Η κινεζική κυβέρνηση καταδίκασε δύο νέα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA), χαρακτηρίζοντάς τα ως «παρείσφρηση». Αναλυτές δήλωσαν ότι η έντονη αντίδραση του κινεζικού καθεστώτος δείχνει ότι τα βίντεο της CIA έχουν αντίκτυπο στους αξιωματούχους εντός του συστήματος του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (ΚΚΚ).
Τα δύο βίντεο, που κυκλοφόρησαν την 1η Μαΐου και είναι στα κινεζικά, απευθύνονται ευθέως σε κρατικούς λειτουργούς της Κίνας, ενθαρρύνοντάς τους να συνεργαστούν με τη CIA.
Το πρώτο βίντεο απευθύνεται σε ανώτερους αξιωματούχους του ΚΚΚ που είδαν τους συναδέλφους τους να πέφτουν από την εξουσία, να μπαίνουν στη φυλακή ή να εξαφανίζονται. Αφού ανακεφαλαιώνονται οι εσωτερικές διαμάχες μεταξύ των κορυφαίων αξιωματούχων του ΚΚΚ, το βίντεο καλεί κάθε ανώτερο αξιωματούχο του ΚΚΚ που «θέλει να πάρει τον έλεγχο της μοίρας του για να βρει έναν δρόμο που θα προστατεύει τους αγαπημένους του και τους καρπούς της σκληρής δουλειάς της ζωής του» να εργαστεί για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το βίντεο παραπέμπει σε μια σελίδα με οδηγίες για το πώς να επικοινωνήσετε με τη CIA μέσω μιας υπηρεσίας Tor – ενός ασφαλούς, ανώνυμου, κρυπτογραφημένου ψηφιακού καναλιού.
Το δεύτερο βίντεο απευθύνεται σε χαμηλόβαθμους αξιωματούχους του ΚΚΚ, κατανοώντας τη δυσαρέσκειά τους για το κινεζικό καθεστώς και επαναλαμβάνοντας ότι η σκληρή δουλειά τους ωφελεί μόνο έναν μικρό αριθμό κομματικών ελίτ. Το βίντεο καταλήγει λέγοντας: «Ο Θεός βοηθάει αυτούς που βοηθούν τον εαυτό τους και η μοίρα σας είναι στο χέρι σας».
Στις 6 Μαΐου, ο εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών Λιν Τζιεν δήλωσε ότι τα βίντεο συνιστούν σοβαρή παραβίαση των κινεζικών εθνικών συμφερόντων και χαρακτήρισε την ενέργεια «καθαρή πολιτική πρόκληση», προσθέτοντας ότι το Πεκίνο θα αντιμετωπίσει κάθε «υπονομευτική δραστηριότητα από το εξωτερικό».
Σύμφωνα με αναλυτές, η έντονη αντίδραση του κινεζικού καθεστώτος υποδηλώνει ότι τα βίντεο έχουν προκαλέσει αίσθηση εντός του συστήματος του ΚΚΚ. Ο Τσονγκ Ζιτούνγκ, ερευνητής του Ινστιτούτου Εθνικής Άμυνας και Έρευνας για την Ασφάλεια στην Ταϊβάν, υποστήριξε πως το Πεκίνο προσπαθεί να εκφοβίσει πιθανούς αποστάτες, αν και, όπως είπε, η αποτρεπτική ισχύς αυτών των απειλών είναι περιορισμένη για εκείνους που ήδη αισθάνονται καταπιεσμένοι από το καθεστώς και δεν βλέπουν άλλη διέξοδο.
Ο ίδιος επισήμανε ότι πρόκειται για την πρώτη φορά από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων ΗΠΑ–Κίνας που η Ουάσιγκτον διευκολύνει ανοικτά την αποστασία στελεχών του ΚΚΚ. Όπως είπε, «αυτό είναι το πρώτο βήμα και δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον για κύμα αποστασιών».
Ανάλογη εκτίμηση εξέφρασε και ο διευθυντής του ίδιου ινστιτούτου, Σεν Μινγκ-σί, ο οποίος σημείωσε ότι η ευαισθησία του ΚΚΚ σε θέματα κατασκοπείας ενδέχεται να οδηγήσει σε αυστηρότερα μέτρα παρακολούθησης που τελικά θα επηρεάσουν τους πολίτες και τους χαμηλόβαθμους κρατικούς υπαλλήλους.
Ο ίδιος ανέφερε πως η συλλογή πληροφοριών μέσω επιχειρηματικών ή πολιτιστικών ανταλλαγών έχει γίνει πλέον δύσκολη, καθώς οι ξένοι παρακολουθούνται στενά όταν επιδεικνύουν «μη φυσιολογική συμπεριφορά». Πρόσθεσε ότι η προοπτική εγκατάστασης των παιδιών των Κινέζων αξιωματούχων στις Ηνωμένες Πολιτείες καθιστά ιδιαίτερα ελκυστική την προοπτική συνεργασίας για πολλούς εξ αυτών που είναι παγιδευμένοι στην ενδοχώρα.
Μαρτυρίες πρώην στελεχών του ΚΚΚ
Ο Ντου Γουέν, πρώην διευθυντής του νομικού γραφείου της κυβέρνησης της Εσωτερικής Μογγολίας και νομικός σύμβουλος του Χου Τσουνχουά (αντιπροέδρου της Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης του Κινεζικού Λαού), δήλωσε ότι εάν η CIA διασφαλίσει την προστασία των οικογενειών των ανώτερων στελεχών, τότε πολλοί από αυτούς είναι πιθανό να αποστατήσουν.
Ο Ντου φυλακίστηκε για 12 χρόνια λόγω εσωκομματικών αντιπαραθέσεων. Μετά την αποφυλάκισή του τον Ιανουάριο του 2023 και ενώ τελούσε υπό αστυνομική επιτήρηση, διέφυγε στο Βέλγιο με την οικογένειά του.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η διάχυτη δυσαρέσκεια απέναντι στο ΚΚΚ και τον ηγέτη του είναι αισθητή σε πολλούς, ανεξαρτήτως αν έχουν χάσει τη θέση τους ή όχι. Όπως υποστήριξε, πολλοί θέλουν να φύγουν από την Κίνα αλλά δεν μπορούν, λόγω τεχνικών και πρακτικών δυσκολιών.
Πρόσθεσε ότι πολλοί από τους νυν ανώτερους αξιωματούχους είναι μεγαλύτερης ηλικίας και δεν έχουν την εξοικείωση με την τεχνολογία ή τη γνώση για να παρακάμψουν το λεγόμενο «Μεγάλο Τοίχος Προστασίας» του διαδικτύου της Κίνας. Τόνισε επίσης ότι, αν και πολλοί επιθυμούν να διαφύγουν, ελάχιστοι μπορούν να μεταφέρουν ουσιαστικές πληροφορίες.

Ο Λι Τσουανλιάνγκ, πρώην αναπληρωτής δήμαρχος δύο πόλεων στην επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ, ανέφερε ότι αν και η διαφυγή είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω πολυεπίπεδων περιορισμών, ένα ποσοστό της τάξης 80% με 90% των αξιωματούχων εναντιώνεται πλέον ιδεολογικά στο Κόμμα.
Ο ίδιος, που παραιτήθηκε από το δημόσιο το 2017 και το 2020 εγκαταστάθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει αποκηρύξει δημόσια το ΚΚΚ και ίδρυσε το «China Cruel Officials Reporting Center» («Κέντρο Αναφοράς Βίαιων Αξιωματούχων της Κίνας»). Όπως τόνισε, όλοι μέσα στο σύστημα έχουν δει την αληθινή φύση του καθεστώτος, το οποίο χαρακτήρισε ως «ολοκληρωτικό και τρομοκρατικό».
«Σκοτώνουν όποιον θέλουν, συλλαμβάνουν όποιον θέλουν», είπε.

Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι πολλοί αξιωματούχοι έχουν ήδη στείλει τα παιδιά τους στη Δύση και μεταφέρει μέρος της περιουσίας τους εκτός χώρας, κάτι που, όπως είπε, δείχνει την έλλειψη ελπίδας για το μέλλον.
Πρόβλεψε ότι θα υπάρξουν σίγουρα αποστασίες από το ΚΚΚ, με το ερώτημα να είναι το πόσοι θα καταφέρουν να διαφύγουν και με ποιον τρόπο. Ο ίδιος δήλωσε ότι έχει παρακολουθήσει επανειλημμένα τα δύο βίντεο της CIA και κάλεσε τα μέλη του ΚΚΚ να ανταποκριθούν, προκειμένου να διατηρήσουν τη συνείδησή τους και να υπηρετήσουν αληθινά την πατρίδα τους.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, πρέπει να σταματήσουν να εργάζονται για αυτήν την «τρομοκρατική οργάνωση» και να μην είναι συνένοχοι.
Με τη συμβολή των Luo Ya, Yi Ru και Song Tang