Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε την Τετάρτη ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία, αλλά σημείωσε ότι ο αμερικανικός οπλισμός δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για πλήγματα εντός της Ρωσίας.
Η ανακοίνωση έρχεται μετά την επίθεση που δέχθηκε η Μόσχα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις 30 Μαΐου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν μικρές ζημιές σε αρκετές πολυκατοικίες. Η Ουκρανία αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στην επίθεση, αν και το Κρεμλίνο κατηγόρησε το Κίεβο. Η Epoch Times δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τους ισχυρισμούς των δύο πλευρών.
Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι στα πλήγματα της Μόσχας χρησιμοποιήθηκαν αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή πυρομαχικά. Η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε ότι έχει καταστήσει σαφές στην Ουκρανία ότι τα αμερικανικά όπλα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για επιθέσεις εντός του ρωσικού εδάφους, επικαλούμενη τον κίνδυνο κλιμάκωσης.
«Ήμασταν πολύ σαφείς με τους Ουκρανούς ιδιωτικά – σίγουρα ήμασταν σαφείς δημοσίως – ότι δεν υποστηρίζουμε επιθέσεις εντός της Ρωσίας. Δεν επιτρέπουμε και δεν ενθαρρύνουμε επιθέσεις εντός της Ρωσίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στον Λευκό Οίκο.
Ο Κίρμπι σημείωσε ωστόσο ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν τον έλεγχο του στρατού του Κιέβου.
«Δεν τους λέμε που να χτυπήσουν. Δεν τους λέμε που να μην χτυπήσουν. Δεν τους λέμε πως να διεξάγουν τις επιχειρήσεις τους», είπε.
«Τους δίνουμε εξοπλισμό. Τους δίνουμε εκπαίδευση. Τους δίνουμε συμβουλές και συμβουλές. Κάνουμε ακόμη και ασκήσεις μαζί τους για να τους βοηθήσουμε να σχεδιάσουν τι πρόκειται να κάνουν. Αλλά τελικά, ο πρόεδρος Ζελένσκι και οι στρατιωτικοί διοικητές του αποφασίζουν τι θα κάνουν από στρατιωτική άποψη και αποφασίζουν τι θα κάνουν με τον εξοπλισμό που τους έχει παρασχεθεί και που πλέον τους ανήκει».
Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας συνεχίζεται από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την εισβολή στο Κίεβο.
«Η Ρωσία συνέχισε να διεξάγει έναν βάναυσο, εντελώς απρόκλητο πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, εξαπολύοντας ακόμη περισσότερες αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδίζοντας ουκρανικές πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα», δήλωσε ο Κίρμπι στους δημοσιογράφους. «Σε απάντηση, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να βοηθούν να τους δώσουν πράγματα που χρειάζονται για να υπερασπιστούν καλύτερα τον εαυτό τους».
Η Ρωσία πραγματοποίησε πρόσφατα 17 ξεχωριστές αεροπορικές επιθέσεις με στόχο το Κίεβο τον Μάιο. Σύμφωνα με τον Κίρμπι, οι επιθέσεις έβλαψαν αμάχους και έπληξαν κρίσιμες υποδομές.
Η τελευταία στρατιωτική βοήθεια ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων είναι η 39η μείωση των αποθεμάτων του Υπουργείου Άμυνας για την Ουκρανία από τον Αύγουστο του 2021. Αυτό το πακέτο θα χρησιμοποιήσει την προεδρική εξουσία ανάληψης, η οποία επιτρέπει στο Πεντάγωνο να πάρει όπλα από τα δικά του αποθέματα και να τα στείλει γρήγορα στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, το νέο πακέτο περιλαμβάνει πυρομαχικά για να βοηθήσει την Ουκρανία να υπερασπιστεί τον εναέριο χώρο της.
Αυτό περιλαμβάνει περισσότερα πυρομαχικά για τις συστοιχίες πυραύλων Patriot και τα συστήματα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS), καθώς και συστήματα αεράμυνας Avenger, αντιαεροπορικά συστήματα Stinger και πυραύλους AIM-7 για την αεράμυνα.
Περιλαμβάνει επίσης περισσότερες δυνατότητες πυροβολικού και αντιαρματικών συστημάτων, εναέρια πυρομαχικά ακριβείας, εξοπλισμό εκκαθάρισης ναρκών, μη καθοδηγούμενες ρουκέτες αεροσκαφών Zuni, συστήματα νυχτερινής όρασης και άλλα.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δεσμεύσει περισσότερα από 37,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία από τον Φεβρουάριο του 2022, δήλωσε το Πεντάγωνο.
Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν δήλωσε ότι είναι σημαντικό να ενισχυθούν οι δυνατότητες αεράμυνας της Ουκρανίας.
«Μία από τις πιο επείγουσες απαιτήσεις της Ουκρανίας είναι η επίγεια αεράμυνα», δήλωσε ο Όστιν στη 12η συνάντηση της ομάδας επαφής για την άμυνα της Ουκρανίας.
«Και αυτή η ομάδα επαφής θα συνεχίσει να οδηγεί σκληρά για να βοηθήσει την Ουκρανία να υπερασπιστεί τον ουρανό. Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ρωσία έχει εντείνει τον άθλιο βομβαρδισμό των ουκρανικών πόλεων και υποδομών. Και η σκληρότητα του Κρεμλίνου υπογραμμίζει μόνο την ανάγκη της Ουκρανίας για μια ισχυρότερη, πολυεπίπεδη αρχιτεκτονική επίγειας αεράμυνας».
Το Associated Press συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.