Πέμπτη, 09 Ιαν, 2025
Ένα υπό κατασκευή κτίριο στη Σαγκάη στις 24 Σεπτεμβρίου 2021. (Hector Retamal/AFP via Getty Images)

Η μεγαλύτερη αγορά ακινήτων στον κόσμο βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης

Πρόσφατα στατιστικά στοιχεία από την κεντρική τράπεζα της Κίνας δείχνουν ότι ο ενθουσιασμός των αγοραστών κατοικιών έχει μειωθεί δραστικά. Παρά τις μειώσεις τιμών και τα κίνητρα, η μεγαλύτερη αγορά κατοικίας στον κόσμο συνεχίζει να υποχωρεί και ο τραπεζικός τομέας της Κίνας δέχεται πλήγμα σε δύο μέτωπα, καθώς αυξάνονται τόσο οι αθετήσεις όσο και οι προπληρωμές. Εν τω μεταξύ, οι εργολάβοι της Κίνας αρχίζουν να δείχνουν την πίεση, με τον γίγαντα των ακινήτων Wanda Group να γίνεται πρωτοσέλιδο αυτή την εβδομάδα, καθώς η αξία των ομολόγων του σε δολάρια έπεσε.

Στις αρχές του 2023, η κινεζική αγορά ακινήτων είχε μια βραχύβια ανάκαμψη, καθώς οι τοπικές κυβερνήσεις σε όλη τη χώρα εξέδωσαν πολιτικές για να διασώσουν τον αποτυχημένο τομέα ακινήτων, σύμφωνα με την China Index Academy, ένα ερευνητικό ινστιτούτο ακινήτων. Μέχρι τα τέλη Απριλίου, το επιτόκιο των ενυπόθηκων δανείων για τους αγοραστές πρώτης κατοικίας σε περισσότερες από 40 πόλεις είχε μειωθεί κάτω από το 4%.

Ωστόσο, μετά από μια αισιόδοξη προοπτική τον Μάρτιο, οι πωλήσεις του Απριλίου δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των αναλυτών.

Σύμφωνα με την έκθεση χρηματοπιστωτικών στατιστικών στοιχείων Απριλίου 2023 που δημοσίευσε η κεντρική τράπεζα της Κίνας στις 11 Μαΐου, τα ενυπόθηκα δάνεια μειώθηκαν κατά 241,1 δισεκατομμύρια γιουάν (33,8 δισεκατομμύρια δολάρια) τον Απρίλιο. Μεταξύ αυτών, τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα δάνεια των νοικοκυριών, κυρίως στεγαστικά δάνεια, μειώθηκαν κατά 115,6 δισεκατομμύρια γιουάν (16,2 δισεκατομμύρια δολάρια), ενώ τα βραχυπρόθεσμα στεγαστικά δάνεια μειώθηκαν κατά 125,5 δισεκατομμύρια γιουάν (17,6 δισεκατομμύρια δολάρια).

Οι δημόσιες στατιστικές δείχνουν ότι οι πωλήσεις κατοικιών που ανήκαν σε προηγούμενες ιδιοκτησίες στις μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας παρουσίασαν όλες διψήφια μείωση τον Απρίλιο. Μεταξύ αυτών, το Πεκίνο υποχώρησε κατά 37,3%, η Χανγκζού κατά 32,7%, η Σαγκάη κατά 26,71% και η Ναντζίνγκ κατά 13%. Η χειρότερη πτώση σημειώθηκε στο Χεφέι, το οποίο σημείωσε πτώση κατά 40 τοις εκατό.

Το ΚΚΚ φρενάρει τις μειώσεις τιμών

Η αδύναμη αγορά κατοικιών ανάγκασε τους κατασκευαστές να μειώσουν τις τιμές. Ωστόσο, δύο εργολάβοι ακινήτων στο Κουνσάν της Κίνας τιμωρήθηκαν από τις κινεζικές ρυθμιστικές αρχές επειδή μείωσαν τις τιμές κατά πολύ, τόσο πολύ, σύμφωνα με τις ρυθμιστικές αρχές, που «διατάραξαν την κανονική τάξη της αγοράς ακινήτων και προκάλεσαν κοινωνική αστάθεια».

Ο σχολιαστής της επικαιρότητας Κιού Κάι, με έδρα την Ιαπωνία, δήλωσε στην Epoch Times στις 13 Μαΐου: «Ο λόγος για τον οποίο το [κινεζικό] καθεστώς δεν αφήνει τους εργολάβους ακινήτων να μειώσουν τις τιμές είναι πολύ απλός. Η αλυσιδωτή αντίδραση που θα προκληθεί από τις μειώσεις των τιμών θα σκάσει αμέσως η φούσκα της αγοράς ακινήτων της Κίνας, προκαλώντας μια σειρά οικονομικών κρίσεων που θα ήταν δύσκολο να διαχειριστεί το ΚΚΚ».

Ο Κιού πιστεύει ότι η τρέχουσα κρίση των ακινήτων θα επηρεάσει αργά ή γρήγορα τις τράπεζες και τελικά θα επηρεάσει το καθεστώς στο σύνολό του, καθώς το ΚΚΚ δεν θα μπορέσει να διατηρήσει τα έσοδά του μέσω της αγοράς ακινήτων.

Στο χείλος του γκρεμού

Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη αγορά κατοικίας στον κόσμο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της έκθεσης «China Housing Market Value Report 2021» του διακεκριμένου οικονομολόγου Ρεν Ζεπίνγκ, η αξία της αγοράς κατοικίας της χώρας ήταν 62,6 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2020, σε σύγκριση με 33,6 τρισεκατομμύρια δολάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες, 10,8 τρισεκατομμύρια δολάρια στην Ιαπωνία και 31,5 τρισεκατομμύρια δολάρια στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Γερμανία μαζί. Ο Ρεν είναι πρώην οικονομολόγος στο Κέντρο Ερευνών για την Ανάπτυξη της Κίνας.

Σύμφωνα με την «China Wealth Report 2022» του Ρεν, η αξία της αγοράς κατοικίας της Κίνας έφτασε τα 476 τρισεκατομμύρια γιουάν (περίπου 73,8 τρισεκατομμύρια δολάρια) το 2021. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση 17,9% στη συνολική αξία της αγοράς σε σύγκριση με το 2020.

Όταν εξετάζεται ο λόγος της αξίας της αγοράς κατοικιών προς το ΑΕΠ, η αξία της αγοράς κατοικιών της Κίνας το 2020 ήταν ήδη 414 τοις εκατό, υψηλότερη από το 391 τοις εκατό της Ιαπωνίας πριν από το σκάσιμο της φούσκας των κατοικιών της στη δεκαετία του 1990.

Καθώς η οικονομία της Κίνας αποδυναμώνεται και η αγορά κατοικίας συρρικνώνεται, ο αριθμός των κατασχεμένων κατοικιών στην Κίνα σκαρφάλωσε σε 606.000 το 2022, μια αύξηση 35,7 τοις εκατό σε ετήσια βάση. Ταυτόχρονα, σε πολλές πόλεις παρατηρήθηκε τεράστια αύξηση του αριθμού των καταχωρίσεων ακινήτων προς πώληση από δεύτερο χέρι.

Ο κίνδυνος θα μεταφερθεί στις τράπεζες

«Οι συνέπειες της πτώσης των ακινήτων και της αθέτησης των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων θα μετακυλιστούν τελικά στις τράπεζες», εξήγησε στην Epoch Tιmes ο Φανγκ Τσι, ένας βετεράνος Κινέζος επαγγελματίας του χρηματοπιστωτικού τομέα που ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο..

Ο Φανγκ είπε ότι για τις τράπεζες, υπάρχουν δύο κίνδυνοι που σχετίζονται με τα στεγαστικά δάνεια. Και οι δύο καταστάσεις επιφέρουν ζημίες και αποδυναμώνουν άμεσα τα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών.

Η πρώτη κατάσταση προκύπτει όταν οι ιδιοκτήτες κατοικιών αθετούν τις πληρωμές των ενυπόθηκων δανείων. Μεταξύ των λόγων για την αύξηση των αθετήσεων πληρωμών στην Κίνα είναι ένα συνεχιζόμενο μποϊκοτάζ υποθηκών, με πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων να αρνούνται να καταβάλουν πληρωμές για ημιτελή σπίτια. Ένα άρθρο των New York Times του Αυγούστου του 2022 εκτιμά ότι το μποϊκοτάζ μπορεί να επηρεάσει έως και το 4% των εκκρεμών υποθηκών.

Ο δεύτερος είναι όταν οι ιδιοκτήτες ακινήτων εξοφλούν πρόωρα τα στεγαστικά τους δάνεια, όπως κάνουν πολλοί Κινέζοι ιδιοκτήτες ακινήτων -που έχουν επιβαρυνθεί με υψηλότερα επιτόκια-. Οι κάτοχοι ενυπόθηκων δανείων αξιοποιούν τις προσωπικές τους αποταμιεύσεις ή παίρνουν φθηνά δάνεια στο πλαίσιο προγραμμάτων τόνωσης που προορίζονται για μεγάλες καταναλωτικές αγορές ή για την έναρξη νέων επιχειρήσεων.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι σχεδόν 700 δισεκατομμύρια δολάρια υποθηκών -σχεδόν το ένα όγδοο του συνολικού ανεξόφλητου χρέους της Κίνας- έχουν προπληρωθεί από τις αρχές του 2022, όταν οι τράπεζες άρχισαν να μειώνουν τα επιτόκια δανεισμού.

Υπό κανονικές συνθήκες, αυτό θα απελευθέρωνε μετρητά για τις τράπεζες ώστε να χρηματοδοτήσουν άλλα δάνεια. Ωστόσο, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης στην οποία οι καταναλωτές είναι πολύ επιφυλακτικοί όσον αφορά τις δαπάνες, είναι στην πραγματικότητα κακά νέα για τις τράπεζες. Όχι μόνο χάνουν χρήματα από τα υφιστάμενα στεγαστικά δάνεια, αλλά υπάρχει και έλλειψη νέων δανείων προς χρηματοδότηση.

Το αποτέλεσμα είναι η στενότερη χρηματοδότηση για τις εταιρείες ακινήτων, προειδοποίησε ο Φανγκ: «Ο περιορισμός της χρηματοδότησης των τραπεζών προς τον τομέα των ακινήτων θα τις βυθίσει περαιτέρω στο χάος, προκαλώντας έτσι έναν φαύλο κύκλο που θα επηρεάσει την ποιότητα του ενεργητικού και την κερδοφορία των τραπεζών. Εάν ο κίνδυνος εξαπλωθεί σε κάποιο βαθμό, οι τράπεζες θα υποστούν μεγάλο αριθμό επισφαλών απαιτήσεων, οδηγώντας σε πτώχευση».

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε