Κυριακή, 22 Δεκ, 2024
Ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα στο Lancaster House του Λονδίνου, στις 15 Μαρτίου 2022. (Justin Tallis/POOL/AFP via Getty Images)

Η Λιθουανία διακόπτει όλες τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου

Η Λιθουανία σταμάτησε όλες τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, αποτελώντας την πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που το έκανε.

Το σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου της χώρας λειτουργεί χωρίς εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου από τις αρχές του μήνα, ανακοίνωσε το λιθουανικό υπουργείο Ενέργειας στις 2 Απριλίου.

Ο υπουργός Ενέργειας Ντάνιους Κρέιβις δήλωσε ότι η Λιθουανία είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ μεταξύ εκείνων που προμηθεύονται από τον ρωσικό κρατικό γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom που αποκτά ανεξαρτησία από τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου. Είπε ότι η κίνηση αυτή «είναι το αποτέλεσμα μιας πολυετούς συνεκτικής ενεργειακής πολιτικής και έγκαιρων αποφάσεων για τις υποδομές».

Η στροφή αυτή αποτελεί απάντηση «στον ενεργειακό εκβιασμό της Ρωσίας στην Ευρώπη και στον πόλεμο στην Ουκρανία», δήλωσε το υπουργείο Ενέργειας. Η Ρωσία απαίτησε πρόσφατα να λαμβάνει την πληρωμή για το φυσικό αέριο που αποστέλλεται στην Ευρώπη σε ρούβλια, το επίσημο νόμισμα της Ρωσίας.

Η απαίτηση αυτή είναι πλέον «άνευ νοήματος, καθώς η Λιθουανία δεν παραγγέλνει πλέον ρωσικό φυσικό αέριο και δεν σκοπεύει να πληρώσει γι’ αυτό», δήλωσε το υπουργείο.

Ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα ενθάρρυνε και άλλες χώρες της ΕΕ να πράξουν το ίδιο.

«Από αυτόν τον μήνα και μετά -όχι άλλο ρωσικό αέριο στη Λιθουανία. Πριν από χρόνια, η χώρα μου έλαβε αποφάσεις που σήμερα μας επιτρέπουν χωρίς πόνο να διακόψουμε τους ενεργειακούς δεσμούς με τον επιτιθέμενο», έγραψε στο Twitter. «Αν μπορούμε να το κάνουμε εμείς, μπορεί να το κάνει και η υπόλοιπη Ευρώπη!»

Η Λιθουανία είχε επίσης ανακοινώσει προηγουμένως ότι δεν θα επιτρέψει εισαγωγές ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου του πρώην σοβιετικού κράτους, που ονομάζεται «Ανεξαρτησία», εγκαινιάστηκε το 2014 για να τερματιστεί το μονοπώλιο προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου, το οποίο η τότε πρόεδρος Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε χαρακτήρισε «υπαρξιακή απειλή» για τη χώρα.

Ωστόσο, η Λιθουανία δεν τερματίζει τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου προς τον θύλακα Καλίνινγκραντ της Ρωσικής Σοβιετικής Ομοσπονδιακής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας στα νοτιοδυτικά της. Ο δικτυακός τόπος του δικτύου φυσικού αερίου της Λιθουανίας έδειξε το βράδυ του Σαββάτου ότι εισέρχεται περίπου η ίδια ποσότητα φυσικού αερίου από τη ρωσόφιλη Λευκορωσία με αυτή που εξάγεται στο Καλίνινγκραντ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε στις 31 Μαρτίου ότι υπέγραψε διάταγμα που απαιτεί από τους «μη φιλικούς» ξένους αγοραστές ρωσικού φυσικού αερίου να πληρώνουν σε ρούβλια από την 1η Απριλίου, απειλώντας να διακόψει τις συμβάσεις εάν οι πληρωμές δεν γίνουν στο απαιτούμενο νόμισμα.

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Μια ενδεχόμενη διακοπή των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου προς τις χώρες αυτές θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική ενεργειακή κρίση.

Η Ομάδα των Επτά -οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Ιταλία και η Ιαπωνία- έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να ικανοποιήσει την απαίτηση της Ρωσίας να πληρώνει για το φυσικό αέριο σε ρούβλια. Η Γερμανία και η Αυστρία έχουν ήδη αρχίσει να προετοιμάζονται για την αντιμετώπιση μιας πιθανής κρίσης φυσικού αερίου, ενεργοποιώντας σχέδια έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση τυχόν διαταραχών.

Ο Jack Phillips και το Reuters συνέβαλαν σε αυτό το ρεπορτάζ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε