Τρίτη, 26 Νοέ, 2024
(AlessandraRC/Shutterstock)

Η μελατονίνη μειώνει τις θρομβώσεις, τη σήψη και το ποσοστό θνησιμότητας του COVID

Η μελατονίνη μπορεί να μειώσει το ποσοστό των σοβαρών συμπτωμάτων του COVID, να βοηθήσει στη ρύθμιση του ύπνου, να προάγει τη γονιδιωματική σταθερότητα και να προστατεύσει από τον νευροεκφυλισμό

Από τον Joseph Mercola

Δύο βασικές μελέτες έχουν προσδιορίσει το ρόλο που διαδραματίζει η μελατονίνη στη μείωση του κινδύνου θετικού τεστ για COVID-19 και στη μείωση της συχνότητας εμφάνισης σοβαρών συμπτωμάτων.

Το νέο αυτό εύρημα προστίθεται σε έναν κατάλογο πλεονεκτημάτων που συνδέονται με τη μελατονίνη από τότε που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1958 από τον Δρ. Άαρον Λέρνερ (Dr. Aaron Lerner), έναν δερματολόγο που κατάφερε να την απομονώσει από την επίφυση μιας αγελάδας.

Οι επιστήμονες άρχισαν να μελετούν τη μελατονίνη τη δεκαετία του 1980 και από τη δεκαετία του 1990, άρχισε να γίνετε ευρέως γνωστή στην ιατρική κοινότητα. Τα ερευνητικά δεδομένα έδειξαν ότι η μελατονίνη επηρεάζει και μπορεί να περιορίσει μια σειρά από σωματικές διεργασίες, συμπεριλαμβανομένου του εξαρτώμενου από το ασβέστιο μεταβολισμού, της διαμόρφωσης του ανοσοποιητικού συστήματος και της ανάπτυξης όγκων.

Αν και η μελατονίνη παράγεται σε διάφορους ιστούς, η κύρια πηγή είναι η επίφυση, ένας μικροσκοπικός ενδοκρινής αδένας που βρίσκεται στο κέντρο του εγκεφάλου. Μία από τις αρχικές λειτουργίες της μελατονίνης είναι πιθανότατα η λειτουργία της ως μηχανισμός απορρόφησης ελεύθερων ριζών. Είναι ενδιαφέρον ότι η μελατονίνη λειτουργεί επίσης στα φυτά για τη μείωση του οξειδωτικού στρες και βοηθάει στην βλάστηση και της ανάπτυξη των σπόρων. Η απαραίτητη πρόδρομη ουσία στα φυτά και τα ζώα είναι η τρυπτοφάνη.

Το σώμα σας ελέγχει την απελευθέρωση της μελατονίνης μέσω ενός κύριου κιρκαδιανού ρολογιού, που βρίσκεται σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται υπερκασματικός πυρήνας.

Η περιοχή αυτή συγχρονίζει την έκκριση μελατονίνης μέσω μιας πολύπλοκης οδού στο νευρικό σύστημα που επηρεάζεται από την είσοδο φωτός μέσω των ματιών. Δεδομένου ότι η μελατονίνη συμβάλλει στον έλεγχο των κύκλων ύπνου-αφύπνισης, έγινε δημοφιλής η χρήση της για τον έλεγχο του τζετ λαγκ ή την υποστήριξη του ύπνου.

Τώρα τα δεδομένα καταδεικνύουν ότι η μελατονίνη μπορεί να είναι ευεργετική στην πρόληψη επιπλοκών σε άτομα με COVID-19.

Χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης σοβαρής νόσησης COVID-19

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Infectious Diseases τον Οκτώβριο εξέτασε την επίδραση που μπορεί να έχει η μελατονίνη σε ενήλικες ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη COVID-19. Συμμετείχαν 158 ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα σε μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή σε ένα ιατρικό κέντρο στη Μοσούλη του Ιράκ από την 1η Δεκεμβρίου 2020 έως την 1η Ιουνίου 2021.

Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Στην ομάδα ελέγχου, υπήρχαν 76 στους οποίους χορηγήθηκε μόνο η συνήθης θεραπευτική αγωγή. Στην άλλη ομάδα 82 άτομα έλαβαν την τυπική θεραπευτική φροντίδα συν 10 χιλιοστόγραμμα (mg) μελατονίνης την ημέρα. Στη συνέχεια, οι γιατροί αξιολόγησαν τη συχνότητα εμφάνισης σήψης, θρόμβωσης και θνησιμότητας στους ασθενείς τις ημέρες 5, 11 και 17.

Όταν οι ερευνητές συνέκριναν τα δεδομένα της ομάδας ελέγχου με την ομάδα παρέμβασης, διαπίστωσαν ότι υπήρξε σημαντική μείωση κατά τη δεύτερη εβδομάδα της θρόμβωσης και της σήψης σε όσους έπαιρναν μελατονίνη. Διαπίστωσαν επίσης ότι η θνησιμότητα ήταν σημαντικά υψηλότερη σε εκείνους που δεν έπαιρναν μελατονίνη.

Οι άνδρες αποτελούσαν το 72,2% των ασθενών και η μέση ηλικία ήταν 56,3 έτη με εύρος από 32 έως 78 έτη. Οι ερευνητές χώρισαν την ομάδα παρέμβασης και την ομάδα ελέγχου χωρίς σημαντική διαφορά σε σχέση με τα συνοδά νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο COVID-19, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, το άσθμα, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.

Κατά τη μέτρηση των επιμέρους τελικών σημείων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρχε σημαντικά μεγαλύτερος αριθμός ασθενών με θρόμβωση στην ομάδα ελέγχου την ημέρα 17 από ό,τι στην ομάδα που λάμβανε μελατονίνη. Κανένας ασθενής δεν εμφάνισε σήψη τις πρώτες πέντε ημέρες σε καμία από τις δύο ομάδες. Ωστόσο, μέχρι την 11η ημέρα, δύο ασθενείς στην ομάδα που έπαιρνε μελατονίνη εμφάνισαν σήψη και οκτώ ασθενείς στην ομάδα ελέγχου εμφάνισαν σήψη.

Στο τέλος της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρχε σημαντικά υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας στην ομάδα ελέγχου, 17,1%, από ό,τι στην ομάδα μελατονίνης, 1,2%. Η μελατονίνη χορηγήθηκε από το στόμα.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης τους σηματοδοτούν την ανάγκη να κοιτάξουμε το ζήτημα πιο προσεκτικά.

«Τα βελτιωμένα ποσοστά θρόμβωσης, σήψης και θνησιμότητας υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα της μελατονίνης στην άμβλυνση αυτής της μολυσματικής νόσου», έγραψαν.

«Δεδομένης της ανώτερης απόδοσης της μελατονίνης ως φθηνού, εξαιρετικά ασφαλούς και άμεσα διαθέσιμου φαρμάκου, συνιστάται έντονα να εξεταστεί σε μελλοντικές μελέτες».

Η μελατονίνη βρέθηκε να μειώνει τον κίνδυνο θετικού τεστ

Τα νέα αυτά ευρήματα υποστηρίζουν προηγούμενη έρευνα που δημοσιεύθηκε στα τέλη του 2020 και έδειξε ότι η χρήση μελατονίνης σχετίζεται με 28% μείωση της πιθανότητας θετικής εξέτασης COVID-19. Οι ερευνητές ξεκίνησαν τη μελέτη για να εντοπίσουν πιθανές θεραπευτικές μεθόδους χρησιμοποιώντας μεθοδολογία δικτυακής ιατρικής παράλληλα με κλινικές παρατηρήσεις.

Η ιατρική δικτύων αξιολογεί τα κυτταρικά δίκτυα και τις επιπτώσεις που αυτά έχουν στην ασθένεια και τη θεραπεία. Η ιατρική κοινότητα αναζητά πιθανές φαρμακευτικές θεραπείες εξετάζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι ασθένειες συνδέονται σε μοριακό επίπεδο. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεχνητή νοημοσύνη για να συγκρίνουν γονίδια και πρωτεΐνες του SARS-CoV-2 μαζί με 64 άλλες ασθένειες.

Από τα δεδομένα αυτά, εντόπισαν καταστάσεις που ήταν παρόμοιες και για τις οποίες υπήρχαν εγκεκριμένα φάρμακα για τη θεραπεία τους. Χρησιμοποιώντας αυτές τις πληροφορίες, οι ερευνητές εντόπισαν 34 εγκεκριμένα από τον FDA φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία παρόμοιων παθήσεων, τα οποία μπορούν να εξεταστούν για επαναχρησιμοποίηση στη θεραπεία του COVID-19.

Ο κατάλογος των καταστάσεων υγείας περιελάμβανε αυτοάνοσες παθήσεις, πνευμονικές παθήσεις, συγκεκριμένα αντισώματα και καρδιαγγειακές παθήσεις. Από αυτές τις παθήσεις οι ερευνητές εντόπισαν φάρμακα, συμπεριλαμβανομένης της μελατονίνης, από έναν κατάλογο κατηγοριών που περιλάμβανε αντιβιοτικά, αντιφλεγμονώδη, ορμόνες, β-αναστολείς και Β2-αγωνιστές.

Αφού προσδιόρισαν αυτά τα φάρμακα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τις πληροφορίες μαζί με δεδομένα από σχεδόν 27.000 νοσηλευόμενους ασθενείς στην Cleveland Clinic. Προσαρμόστηκαν για συγχυτικούς παράγοντες όπως η ηλικία, το ιστορικό καπνίσματος, η φυλή και μια ποικιλία συννοσηρών ασθενειών, όταν διαπίστωσαν ότι η χρήση μελατονίνης μείωσε την πιθανότητα θετικής εξέτασης COVID-19 κατά 28%.

Είναι ενδιαφέρον ότι, όταν οι ίδιες προσαρμογές έγιναν σε έναν πληθυσμό μαύρων Αμερικανών στο μητρώο, η μείωση αυξήθηκε στο 52 τοις εκατό. Ο επικεφαλής επιστήμονας της μελέτης, Feixiong Cheng, μίλησε για τα αποτελέσματα σε δήλωση του από την Cleveland Clinic:

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι πρέπει να αρχίσουν να παίρνουν μελατονίνη χωρίς πρώτα να συμβουλευτούν τον πάροχο υγείας τους. Είμαστε ενθουσιασμένοι με αυτά τα αποτελέσματα, αλλά οι μεγάλης κλίμακας μελέτες παρατήρησης και οι τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές είναι απαραίτητες για να επιβεβαιώσουμε αυτό που βρήκαμε εδώ».

Η μελατονίνη αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του πρωτοκόλλου της πρώτης γραμμής

Στις αρχές του 2020, η Front Line COVID-19 Critical Care Alliance (FLCCC) ανέπτυξε πρωτόκολλα πρόληψης, θεραπείας στα εξωτερικά ιατρεία νοσηλείας με βάση τις γνώσεις των ιδρυτικών γιατρών εντατικής θεραπείας. Ο Δρ. Paul Marik, γιατρός εντατικής θεραπείας στην Ιατρική Σχολή της Ανατολικής Βιρτζίνια, γνωστός επίσης για το έργο του για τη βελτίωση της έκβασης των ασθενών με σήψη, είναι ένας από αυτούς τους γιατρούς.

Ο Marik χρησιμοποίησε επίσης τη μελατονίνη στη θεραπεία της σήψης. Δημοσίευσε μια εργασία στο περιοδικό Journal of Thoracic Disease τον Φεβρουάριο του 2020, δίνοντας το επιστημονικό σκεπτικό για τη χρήση μελατονίνης που συμβάλλει στη ρύθμιση της οξειδωτικής ανισορροπίας και της μιτοχονδριακής δυσλειτουργίας που συνήθως απαντώνται στη σήψη.

Ακολούθησε μια δημοσίευση στο Frontiers in Medicine τον Μάιο του 2020, στην οποία ο ίδιος και μια ομάδα επιστημόνων δημοσίευσαν έναν θεραπευτικό αλγόριθμο που χρησιμοποίησαν για τη μελατονίνη στη θεραπεία του COVID-19. Έγραψαν: «Οι πολλαπλές δράσεις της μελατονίνης ως αντιφλεγμονώδους, αντιοξειδωτικού και αντιιικού (έναντι άλλων ιών) την καθιστούν μια λογική επιλογή για χρήση».

Τον Ιούνιο του 2020, το FLCCC δημοσίευσε μια δήλωση σχετικά με το πρωτόκολλο MATH+, δηλώνοντας ότι «παρουσιάζει υψηλές επιπτώσεις στην επιβίωση των ασθενών με COVID-19». Αναπόσπαστο μέρος του πρωτοκόλλου νοσοκομειακής θεραπείας MATH+ είναι η χορήγηση 6 έως 12 χιλιοστογραμμαρίων (mg) μελατονίνης τη νύχτα.

Η ομάδα ανέπτυξε επίσης ένα πρωτόκολλο iMASK για την πρώιμη εξωνοσοκομειακή θεραπεία, το οποίο περιλαμβάνει 10 mg μελατονίνης τη νύχτα, που περιλαμβάνεται στην κατηγορία των αντιπηκτικών και των φαρμάκων ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος. Σε μια ανασκόπηση των στοιχείων που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της ιβερμεκτίνης, οι επιστήμονες έγραψαν:

«Αν και η υιοθέτηση του MATH+ ήταν σημαντική, σε μεγάλο βαθμό έγινε μόνο αφού η θεραπευτική αποτελεσματικότητα της πλειονότητας των συστατικών του πρωτοκόλλου (κορτικοστεροειδή, ασκορβικό οξύ, ηπαρίνη, στατίνες, βιταμίνη D, μελατονίνη) είτε επικυρώθηκε σε μεταγενέστερες τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές είτε υποστηρίχθηκε πιο ισχυρά με μεγάλα σύνολα δεδομένων παρατήρησης στον COVID-19».

«Παρά την πληθώρα των υποστηρικτικών στοιχείων, το πρωτόκολλο MATH+ για τους νοσηλευόμενους ασθενείς δεν έχει ακόμη διαδοθεί ευρέως».

Όταν η ανασκόπηση δημοσιεύθηκε στη συνέχεια, η αναφορά της μελατονίνης και το απόσπασμα αυτό αφαιρέθηκαν. Μια άλλη πρόκληση για τους ασθενείς με COVID-19 είναι η ανάπτυξη μακροχρόνιων συμπτωμάτων, τα οποία, όπως έδειξε μια μελέτη από το UC Davis, επηρεάζουν τουλάχιστον το 25% των ατόμων.

Τα συμπτώματα μακράς διαρκείας μπορεί να περιλαμβάνουν πόνους στο σώμα, μυϊκούς πόνους, εγκεφαλική ομίχλη, κοιλιακά προβλήματα και απώλεια της όσφρησης και της γεύσης. Η ομάδα FLCCC ανέπτυξε επίσης ένα πρωτόκολλο διαχείρισης του συνδρόμου COVID-19 μακράς διαρκείας που ονομάζεται I-RECOVER.

Η ομάδα ανέπτυξε έναν αλγόριθμο για να βοηθήσει τους γιατρούς να προσδιορίσουν το είδος της θεραπείας με βάση τα συμπτώματα του ασθενούς. Ωστόσο, σε όλους τους ασθενείς συνιστάται η χρήση βιταμίνης C, ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, βιταμίνης D3 και μελατονίνης.

Περισσότερα οφέλη της μελατονίνης για την υγεία

Το σώμα σας χρησιμοποιεί τη μελατονίνη για να προστατεύσει τη συνολική σας υγεία με διάφορους τρόπους. Η μελατονίνη είναι περισσότερο γνωστή για τη σχέση που έχει με το κιρκάδιο ρολόι σας. Παρόλο που οι επιστήμονες ανακαλύπτουν ακόμη ορισμένα από τα οφέλη του ύπνου, είναι γνωστό ότι η μελατονίνη είναι ένα βασικό ρυθμιστικό ρόλο για τον ύπνο.

Έχουν υπάρξει θετικές μελέτες που καταδεικνύουν την επίδραση που έχει η μελατονίνη σε διαταραχές που σχετίζονται με δυσλειτουργικούς ρυθμούς μελατονίνης, όπως το τζετ λαγκ και η εργασία με βάρδιες. Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις μειωμένης παραγωγής μελατονίνης σε άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ στα αρχικά στάδια. Η κακή ποιότητα ύπνου αυξάνει τη συσσώρευση πλακών β-αμυλοειδούς που είναι αναπόσπαστο στοιχείο της εξέλιξης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Η ανακάλυψη της σχέσης μεταξύ νευροεκφυλισμού και ύπνου προσφέρει δυνατότητες για τη χρήση μελατονίνης για την προώθηση της υγιούς νοητικής γήρανσης και για τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ στα αρχικά στάδια. Η μελατονίνη συμβάλλει επίσης στη ρύθμιση της φλεγμονής στο σώμα, η οποία έχει σημαντικό αντίκτυπο στον πόνο που σχετίζεται με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και την οστεοαρθρίτιδα.

Μια εργασία που δημοσιεύθηκε το 2015 διερεύνησε τη σχέση μεταξύ μελατονίνης και υποτροπών σκλήρυνσης κατά πλάκας και διαπίστωσε ότι βελτιώνει τις περιόδους υποτροπής. Ανακάλυψαν ότι η μελατονίνη επηρεάζει “τη διαφοροποίηση των Τ-κυττάρων και έχει[ε] επιπτώσεις σε αυτοάνοσες διαταραχές όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας”.

Η μελατονίνη συμβάλλει στην προώθηση της γονιδιωματικής σταθερότητας, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί η διακοπή της σηματοδότησης της μελατονίνης έχει βρεθεί ότι προάγει την ανάπτυξη και τον μεταβολισμό του καρκίνου του μαστού. Οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις λειτουργίες της μελατονίνης έχουν επίσης αποδείξει την ικανότητά της να προστατεύει την ηπατική λειτουργία και έχει αντίκτυπο στη λιπώδη ηπατική νόσο.

Το εύρος των επιδράσεων που έχει η μελατονίνη στον ανθρώπινο οργανισμό είναι σημαντικό. Μια δημοσιευμένη ερευνητική μελέτη στο Journal of Perinatology έδειξε ότι η πρώιμη χορήγηση μελατονίνης παράλληλα με την υποθερμία (ψύξη ολόκληρου του σώματος) σε βρέφη που υπέστησαν ασφυξία κατά τη γέννηση είχε νευροπροστατευτική δράση και βελτίωσε την εγκεφαλική βλάβη στα βρέφη που έλαβαν υποθερμία και πέντε ημερήσιες εντερικές δόσεις μελατονίνης.

Ενώ υπάρχουν πιθανά οφέλη από τη συμπληρωματική χορήγηση μελατονίνης από το στόμα, βοηθά επίσης στη βελτιστοποίηση της παραγωγής της από το ίδιο το σώμα σας. Είναι σχετικά απλό και φθηνό, και ταυτόχρονα θα βοηθήσετε στη βελτιστοποίηση των επιπέδων της βιταμίνης D. Η βελτιστοποίηση της παραγωγής μελατονίνης ξεκινά με το να λαμβάνετε αρκετό έντονο ηλιακό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς αυτό βοηθά στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρολογιού σας.

Καθώς πλησιάζει το βράδυ και ο ήλιος δύει, θα πρέπει να αποφεύγετε τον τεχνητό φωτισμό. Το μπλε φως από τις ηλεκτρονικές οθόνες και τα φώτα LED είναι ιδιαίτερα προβληματικό και αναστέλλει την παραγωγή μελατονίνης. Αν χρειάζεστε φωτισμό, χρησιμοποιήστε λαμπτήρες πυρακτώσεως, κεριά ή λάμπες αλατιού. Το μπλε φως από τις ηλεκτρονικές οθόνες μπορεί να εξουδετερωθεί με τη χρήση λογισμικού μπλοκαρίσματος μπλε φωτός ή με τη χρήση γυαλιών μπλοκαρίσματος μπλε φωτός.

Η απόφασή μου να χρησιμοποιήσω προσωπικά συμπλήρωμα μελατονίνης έχει ακόμη περισσότερο νόημα τώρα που καταλαβαίνουμε ότι η μελατονίνη δεν παράγεται μόνο στην επίφυση (η οποία θα επωφεληθεί από την κιρκαδική βελτιστοποίηση), αλλά και στα μιτοχόνδριά μας. Έτσι, φαίνεται ότι η πρόσθετη μελατονίνη θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως χρήσιμο συμπλήρωμα στη ρύθμιση της ανοσολογικής σας απόκρισης.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

1 thought on “Η μελατονίνη μειώνει τις θρομβώσεις, τη σήψη και το ποσοστό θνησιμότητας του COVID”

  1. Γεια σας, κάθε απόπειρα χορήγησης ορμόνης από εξωτερική πηγή ως συμπλήρωμα μειώνει σημαντικά την παραγωγή από τον ίδιο τον αδένα, στην προκειμένη χορηγώντας μελατονίνη αποδυναμώνεται η επίφυση. Τονώστε την επίφυση και υπόφυση με βότανα ενδοκρινικά.
    Ανδρέας Μικίδης – Ειδικός Αποτοξίνωσης της σχολής του Dr. Robert Morse

    Απάντηση

Σχολιάστε