Η Microsoft έχει δεσμευτεί να αμφισβητήσει νομικά οποιαδήποτε πιθανή προσπάθεια οποιασδήποτε κυβέρνησης να αναγκάσει την εταιρεία να αναστείλει τις δραστηριότητές της στο cloud στην Ευρώπη, εκδίδοντας μια ευρεία δέσμευση που στοχεύει στον καθησυχασμό των Ευρωπαίων πελατών εν μέσω της αυξανόμενης γεωπολιτικής αστάθειας και των ανησυχιών για την ψηφιακή κυριαρχία.
Ο πρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, αποκάλυψε την κίνηση στις 30 Απριλίου, τόσο με δήλωσή του όσο και κατά τη διάρκεια ομιλιών σε συνέδριο που διοργάνωσε το Ατλαντικό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες. Η ανακοίνωση παρουσιάζει το νέο σχέδιο πέντε σημείων της Microsoft με τίτλο «Ευρωπαϊκές Ψηφιακές Δεσμεύσεις», το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης στις υπηρεσίες της εταιρείας εν μέσω τεταμένων διατλαντικών δεσμών.
Στην καρδιά του σχεδίου βρίσκεται μια νομικά δεσμευτική υπόσχεση για αμφισβήτηση στο δικαστήριο οποιασδήποτε οδηγίας επιδιώκει να αναστείλει τις υπηρεσίες cloud της Microsoft που φιλοξενούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Στην απίθανη περίπτωση που μας διαταχθεί ποτέ από οποιαδήποτε κυβέρνηση οπουδήποτε στον κόσμο να αναστείλουμε ή να διακόψουμε τις λειτουργίες cloud στην Ευρώπη, δεσμευόμαστε ότι η Microsoft θα αμφισβητήσει άμεσα και σθεναρά ένα τέτοιο μέτρο, χρησιμοποιώντας όλες τις διαθέσιμες νομικές οδούς, συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στο δικαστήριο», δήλωσε ο Σμιθ.
Ο Σμιθ δήλωσε ότι η δέσμευση της Microsoft θα καταγραφεί απευθείας σε συμβάσεις με τις ευρωπαϊκές εθνικές κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναβαθμίζοντας αυτό που διαφορετικά θα μπορούσε να είναι μια εταιρική δέσμευση σε μια επίσημη, νομικά δεσμευτική συμφωνία. Σημείωσε ότι η Microsoft έχει εμπειρία στην αντιμετώπιση αγωγών από την προηγούμενη κυβέρνηση Τραμπ και την κυβέρνηση Ομπάμα.
«Πήγαμε στο δικαστήριο τέσσερις φορές κατά της κυβέρνησης Ομπάμα για την προστασία των δεδομένων πελατών και της ιδιωτικής ζωής, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών δεδομένων. Πήγαμε στο δικαστήριο κατά της κυβέρνησης Τραμπ για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων που είναι μετανάστες», είπε στο συνέδριο. «Δύο φορές έχουμε φτάσει μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών. Δεν πηγαίνουμε απλά στο δικαστήριο — τείνουμε να κερδίζουμε τις υποθέσεις που φέρνουμε.»
Σε περίπτωση που η Microsoft χάσει στο δικαστήριο, ωστόσο, υπάρχουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για να διασφαλιστεί η συνέχεια των υπηρεσιών, είπε. Αυτά περιλαμβάνουν συμφωνίες με Ευρωπαίους εταίρους και την αποθήκευση κρίσιμου κώδικα λογισμικού σε ασφαλή αποθετήρια στην Ελβετία, τα οποία θα επέτρεπαν στις ευρωπαϊκές οντότητες να διατηρούν λειτουργίες cloud χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ, εάν χρειαστεί.
Ενώ ο Σμιθ σημείωσε ότι ο κίνδυνος μιας τέτοιας εντολής διακοπής είναι «εξαιρετικά απίθανος» και δεν συζητείται επί του παρόντος στην Ουάσιγκτον, είπε ότι η ανησυχία είναι πραγματική και αυξανόμενη μεταξύ των Ευρωπαίων αξιωματούχων.
«Δεν είναι στην πραγματικότητα ένα θέμα για το οποίο συζητούν καν οι άνθρωποι στην Ουάσιγκτον», είπε ο Σμιθ. «Αλλά γνωρίζουμε ότι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε και γνωρίζουμε ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να μπορούν να βασίζονται σε εμάς.»
Παράλληλα με τη νομική της δέσμευση, η Microsoft δήλωσε ότι θα αυξήσει το αποτύπωμα cloud στην Ευρώπη κατά 40%, θα θέσει τις τοπικές λειτουργίες υπό ευρωπαϊκή εποπτεία, θα διατηρήσει τα δεδομένα χρηστών αποθηκευμένα και επεξεργασμένα εντός της ΕΕ και θα ενισχύσει τις προσπάθειες για την κυβερνοασφάλεια, με τον Σμιθ να περιγράφει το τελευταίο ως «σταυροφορία».
«Μια σταυροφορία για την προστασία της κυβερνοασφάλειας όλων των χωρών της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων χωρών σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Σμιθ, προσθέτοντας ότι η Microsoft έχει παράσχει περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια δωρεάν τεχνολογίας και οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος το 2022.
«Δεν έχουμε σταματήσει ποτέ. Έχουμε συμπεριλάβει όχι μόνο πληροφορίες για απειλές, που μοιραζόμαστε ενεργά αδιαλείπτως, αλλά και ενεργό έργο για την παρεμπόδιση των κυβερνοεπιθέσεων κατά της Ουκρανίας», δήλωσε ο Σμιθ. «Θέλουμε οι άνθρωποι στην Ευρώπη να γνωρίζουν ότι μπορούν πάντα να βασίζονται στη Microsoft για την υποστήριξή μας στον κυβερνοχώρο.»
Η ανακοίνωση της Microsoft έρχεται εν μέσω μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής προσπάθειας για την άσκηση μεγαλύτερου ελέγχου στην ψηφιακή της υποδομή.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΕ έχουν θεσπίσει νομοθεσία όπως ο Νόμος για τις Ψηφιακές Αγορές, ο οποίος επιβάλλει αυστηρές υποχρεώσεις στις μεγάλες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας. Εξετάζουν επίσης νέες βιομηχανικές στρατηγικές για τη μείωση της εξάρτησης από ξένους τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Amazon και η Google.
Ο Σμιθ αναγνώρισε αυτές τις πιέσεις, περιγράφοντας τις δεσμεύσεις της Microsoft όχι ως αντίσταση στο εξελισσόμενο κανονιστικό πλαίσιο της Ευρώπης, αλλά ως ευθυγράμμιση με αυτό.
«Είμαστε δεσμευμένοι όχι μόνο να δημιουργήσουμε ψηφιακές υποδομές σε όλη την Ευρώπη», είπε. «Είμαστε δεσμευμένοι να σεβόμαστε αυτούς τους νόμους και τον ρόλο που παίζει το κράτος δικαίου σε όλη την ήπειρο.»