Η μεγαλύτερη γεωπολιτική αλλαγή έρχεται από την Κίνα και όχι από τη Ρωσία, καθώς το κινεζικό καθεστώς επιδιώκει να ανταγωνιστεί το δυτικό πολιτικό σύστημα και τον δυτικό τρόπο ζωής, προειδοποίησε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ.
Παραδίδοντας την ετήσια διάλεξη στο Ditchley Foundation, το οποίο επικεντρώνεται κυρίως στις βρετανοαμερικανικές σχέσεις, στις 16 Ιουλίου, ο Μπλερ απηύθυνε έκκληση προς τα δυτικά έθνη να ενωθούν για να αναπτύξουν μια συνεκτική στρατηγική για να αντιμετωπίσουν την άνοδο της Κίνας ως «δεύτερης υπερδύναμης στον κόσμο».
Παρά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είπε, «η μεγαλύτερη γεωπολιτική αλλαγή αυτού του αιώνα θα προέλθει από την Κίνα και όχι από τη Ρωσία».
Εντελώς άλλο επίπεδο
Παρά τη «σημαντική στρατιωτική ισχύ» της Ρωσίας, είπε ο Μπλερ, η οικονομία της χώρας είναι «70% του μεγέθους της Ιταλίας».
Συγκριτικά, είπε, η ισχύς της Κίνας είναι «σε εντελώς άλλο επίπεδο», με 1,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους και μια οικονομία που είναι «σχεδόν ισότιμη με εκείνη των ΗΠΑ».
Και πρόσθεσε: «Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, έχει επιδιώξει μια ενεργή και επιτυχημένη δέσμευση με τον κόσμο, οικοδομώντας δεσμούς σε σχέση με τους οποίους, όπως μπορώ να διαπιστώσω, υπάρχει βαθιά απροθυμία, ακόμη και από την πλευρά των παραδοσιακών συμμάχων της Αμερικής, να υποχωρήσουν».
Επιπλέον, είπε, «η Κίνα έχει πλέον φτάσει την Αμερική σε πολλούς τομείς της τεχνολογίας και θα μπορούσε να την ξεπεράσει σε άλλους».
Ανταγωνισμός για επιρροή
Ο πρώην πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (ΚΚΚ) Σι Τζινπίνγκ δεν έχει κρύψει τη φιλοδοξία του να εισβάλει στην Ταϊβάν.
Δήλωσε ότι η «βάναυση και αδικαιολόγητη» εισβολή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία έδειξε ότι η Δύση δεν μπορεί πλέον να περιμένει αυτόματα από τις μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις να τηρούν τους αποδεκτούς διεθνείς κανόνες.
«Ως αποτέλεσμα των ενεργειών του Πούτιν, δεν μπορούμε να βασιστούμε στην κινεζική ηγεσία να συμπεριφερθεί με τον τρόπο που θα θεωρούσαμε ορθολογικό», δήλωσε ο Μπλερ.
«Και ακόμη και αν αφήσουμε στην άκρη την Ταϊβάν, η πραγματικότητα είναι ότι η Κίνα υπό την ηγεσία του Σι ανταγωνίζεται για επιρροή και το κάνει επιθετικά», είπε, προσθέτοντας ότι το Πεκίνο θα ανταγωνίζεται «όχι μόνο για την εξουσία, αλλά και εναντίον του συστήματός μας, του τρόπου διακυβέρνησης και ζωής μας».
Ήπια ισχύς
Ο Μπλερ δήλωσε ότι η Δύση πρέπει να είναι αρκετά ισχυρή για να υπερασπιστεί τα συστήματα και τις αξίες της.
Είπε ότι οι δυτικές δυνάμεις πρέπει να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες προκειμένου να διατηρήσουν τη στρατιωτική τους υπεροχή, ενώ παράλληλα να επεκτείνουν την «ήπια ισχύ» τους οικοδομώντας δεσμούς με αναπτυσσόμενα έθνη.
Με την Κίνα -καθώς και χώρες όπως η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν- να διοχετεύουν πόρους στον αναπτυσσόμενο κόσμο, οικοδομώντας παράλληλα ισχυρούς αμυντικούς και πολιτικούς δεσμούς, ο Μπλερ δήλωσε ότι είναι σημαντικό η Δύση να μην ξεχνά τη σημασία της ήπιας ισχύος.
«Έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία. Οι αναπτυσσόμενες χώρες προτιμούν τις δυτικές επιχειρήσεις. Είναι πολύ πιο επιφυλακτικές τώρα για τις κινεζικές συμβάσεις από ό,τι πριν από μια δεκαετία. Θαυμάζουν το δυτικό σύστημα περισσότερο απ’ ό,τι αντιλαμβανόμαστε», δήλωσε.
Η PA Media συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.