Κυριακή, 22 Δεκ, 2024
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συναντά τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ στο Κρεμλίνο στις 21 Μαρτίου 2023. (MIKHAIL TERESHCHENKO/SPUTNIK/AFP μέσω Getty Images)

Η Κίνα, το Ιράν και η Ρωσία «εργάζονται στενά» για να υπονομεύσουν τις ΗΠΑ

Τα αυταρχικά καθεστώτα της Κίνας, του Ιράν και της Ρωσίας συντονίζονται όλο και περισσότερο ως ένα ενιαίο ισχυρό συνασπισμό, σύμφωνα με αρκετούς εμπειρογνώμονες.

Και οι τρεις δυνάμεις επιδιώκουν να υπονομεύσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και να αναδιαμορφώσουν τη διεθνή τάξη σύμφωνα με τη δική τους εικόνα, σύμφωνα με την Αντρέα Κένταλ-Τέιλορ (Andrea Kendall-Taylor), ανώτερη συνεργάτιδα της δεξαμενής σκέψης Κέντρο για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια (Center for a New American Security-CNAS).

Για τον σκοπό αυτό, η συνεργασία των τριών χωρών μεγεθύνει τα αποτελέσματα των κακόβουλων ενεργειών τους σε υπερθετικό βαθμό, δήλωσε η ίδια.

«Αυτή η αλληλεπίδραση μεταξύ της Ρωσίας, της Κίνας και του Ιράν ενισχύει τις απειλές που θέτουν για τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε η Κένταλ-Τέιλορ κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στις 6 Ιουνίου για τον νέο «αυταρχικό άξονα» στο CNAS.

«Συνεργαζόμενοι, οι προκλήσεις που θέτουν συλλογικά αθροίζονται και είναι περισσότερες από το άθροισμα των επιμέρους προκλήσεων που θα αντιμετώπιζαν, αν εργάζονταν από μόνοι τους».

 

Ο αυταρχικός άξονας καταλύεται από την εισβολή στην Ουκρανία

Τα τρία καθεστώτα ενθαρρύνθηκαν από την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι, η οποία λειτούργησε ως «καταλύτης» για την αύξηση της συνεργασίας κατά της διεθνούς τάξης, δήλωσε η Κένταλ-Τέιλορ.

Η συνεργασία αυτή, πρόσθεσε, επέτρεψε στις δυνάμεις του Άξονα να «κινηθούν πιο εχθρικά και επιθετικά» εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων και εταίρων τους, ενεργώντας με βάση μια κοινή «εχθρότητα» προς τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες.

Τώρα, οι τρεις δυνάμεις συνεργάζονται σε όλους τους διπλωματικούς, οικονομικούς και στρατιωτικούς τομείς, καθώς και σε κάθε μία από τις αντίστοιχες περιοχές τους.

Η Ρωσία και η Κίνα έχουν υπογράψει τη λεγόμενη εταιρική σχέση «χωρίς όρια» που περιλαμβάνει στρατηγική στρατιωτική συνεργασία. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ), το οποίο κυβερνά την Κίνα ως μονοκομματικό κράτος, έχει κάνει ό,τι μπορεί για να κρατήσει τη ρωσική οικονομία όρθια χωρίς να επισύρει διεθνείς κυρώσεις στον εαυτό του.

Η Ρωσία και το Ιράν, εν τω μεταξύ, συνεχίζουν να υπογράφουν νέες αμυντικές συμφωνίες. Το Ιράν παρέχει στη Ρωσία εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας για χρήση στην Ουκρανία. Η Ρωσία, με τη σειρά της, πουλάει στο ισλαμιστικό καθεστώς μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς και άλλες προηγμένες δυνατότητες.

Οι σινο-ιρανικές συμφωνίες έχουν επίσης αρχίσει να πολλαπλασιάζονται, με το Πεκίνο να φέρεται να φτάνει στο σημείο να συνωμοτεί για την παράδοση εξαρτημάτων για όπλα μαζικής καταστροφής στην Τεχεράνη.

Ευθυγράμμιση για την υπονόμευση της διεθνούς τάξης

Ο Τζόναθαν Λορντ (Jonathan Lord), ανώτερος συνεργάτης του CNAS που ειδικεύεται σε θέματα Μέσης Ανατολής, δήλωσε ότι η Κίνα, το Ιράν και η Ρωσία εργάζονται επίσης για να διασπάσουν την επιρροή των ΗΠΑ στο εξωτερικό.

Ενθαρρύνοντας τους εταίρους ασφαλείας των ΗΠΑ, όπως η Σαουδική Αραβία, να μείνουν στο περιθώριο του παγκόσμιου ανταγωνισμού, είπε, οι δυνάμεις υποβαθμίζουν τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών. Ειδικότερα, το ΚΚΚ, είπε, επεδίωκε να επιτεθεί στην επιρροή των ΗΠΑ μέσω «ασύμμετρων μέσων» στη Μέση Ανατολή, προκειμένου να αποδείξει ότι «δεν είναι πλέον ο κόσμος των ΗΠΑ».

Αυτή η προσπάθεια, πρόσθεσε, έχει «άμεσες» και «σημαντικές επιπτώσεις» στην ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να προβάλλουν δύναμη και να ασκούν επιρροή στο εξωτερικό.

Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μοναδική απειλή για την υπεροχή των ΗΠΑ, καθώς το ΚΚΚ κινείται για να καταστήσει την επιρροή του πανταχού παρούσα σε όλη τη Μέση Ανατολή.

«Το Ιράν και το Πεκίνο συνεργάζονται σαφώς στενά για να ενισχύσουν και τις δύο σφαίρες επιρροής τους στη Μέση Ανατολή εις βάρος άλλων ισχυρών παραγόντων», δήλωσε ο Λορντ.

«Η Κίνα είναι πάντα παρούσα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και αλλού στον [Περσικό] Κόλπο σε οικονομικά έργα και σίγουρα, είτε κρυφά είτε όχι, και σε στρατιωτικά έργα».

Συντονίζοντας τις προσπάθειές τους, τα καθεστώτα ελπίζουν να εκδιώξουν έμμεσα τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο Λορντ, ανοίγοντας το δρόμο για μια μέρα που θα είναι αδύνατο για τις Ηνωμένες Πολιτείες να δραστηριοποιηθούν αποτελεσματικά στην περιοχή.

«Το βλέπουμε σε στρατηγικό επίπεδο. Το βλέπουμε σε τακτικό επίπεδο. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συνεργασία που βλέπουμε μεταξύ της Μόσχας, της Τεχεράνης και του Πεκίνου σε επίπεδο στρατιωτικής ασφάλειας, κάνει και τους τρεις ισχυρότερους», δήλωσε ο Λορντ.

Η Κίνα επιδιώκει να κυριαρχήσει επί των νεότερων εταίρων

Ο εκκολαπτόμενος τριμερής άξονας δεν είναι δίχως ελαττώματα. Το πιο αξιοσημείωτο από αυτά είναι η επιθυμία του ίδιου του καθεστώτος του ΚΚΚ να υποτάξει το Ιράν και τη Ρωσία στις δικές του φιλοδοξίες.

Ο Τζέικομπ Στόουκς (Jacob Stokes), ανώτερος συνεργάτης του CNAS που επικεντρώνεται στις υποθέσεις του Ινδο-Ειρηνικού, δήλωσε ότι αυτή η πτυχή της δυναμικής του Άξονα είναι ένα από τα πιο αδύναμα σημεία του και θα πρέπει να αξιοποιηθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Για το Πεκίνο, κάποιος βαθμός αδυναμίας των εταίρων του είναι στην πραγματικότητα ένα χαρακτηριστικό, όχι ένα σφάλμα», δήλωσε ο Στόουκς.

«Η Κίνα θέλει να είναι, τουλάχιστον, πρώτη μεταξύ ίσων. Και, το πολύ, η κυρίαρχη δύναμη με βέτο στις υποθέσεις των κρατών-πελατών, όπως θα μπορούσαμε να τα χαρακτηρίσουμε».

Το Πεκίνο θέλει να αποφύγει η Μόσχα και η Τεχεράνη να έρθουν τόσο κοντά ώστε να αντισταθμίσουν τις οικονομικές και διπλωματικές επεκτάσεις του στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο Στόουκς, αποφεύγοντας επίσης μια «πλήρη κατάρρευση των εταίρων του» που θα έκανε να χάσει το πλεονέκτημα της συνεργασίας του με ένα συνασπισμό.

«Παρά τη ρητορική της για το αντίθετο, η Κίνα δεν επιδιώκει στην πραγματικότητα την πολυπολικότητα», δήλωσε ο Στόουκς.

«Αντίθετα, αυτό που θέλει η Κίνα είναι ένα διπολικό σύστημα όπου οι εταίροι ευθυγραμμίζονται κάτω από έναν πόλο υπό την ηγεσία της Κίνας εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών».

Επιπλέον, δήλωσε ο Στόουκς, ο σκληρός αυταρχισμός των τριών δυνάμεων λειτουργεί επίσης εναντίον του Άξονα και των μακροπρόθεσμων στόχων του. Η συνεχής επίδειξη ενός τέτοιου ολοκληρωτισμού, είπε, ωθούσε τις φιλελεύθερες δημοκρατίες σε όλο τον κόσμο να επενδύσουν εκ νέου στις συμμαχίες τους.

«Η αυξημένη συνεργασία Κίνας-Ρωσίας ωθεί στην πραγματικότητα τις φιλελεύθερες δημοκρατίες να συνεργαστούν στενά μεταξύ τους και να αναζωογονήσουν στην πραγματικότητα τις συμμαχίες τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες ή τις συμφωνίες ασφαλείας τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες και, με την έννοια του δικτύου, μεταξύ τους», δήλωσε ο Στόουκς.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε