Το Σουδάν κατηγόρησε την Τετάρτη τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) ότι παρέχουν όπλα στην αντίπαλη παραστρατιωτική δύναμη και παρατείνουν τον 17μηνο εμφύλιο πόλεμο του αφρικανικού κράτους.
Τα ΗΑΕ χαρακτήρισαν τους ισχυρισμούς «εντελώς ψευδείς» και «αβάσιμους» προτού κατηγορήσουν την κυβέρνηση του Σουδάν ότι αρνείται να διαπραγματευτεί ειρήνη με τον εχθρό της.
Η τελευταία τους σύγκρουση ήρθε κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου τα 15 μέλη ψήφισαν ομόφωνα να παραταθεί το εμπάργκο όπλων στην περιοχή Νταρφούρ, πεδίο μάχης των αντίπαλων δυνάμεων, για άλλους 12 μήνες.
Ο εμφύλιος πόλεμος ξέσπασε στο Σουδάν στα μέσα Απριλίου 2023, όταν ξέσπασαν βίαια επεισόδια μεταξύ των κυβερνητικών Σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων (Sudanese Armed Forces-SAF) και των ανταρτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (Rapid Support Forces-RSF) στην πρωτεύουσα Χαρτούμ.
Από εκεί εξαπλώθηκε γρήγορα στο Νταρφούρ και σε άλλες περιοχές, με αποτέλεσμα περισσότερα από 13 εκατομμύρια άνθρωποι να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να σκοτωθούν περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Ο πρεσβευτής του Σουδάν στα Ηνωμένα Έθνη Αλ-Χαρίθ Μοχάμεντ κατηγόρησε τα ΗΑΕ ότι προμηθεύουν την RSF με βαρύ οπλισμό- πυραύλους και πυρομαχικά -και ότι «επωφελούνται από αυτόν τον πόλεμο μέσω της παράνομης εκμετάλλευσης του χρυσού».
Ανέφερε ως αποδεικτικό στοιχείο μια πρόσφατη αποστολή όπλων μέσω του Τσαντ προς τις RSF, υποστηρίζοντας ότι το πέρασμα Αντρέ του Τσαντ στα δυτικά σύνορα του Σουδάν, το οποίο άνοιξε πρόσφατα για να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας, «καταχράστηκε» για την προμήθεια όπλων στις RSF.
Ο Μοχάμεντ ισχυρίστηκε επίσης ότι μια ευρωπαϊκή αγορά ράβδων (χρυσού) επιβεβαίωσε ότι τα ΗΑΕ επωφελούνται από τον σουδανικό χρυσό.
Ο Σουδανός απεσταλμένος ζήτησε να επανεξεταστεί η πολιτική εξαγωγών όπλων προς τα ΗΑΕ και να επιβληθούν στοχευμένες κυρώσεις κατά των RSF και των διεθνών υποστηρικτών τους.
Ο πρεσβευτής των Εμιράτων, Μοχάμεντ Αμπουσαχάμπ, περιέγραψε τους ισχυρισμούς του Χαρτούμ ως «κυνική προσπάθεια να εκτραπεί η προσοχή από τις αποτυχίες των σουδανικών ενόπλων δυνάμεων».
Ο Αμπουσαχάμπ κατηγόρησε τις SAF ότι επιδεικνύουν «μηδενικό πολιτικό θάρρος», ότι χρησιμοποιούν ως όπλο την πείνα και ότι αρνούνται να ακούσουν τις εκκλήσεις για τερματισμό του πολέμου μέσω διαπραγματεύσεων.
«Για να τερματιστεί αυτή η σύγκρουση, οι SAF πρέπει να κάνουν το ζωτικό βήμα της συμμετοχής στις ειρηνευτικές συνομιλίες και να επιστρατεύσουν το πολιτικό θάρρος να διαπραγματευτούν με τον εχθρό τους», δήλωσε ο Αμπουσαχάμπ.
Ο στρατός του Σουδάν μποϊκοτάρισε τις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη της Ελβετίας τον περασμένο μήνα, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις να συμμετάσχει. Η RSF, αντίθετα, έστειλε αντιπροσωπεία.
Τον Ιούλιο, ειδικοί δήλωσαν ότι η πείνα σε έναν καταυλισμό εκτοπισμένων στο Νταρφούρ είχε μετατραπεί σε λιμό.
Η Επιτροπή Επισκόπησης της Πείνας προειδοποίησε ότι περίπου 25,6 εκατομμύρια άνθρωποι -περισσότεροι από το μισό πληθυσμό του Σουδάν- θα αντιμετωπίσουν οξεία πείνα.
Ο Αμερικανός αναπληρωτής πρέσβης Ρόμπερτ Γουντ δήλωσε στο συμβούλιο ότι οι άνθρωποι στο Νταρφούρ «ζουν σε κίνδυνο, απελπισία και απόγνωση» και ότι η παράταση του εμπάργκο όπλων στην περιοχή «στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα προς αυτούς ότι η διεθνής κοινότητα παραμένει επικεντρωμένη στο δράμα τους και είναι δεσμευμένη να προωθήσει την ειρήνη και την ασφάλεια στο Σουδάν και την περιοχή».
Ορισμένες χώρες πίεσαν να επεκταθεί το εμπάργκο όπλων σε όλο το Σουδάν, αλλά δεν τα κατάφεραν.
Ο Ζαν Μπαπτίστ Γκαλοπάν του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων χαρακτήρισε την αποτυχία του Συμβουλίου να επεκτείνει τις κυρώσεις «χαμένη ευκαιρία» που θα πρέπει να διορθωθεί το συντομότερο δυνατό «για να περιοριστεί η ροή των όπλων και να περιοριστούν οι εκτεταμένες θηριωδίες που διαπράττονται στη χώρα».
Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ακολούθησε τη δημοσίευση την περασμένη Παρασκευή της πρώτης έκθεσης των ερευνητών για τα ανθρώπινα δικαιώματα που υποστηρίζονται από τον ΟΗΕ.
Ζήτησαν επίσης την επέκταση του εμπάργκο όπλων και τη δημιουργία μιας «ανεξάρτητης και αμερόληπτης δύναμης» για την προστασία των αμάχων στον πόλεμο.
Η ομάδα διερεύνησης, η οποία δημιουργήθηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατηγόρησε και τις δύο πλευρές ότι διαπράττουν εγκλήματα πολέμου, όπως δολοφονίες, ακρωτηριασμούς και βασανιστήρια, και προειδοποίησε ότι οι ξένες κυβερνήσεις που τους εξοπλίζουν και τους χρηματοδοτούν μπορεί να είναι συνένοχες.
Κατηγόρησε επίσης την RSF και τους συμμάχους της για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένων των βιασμών, της σεξουαλικής δουλείας και των διώξεων για λόγους εθνοτικής καταγωγής ή φύλου.
Του Guy Birchall
Το Associated Press συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.