Δευτέρα, 23 Δεκ, 2024
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συμμετέχει σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο ομόλογό του μετά τις συνομιλίες τους στη Μόσχα στις 16 Μαρτίου 2022. (Maxim Shemetov/Pool/AFP via Getty Images)

Η Κίνα «ενοχλήθηκε» από την υποστήριξη της Τουρκίας προς τους Ουιγούρους

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ) είναι «ενοχλημένο» από την υποστήριξη της Τουρκίας προς τους Ουιγούρους, μια από τις μεγαλύτερες μουσουλμανικές μειονότητες της Κίνας, καθώς η Τουρκία αρνήθηκε να εκδώσει τους Τούρκους Ουιγούρους στην Κίνα, δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος στις 29 Δεκεμβρίου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί περί έκδοσης Τούρκων Ουιγούρων στην Κίνα είναι «ένα απόλυτο ψέμα» και ότι η Άγκυρα δεν θα υποκύψει στις πιέσεις του Πεκίνου, ακόμη και αν αυτό βλάψει τις διμερείς τους σχέσεις.

«Οι τουρκο-κινεζικές σχέσεις έχουν υποφέρει από το γεγονός ότι το Πεκίνο ενοχλήθηκε από τη στάση μας στο θέμα των Τουρκο-Ουιγούρων», δήλωσε στους δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, Άγκυρα, ανέφερε το Middle East Monitor.

«Έχουν αιτήματα έκδοσης για ανθρώπους που είναι πολίτες μας, οι οποίοι ζουν μόνιμα στην Τουρκία. Ως εκ τούτου, δεν ικανοποιούμε τέτοια αιτήματα», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

Ο Τσαβούσογλου επικαλέστηκε έκθεση των Ηνωμένων Εθνών του 2022, στην οποία περιγράφονται λεπτομερώς οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που φέρεται να διέπραξε το ΚΚΚ εναντίον των Ουιγούρων και άλλων μουσουλμανικών μειονοτήτων στη Σιντζιάνγκ, οι οποίες, όπως αναφέρει, ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, και ζήτησε την άμεση δράση της διεθνούς κοινότητας.

Εθνοτικές γυναίκες Ουιγούρων συμμετέχουν σε διαμαρτυρία κατά της Κίνας, μπροστά από το δικαστήριο Caglayan στην Κωνσταντινούπολη, Τουρκία, στις 4 Ιανουαρίου 2022. (Dilara Senkaya/Reuters)

 

«Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των Τούρκων Ουιγούρων στη διεθνή σκηνή και αυτό ενοχλεί την Κίνα. Όμως πρόκειται για ένα ανθρωπιστικό ζήτημα», σημείωσε.

Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι οι κινεζικές αρχές εμπόδισαν τον Τούρκο πρεσβευτή να επισκεφθεί τους Ουιγούρους στην περιοχή Σιντζιάνγκ και απαίτησαν να τηρήσει ένα «πρόγραμμα που του παρέχουν».

Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Τουρκία θέλει να συνεργαστεί με την Κίνα με διαφανή τρόπο.

«Γιατί θα πρέπει να γίνουμε εργαλείο για την προπαγάνδα της Κίνας; Θέλουμε να συνεργαστούμε. Δεν το βλέπουμε αυτό ως πολιτικό ζήτημα», είπε.

«Δεν είμαστε κατηγορηματικά αντι-κινέζοι. Πάντα λέγαμε ότι υποστηρίζουμε την πολιτική της “μίας Κίνας”».

50 χώρες καταδικάζουν την Κίνα

Ένας περιμετρικός φράκτης περιβάλλει ένα κέντρο καταναγκαστικής επανεκπαίδευσης στο Νταμπαντσένγκ, στην περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας, στις 4 Σεπτεμβρίου 2018. (Thomas Peter/Reuters)

 

Η Τουρκία ήταν μία από τις 50 χώρες που υπέγραψαν κοινή δήλωση στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 31 Οκτωβρίου 2022, με την οποία καλούσαν το ΚΚΚ να τηρήσει τις υποχρεώσεις του για τα ανθρώπινα δικαιώματα και να απελευθερώσει όσους «στερούνται αυθαίρετα την ελευθερία τους» στη Σιντζιάνγκ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, η Γερμανία και το Ισραήλ αποτέλεσαν τη μεγαλύτερη ομάδα χωρών που καταδίκασαν δημοσίως τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το κινεζικό καθεστώς.

Οι υπογράφουσες χώρες κάλεσαν το Πεκίνο να απελευθερώσει αμέσως όλα τα άτομα που κρατούνται στη Σιντζιάνγκ, να διευκρινίσει επειγόντως την τύχη των αγνοούμενων μελών των οικογενειών τους και να διευκολύνει την ασφαλή επαφή και επανένωση.

«Τέτοιες σοβαρές και συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με βάση την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», αναφέρεται στην κοινή δήλωση.

Ο ΟΗΕ καταψηφίζει τη συζήτηση για τους Ουιγούρους

Ηγέτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά ζήτησαν να διεξαχθεί συζήτηση σχετικά με την καταπίεση των Ουιγούρων και άλλων μειονοτήτων στη Σιντζιάνγκ από το ΚΚΚ, μετά από έκθεση του ΟΗΕ που τεκμηρίωσε πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην περιοχή.

«Η έκταση της αυθαίρετης και με διακρίσεις κράτησης των μελών των Ουιγούρων και άλλων κυρίως μουσουλμανικών ομάδων … μπορεί να συνιστά διεθνή εγκλήματα, ιδίως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», αναφέρει η έκθεση.

«Σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν διαπραχθεί [στη Σιντζιάνγκ] στο πλαίσιο της εφαρμογής από την κυβέρνηση στρατηγικών καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του “εξτρεμισμού”».

Παρά την ευρεία ανησυχία για την έκθεση του ΟΗΕ σχετικά με την κατάσταση στη Σιντζιάνγκ, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ψήφισε 19-17 κατά της πρότασης για συζήτηση, με 11 κράτη να απέχουν. Είναι μόλις η δεύτερη φορά στην 16χρονη ιστορία του Συμβουλίου που απορρίπτεται μια πρόταση.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε