Τετάρτη, 23 Ιούλ, 2025
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα φθάνουν στη Χάγη, στις 24 Ιουνίου 2025. (John Thys/AFP μέσω Getty Images)

Η Κίνα υποδέχεται ηγέτες της ΕΕ στο Πεκίνο στις 24 Ιουλίου

Η Κίνα ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πεκίνο στις 24 Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε στις 21 Ιουλίου το υπουργείο Εξωτερικών του κινεζικού κομμουνιστικού καθεστώτος.

Η Σύνοδος Κορυφής πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών επίσημων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Πεκίνου και Βρυξελλών, με παρόντες τον ανώτατο ηγέτη της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και τον πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ.

Επικεφαλής της ευρωπαϊκής αποστολής θα είναι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Oil-painting-ntdtv

Στο τραπέζι της συνόδου θα τεθούν οι διμερείς σχέσεις και οι τρέχουσες γεωπολιτικές προκλήσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο κος Κόστα δήλωσε: «Η σύνοδος αυτή αποτελεί ευκαιρία να συνομιλήσουμε με την Κίνα στο ανώτατο επίπεδο και να έχουμε ειλικρινείς, εποικοδομητικές συζητήσεις για θέματα που απασχολούν και τις δύο πλευρές. Θέλουμε διάλογο, πραγματική εμπλοκή και απτά αποτελέσματα. Στοχεύουμε σε μια δίκαιη, ισορροπημένη σχέση που θα αποδίδει αμοιβαίο όφελος».

Οι σχέσεις Κίνας-ΕΕ έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας των εμπορικών πολιτικών του Πεκίνου και της στενής του συμμαχίας με τη Μόσχα.

Στις 8 Ιουλίου, η κα φον ντερ Λάιεν διατύπωσε ανησυχίες για τη στήριξη της Κίνας προς τη Ρωσία, αναφέροντας: «Η αμείωτη στήριξη της Κίνας προς τη Ρωσία εντείνει την αστάθεια και την ανασφάλεια εδώ στην Ευρώπη. Μπορούμε να πούμε ότι η Κίνα de facto επιτρέπει στη Ρωσία να διατηρεί μια πολεμική οικονομία. Αυτό δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Και έχω πει επανειλημμένα ότι το πώς θα συνεχίσει η Κίνα να αλληλεπιδρά με τον πόλεμο του Πούτιν θα είναι καθοριστικός παράγοντας για τις μελλοντικές σχέσεις ΕΕ-Κίνας».

Απαντώντας στις εξελίξεις αυτές, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε, στις 21 Ιουλίου, ότι η κατάσταση έχει προκαλέσει σοβαρές αρνητικές συνέπειες στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις Κίνας-ΕΕ, αφήνοντας να εννοηθεί το ενδεχόμενο λήψης αντιμέτρων.

Την ίδια στιγμή, η ΕΕ εντείνει τον έλεγχο των ευρωπαϊκών αγορών με μέτρα κατά των επιδοτήσεων και νέους περιβαλλοντικούς κανονισμούς που στοχεύουν τα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα, ως μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας για δικαιότερες εμπορικές συνθήκες παγκοσμίως.

Παρότι οι Βρυξέλλες διατηρούν στενές εμπορικές σχέσεις με το Πεκίνο, με τις διμερείς συναλλαγές αγαθών να ξεπερνούν τα 850 δισ. ευρώ το 2024, παραμένουν έντονες οι τριβές για τις κρατικές επιδοτήσεις και την αμοιβαιότητα πρόσβασης στις αγορές. Μετά το άνοιγμα έρευνας για τις επιδοτήσεις, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε ψήφισμα ενισχύοντας τους κανόνες θεμιτού ανταγωνισμού.

Σε στρατηγικό επίπεδο, η ΕΕ επιδιώκει παράλληλα να διευρύνει τις διεθνείς της συνεργασίες στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού. Ενδεικτικά, την παραμονή της συνόδου στην Κίνα, η φον ντερ Λάιεν και ο Κόστα θα επισκεφθούν την Ιαπωνία, προκειμένου να ενισχύσουν τη συνεργασία στους τομείς του εμπορίου και της άμυνας.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε