επιβεβαιώνει το φύλο ως απάντηση σε ποινική ή αστική αγωγή».
Αυτό περιλαμβάνει μια «αλλοδαπή κλήτευση, με βάση τη νομοθεσία άλλης πολιτείας που εξουσιοδοτεί ένα πρόσωπο να ασκήσει αστική ή ποινική αγωγή κατά προσώπου ή οντότητας που επιτρέπει σε ένα παιδί να λάβει υγειονομική περίθαλψη που επιβεβαιώνει το φύλο ή ψυχική περίθαλψη που επιβεβαιώνει το φύλο».
Πρώην Τρανς «απίστευτα απογοητευμένη»
Σε συνέντευξή της στους Epoch Times τον Σεπτέμβριο, η 18χρονη πρώην τρανσέξουαλ έφηβη Χλόη Κόουλ, η οποία κατέθεσε κατά του SB 107, δήλωσε ότι δεν εξεπλάγη από την έγκριση της νομοθεσίας από τον Νιούσομ, αλλά παραδέχτηκε ότι είναι «απίστευτα απογοητευμένη» από το γεγονός ότι το «αποτρόπαιο νομοσχέδιο» υπεγράφη σε νόμο.
Όταν ήταν 15 ετών, η Κόουλ αφαίρεσε το υγιές στήθος της -μια απόφαση για την οποία τώρα μετανιώνει. Το γεγονός ότι η Καλιφόρνια έγινε μια πολιτεία με άσυλο «θα ανοίξει τις πύλες σε χιλιάδες παιδιά που θα υποφέρουν από ό,τι υπέφερα εγώ. Κανένα παιδί δεν είναι πια ασφαλές από μαστεκτομή, στείρωση ή διαταραχή της ανάπτυξης – όλα αυτά υπό το πέπλο της «σωτήριας φροντίδας»».
Ορισμένες πολιτείες υπό την ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος αναλαμβάνουν δράση κατά του νέου νόμου της Καλιφόρνιας. Στη Φλόριντα, αξιωματούχοι του τομέα της υγείας απαγόρευσαν τον Νοέμβριο τις λεγόμενες διαδικασίες «φροντίδας που επιβεβαιώνουν το φύλο» σε ολόκληρη την πολιτεία για ανηλίκους. Αυτό περιλαμβάνει την απαγόρευση των χειρουργικών επεμβάσεων αλλαγής φύλου και των αναστολέων της εφηβείας για τους ανηλίκους, τους οποίους η πολιτεία θεωρεί ότι είναι πολύ νέοι για τέτοιες επεμβατικές και δύσκολα αναστρέψιμες διαδικασίες.
Τον Απρίλιο, η κυβερνήτης της Αλαμπάμα, Κέι Άιβι, υπέγραψε σε νόμο νέους κανόνες που μπορούν να βάλουν τους γιατρούς στη φυλακή αν συνταγογραφούν φάρμακα που εμποδίζουν την εφηβεία ή ορμονοθεραπεία σε παιδιά. Οι νέοι υποχρεούνται επίσης να χρησιμοποιούν την τουαλέτα του βιολογικού τους φύλου και όχι του φύλου με το οποίο ταυτίζονται.
Άλλοι προοδευτικοί νόμοι στην Καλιφόρνια
Εκτός από το SB 107, πολλοί άλλοι ριζοσπαστικοί νόμοι τέθηκαν επίσης σε ισχύ στην Καλιφόρνια την 1η Ιανουαρίου. Ένας από τους νόμους, ο ΑΒ 2147, γνωστός και ως «Freedom to Walk Act», υποθέτει ότι το να περνάς κόκκινο φανάρι για τους πεζούς είναι ρατσιστικό έγκλημα, καθώς επηρεάζει περισσότερο τα άτομα από έγχρωμες κοινότητες. Απαγορεύεται πλέον στην αστυνομία να σταματά ανθρώπους που διασχίζουν παράνομα το δρόμο, εκτός αν κινδυνεύουν.
Το SB 1375 διευρύνει την πρόσβαση στις αμβλώσεις στην Καλιφόρνια, επιτρέποντας στους νοσηλευτές να εκτελούν ορισμένες διαδικασίες άμβλωσης χωρίς να απαιτείται η επίβλεψη γιατρού. Οι αμβλώσεις που πραγματοποιούνται βάσει αυτής της ρύθμισης περιορίζονται στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
Το AB 2098 απαιτεί από τα συμβούλια χορήγησης ιατρικών αδειών στην πολιτεία να κινήσουν πειθαρχικά μέτρα κατά γιατρών που θεωρείται ότι έχουν διαδώσει παραπληροφόρηση σχετικά με την COVID-19.
Το νομοσχέδιο ορίζει την παραπληροφόρηση ως «ψευδείς πληροφορίες που διαψεύδονται από τη σύγχρονη επιστημονική συναίνεση σε αντίθεση με το πρότυπο φροντίδας».
Το πρόβλημα με το νόμο είναι ότι η «επιστημονική συναίνεση σχετικά με» την COVID-19 είναι ένα εξελισσόμενο ζήτημα. Τα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών (CDC) και οι δημόσιες αρχές όπως ο Δρ Άντονι Φάουτσι επικαιροποιούν τις συστάσεις τους σχετικά με την COVID-19 με την πάροδο του χρόνου.
Ορισμένοι φοβούνται ότι ο νόμος θα υπονομεύσει την ικανότητα των γιατρών να υπηρετούν σωστά τους ασθενείς τους, καθώς θα περιορίζονται από το να συζητούν πληροφορίες που είναι αντίθετες με την τρέχουσα «επιστημονική συναίνεση».