Δευτέρα, 23 Δεκ, 2024
Ένα βαρύ μεταγωγικό αεροσκάφος Xian Y-20 πετάει κατά τη διάρκεια του Zhuhai Air Show στο Ζουχάι, στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ της νότιας Κίνας, την 1η Νοεμβρίου 2016. (STR/AFP μέσω Getty Images)

Η Κίνα χρησιμοποίησε τον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ για να παραδώσει πυραύλους στη Σερβία

Έξι κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη διέσχισαν τον εναέριο χώρο της Τουρκίας και της Βουλγαρίας, οι οποίες είναι μέλη του ΝΑΤΟ, στις 11 Απριλίου για να παραδώσουν πυραύλους στη Σερβία, βασικό σύμμαχο του καθεστώτος του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Ρωσία.

Η κίνηση αυτή είναι πιθανό να θεωρηθεί ως επίδειξη δύναμης, καθώς ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς είχε δηλώσει προηγουμένως ότι το ΝΑΤΟ αρνήθηκε να αφήσει τις αποστολές κινεζικών όπλων να περάσουν από τον εναέριο χώρο των κρατών μελών του.

Τα φορτηγά αεροσκάφη Y-20 παρέδωσαν τα αντιαεροπορικά οπλικά συστήματα στη Σερβία μέσω του πολιτικού αεροδρομίου Νίκολα Τέσλα στο Βελιγράδι.

Το FK-3, το οποίο είναι η εξαγωγική έκδοση του εγχώριου κινεζικού HQ-22, είναι ένα πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος που συχνά συγκρίνεται με το πυραυλικό σύστημα Patriot των Ηνωμένων Πολιτειών. Μπορεί να φτάσει σε ταχύτητες περίπου έξι φορές μεγαλύτερες από αυτές του ήχου (Mach 6) και έχει εμβέλεια περίπου 93 μίλια. Ένα σύστημα περιλαμβάνει 12 πυραύλους διασκορπισμένους σε τρία οχήματα εκτόξευσης και ένα ξεχωριστό όχημα ραντάρ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κινεζικά αεροσκάφη πέταξαν μαζί σε μαζικό σχηματισμό αντί για ένα κάθε φορά και χρησιμοποίησαν συστήματα εντοπισμού MLat (multilateration) τελευταίας τεχνολογίας αντί για τα πιο παραδοσιακά ραντάρ. Αναλυτές πληροφοριών ανοικτής πηγής σημείωσαν επίσης ότι τουλάχιστον ορισμένα από τα αεροσκάφη είχαν αφαιρέσει τα καλύμματα για τα αντίμετρα φωτοβολίδων και chaff – αμυντικά συστήματα που βοηθούν στην αποφυγή πυραυλικών επιθέσεων – υποδηλώνοντας πιθανώς ότι τα κινεζικά αεροσκάφη είτε ανέμεναν να συναντήσουν κάποια αντίσταση είτε ήθελαν να φανεί ότι ανέμεναν αντίσταση.

Η αποστολή θα επιτρέψει στη Σερβία να γίνει ο πρώτος χρήστης κινεζικών πυραύλων στην Ευρώπη και θα ενισχύσει το ήδη διευρυνόμενο οπλοστάσιο κινεζικών και ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αρμάτων μάχης και πολεμικών αεροσκαφών που έχει αγοράσει η χώρα τα τελευταία χρόνια.

Το περιστατικό υπογράμμισε τους δυτικούς φόβους ότι η περαιτέρω αύξηση των εξοπλισμών στην περιοχή θα μπορούσε να ξεσπάσει σε σύγκρουση, καθώς η Ρωσία συνεχίζει να διεξάγει τον πόλεμό της στην Ουκρανία και τόσο οι Κινέζοι όσο και οι Ρώσοι ηγέτες προωθούν τις δικές τους μορφές αυταρχικού επεκτατισμού.

Η Σερβία επιδιώκει επί του παρόντος την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εν μέσω της ανησυχίας ορισμένων ότι προετοιμάζεται για πόλεμο με τους γείτονές της στα Βαλκάνια, ιδίως με το Κοσσυφοπέδιο.

Η Σερβία και οι γείτονές της είχαν εμπλακεί σε μια σειρά από σκληρούς πολέμους κατά το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του 1990, κατά τη διάρκεια των οποίων οι αναφορές για εθνοκάθαρση ήταν ανεξέλεγκτες. Οι πόλεμοι έφτασαν σε αιματηρό κρεσέντο με τον βομβαρδισμό της Σερβίας (τότε Γιουγκοσλαβίας) από το ΝΑΤΟ το 1999, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο περίπου 500 αμάχων και την καταστροφή ζωτικής σημασίας υποδομών και πολιτιστικών μνημείων.

Το 2008, το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία και στη συνέχεια εξέφρασε την επιθυμία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η Κίνα, η Ρωσία και η Σερβία αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν το Κοσσυφοπέδιο ως νόμιμο έθνος.

Με αυτή την ιστορία κατά νου, ο πρώην πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι κατηγόρησε τη Σερβία ότι σχεδίαζε μια προσάρτηση τμημάτων της επικράτειας που μοιάζει με την Κριμαία το 2017, πριν παραιτηθεί για να αντιμετωπίσει δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου για πράξεις που φέρεται να διέπραξε κατά τη διάρκεια των γιουγκοσλαβικών πολέμων.

Ωστόσο, η σχέση της Σερβίας με την Κίνα και τη Ρωσία παραμένει κάπως άνιση. Από τη μία πλευρά, το έθνος ψήφισε στον ΟΗΕ για να καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ αρνήθηκε να ενταχθεί στις διεθνείς κυρώσεις κατά της Μόσχας ή να ασκήσει περαιτέρω κριτική στα ρωσικά στρατεύματα εκεί.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε