Η αντιιική θεραπεία με ρεμδεσιβίρη (remdesivir) μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας σε ασθενείς με COVID-19 όταν χορηγήθηκε αμέσως μετά τη διάγνωσή τους, σύμφωνα με νέα μελέτη της Gilead Sciences, η οποία αναπτύσσει το αντιιικό φάρμακο.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ρεμδεσιβίρη μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας κατά 87% σε σύγκριση με το πλασίμπο που έλαβαν οι μισοί συμμετέχοντες στη μελέτη.
Συνολικά 562 ασθενείς, όλοι θεωρούμενοι υψηλού κινδύνου από την COVID-19, εγγράφηκαν στη δοκιμή.
Η μελέτη Φάσης 3 ήταν μια τυχαιοποιημένη, διπλή-τυφλή δοκιμή, αλλά η εγγραφή στη δοκιμή σταμάτησε τον Απρίλιο επειδή η εταιρεία δυσκολεύτηκε να βρει αρκετούς συμμετέχοντες. Συνέχισε να παρακολουθεί εκείνους που είχαν εγγραφεί, στους μισούς από τους οποίους χορηγήθηκε πλασίμπο.
Η νέα μελέτη έδειξε ένα παρόμοιο προφίλ ασφαλείας με αυτό του πλασίμπο και κανένας θάνατος δεν σημειώθηκε σε καμία από τις ομάδες ως το πρωταρχικό τελικό σημείο την 28η μέρα, αν και ένα άτομο που έλαβε το εικονικό φάρμακο πέθανε την 59η μέρα, είπε η Gilead.
Η Gilead σχεδιάζει να μοιραστεί τα ευρήματά της με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων και να παρουσιάσει τα πλήρη αποτελέσματα της δοκιμής αυτή την εβδομάδα στο IDWeek, ένα ιατρικό συνέδριο.
Ανταγωνιστικές θεραπευτικές αγωγές
Οι συμμετέχοντες έλαβαν το αντιικό φάρμακο μέσω IV για τρεις συνεχόμενες ημέρες ως μη νοσηλευόμενοι ασθενείς. Αυτό είναι πρακτικά ανεφάρμοστο για τους ανθρώπους εκτός νοσοκομείου, λένε ορισμένοι ειδικοί.
Ο Τσάντι Τζον Λαμπ, καθηγητής παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, έγραψε σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέπουν τη νοσηλεία και απαιτούν μόνο μία δόση, καθιστώντας τα μια προτιμώμενη θεραπευτική επιλογή έναντι της ρεμδεσιβίρης. Και τα δύο κοστίζουν χιλιάδες δολάρια.
Η ρεμδεσιβίρη, γνωστό και ως Veklury, έχει ήδη εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ για χρήση κατά της COVID-19 σε ασθενείς που έχουν ήδη νοσηλευτεί, 12 ετών και άνω και ζυγίζουν τουλάχιστον 88 κιλά. Η Gilead θέλει το φάρμακό της να συναγωνιστεί τα μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία έχουν πλέον μεγάλη ζήτηση μετά την χορήγησή τους από την κυβέρνηση Μπάιντεν.
Η ρεμδεσιβίρη είχε υποστηριχθεί από κορυφαίους Αμερικανούς αξιωματούχους στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένου του γιατρού Άντονι Φάουτσι. Όμως άλλη έρευνα έχει δείξει ότι δεν έχει κανένα όφελος, συμπεριλαμβανομένης μιας δοκιμής σε 48 μέρη στην Ευρώπη.
«Δεν παρατηρήθηκε κανένα κλινικό όφελος από τη χρήση της ρεμδεσιβίρης σε ασθενείς που εισήχθησαν στο νοσοκομείο για COVID-19, ήταν συμπτωματικοί για περισσότερες από 7 ημέρες και απαιτούσαν υποστήριξη οξυγόνου», έγραψαν οι ερευνητές στο The Lancet την περασμένη εβδομάδα.
Ορισμένες μελέτες έχουν επίσης συνδέσει το φάρμακο με νεφρική νόσο και άλλες σοβαρές παρενέργειες.