Αυτή είναι η αγαπημένη μου συνταγή για γρήγορη κοτόσουπα όταν είμαι βιαστική ή όταν έχω κρυολόγημα. Είναι η σούπα που παρασκευάζεται για το Ρος Χασανά ή το Γιομ Κιπούρ, την εβραϊκή Πρωτοχρονιά, που πέφτει στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου. Φέτος, στις 23 Σεπτεμβρίου.
Συνιστάται να τη φτιάξετε τρεις μέρες νωρίτερα, για να αναμειχθούν οι γεύσεις. Ξεκινήστε αγοράζοντας έναν ζωμό καλής ποιότητας, για να ενισχύσετε τη γεύση του κοτόπουλου.
Αφαιρέστε τις πέτσες αλλά κρατήστε τα κόκκαλα στο βράσιμο: εμπλουτίζουν και να πυκνώνουν ελαφρώς τη σούπα. Μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν καλά και το κοτόπουλο και τα λαχανικά. Αφαιρέστε Το κοτόπουλο κόβεται και επιστρέφει στη σούπα, περιμένοντας το τελικό συνδυασμό με τις μπάλλες μάτζο με βότανα. Αν προτιμάτε μια πιο ελαφριά σούπα, στραγγίξτε όλα τα λαχανικά και το κοτόπουλο και σερβίρετε το ζωμό μόνο με τις μπάλλες μάτζο. Μπορείτε να χρησιμοποιήστε το κοτόπουλο για μία κοτοσαλάτα.
Προτιμώ τις μπάλλες μάτζο (matzo ή matzah) που περιέχουν ανθρακούχο νερό για να είναι πιο ελαφριές και σμαλτς (λιωμένο λίπος κοτόπουλου) που τονίζουν τη γεύση. Τα ψιλοκομμένα βότανα προσθέτουν γεύση και χρώμα. Μπορείτε να φτιάξετε τις μπάλλες μάτζο το πρωί και να τις διατηρήσετε σε θερμοκρασία δωματίου σε λίγο νερό μέχρι να έρθει η ώρα να τις προσθέσετε στην κοτόσουπα.
Γευστικές συμβουλές
Η κοτόσουπα ξεκινά με ζωμό κοτόπουλου που συνήθως περιέχει λίγο αλάτι, οπότε αλατίστε τη σούπα στο τέλος του μαγειρέματος.
Χρησιμοποιήστε μαϊντανό ή μέντα αν δεν σας αρέσει ο άνηθος στη σούπα και στις μπάλες μάτζο.
Το σμαλτς (schmaltz) μπορεί να βρεθεί στο τμήμα κατεψυγμένων κρεάτων. Φροντίστε να το λιώσετε πριν το χρησιμοποιήσετε. Χρησιμοποιήστε λάδι αν δεν μπορέσετε να βρείτε σμαλτς.

Κοτόσουπα με μπάλες μάτζο
Για 6 έως 8 άτομα
Υλικά
Για τη σούπα
- 2 μεσαία ολόκληρα στήθη κοτόπουλου, κομμένα στη μέση, χωρίς πέτσα, με τα κόκκαλα
- 8 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο
- 6 φλιτζάνια νερό
- 2 μεσαία κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 4 καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες πάχους 1,25 εκ.
- 2 κοτσάνια σέλινο, κομμένα σε φέτες πάχους 1,25 εκ.
- 2 παστινάκια, καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες πάχους 1,25 εκ.
- 2 κ.σ. χοντροκομμένο φρέσκο άνηθο, δυόσμο ή μαϊντανό ή ένα συνδυασμό τους
- 1 μικρό τοματίνι, κομμένο σε τέταρτα
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό, για γαρνιτούρα
Για τις μπάλλες μάτζο
- 1/4 φλιτζάνι λιωμένο λίπος κοτόπουλου ή φυτικό λάδι
- 4 μεγάλα αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
- 1 φλιτζάνι αλεύρι για μάτζο
- 1 κ.σ. ψιλοκομμένο σχοινόπρασο
- 1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 1 3/4 κ.γλ. αλάτι
- 1/4 φλιτζάνι ανθρακούχο νερό
Εκτέλεση
Ετοιμάστε τη σούπα
Βάλτε το στήθος κοτόπουλου, τον ζωμό και το νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Αφήστε να βράσει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ξαφρίστε. Προσθέστε το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλινο, τα παστινάκια, τον άνηθο και την τομάτα. Μειώστε τη φωτιά σε χαμηλή και σιγοβράστε για περίπου μισή ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν το κοτόπουλο και τα λαχανικά. Απομακρύνετε τον αφρό περιοδικά. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι.
Αφαιρέστε το κοτόπουλο από τη σούπα και αφήστε το να κρυώσει ελαφρώς. Ξεκοκκαλίστε το και πετάξτε τα κόκκαλα και τους χόνδρους. Κόψτε το κρέας του κοτόπουλου σε μικρά κομμάτια και ξαναβάλτε τα στη σούπα. Καλύψτε τη σούπα και βάλτε τη στο ψυγείο. Σε αυτό το σημείο, αν προτιμάτε μόνο το ζωμό, στραγγίξτε τη σούπα πριν τη βάλετε στο ψυγείο.
Ετοιμάστε τις μπάλες μάτζο
Ανακατέψτε το σμαλτς (ή το λάδι) και τα αυγά με ένα σύρμα. Προσθέστε το αλεύρι μάτζο, τα ψιλοκομμένα βότανα και το αλάτι στο μείγμα των αυγών και ανακατέψτε καλά. Προσθέστε το ανθρακούχο νερό και ανακατέψτε καλά. Καλύψτε το μπολ και βάλτε το στο ψυγείο για μισή ώρα, ώστε το μείγμα να πήξει αρκετά για το πλάσετε σε μπάλες.
Βάλτε αρκετό νερό σε μια μεγάλη, φαρδιά κατσαρόλα μέχρι να φτάσει τα 3/4 της στάθμης και βράστε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Πλάστε τις μπάλες, περίπου 2,5 εκ., κυλώντας κομμάτια από το μείγμα του αλευριού απαλά (όσο περισσότερο τις κυλάτε, τόσο πιο σκληρές και βαριές θα γίνουν). Χαμηλώστε τη φωτιά και ρίξτε τις μπάλες στο νερό που μόλις σιγοβράζει. Καλύψτε την κατσαρόλα και μαγειρέψτε για περίπου 25 έως 30 λεπτά, χωρίς να ανοίξετε το καπάκι.
Σερβίρισμα
Όταν είναι ώρα για σερβίρισμα, βγάλτε τη σούπα από το ψυγείο και αφαιρέστε προσεκτικά το στρώμα λίπους που μπορεί να έχει σχηματιστεί στην επιφάνεια. Ζεστάνετε τη σούπα σε μέτρια φωτιά για 15 έως 20 λεπτά. Δοκιμάστε για να ελέγξετε το αλάτι. Προσθέστε τις μπάλες μάτσο την τελευταία στιγμή, μέχρι να ζεσταθούν καλά, για περίπου 3 έως 5 λεπτά. Σερβίρετε σε μπολ και γαρνίρετε με μαϊντανό.
Προετοιμασία
Μπορείτε να έχετε έτοιμη τη σούπα έως και τρεις ημέρες νωρίτερα, σκεπασμένη στο ψυγείο. Οι μπάλες μάτζο μπορούν να προετοιμαστούν έως και έξι ώρες νωρίτερα, να καλυφθούν και να αφεθούν σε θερμοκρασία δωματίου. Ο ζωμός μπορεί να καταψυχθεί για ένα μήνα.