Ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί προειδοποίησε για μια επικείμενη οικονομική κρίση στην παγκόσμια οικονομία, την οποία οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πιθανότατα δεν θα μπορέσουν να διαχειριστούν.
Μετά την έκρηξη του δανεισμού και των ελλειμμάτων τις τελευταίες δεκαετίες, η παγκόσμια οικονομία κινείται τώρα προς μια «άνευ προηγουμένου διασταύρωση» χρηματοπιστωτικών, χρεωστικών και οικονομικών κρίσεων, προειδοποίησε ο Ρουμπινί σε άρθρο του στο Project Syndicate στις 2 Δεκεμβρίου. Τα νοικοκυριά, οι εταιρείες, οι χρηματοπιστωτικοί φορείς, οι κυβερνήσεις, τα συνταξιοδοτικά προγράμματα κ.ο.κ. επιβαρύνονται τώρα με τεράστια ποσά χρέους που θα «συνεχίσουν να αυξάνονται» για τις επόμενες γενεές.
Το συνολικό χρέος του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκε στο 350% το 2021 από 200% το 1999. Στις Ηνωμένες Πολιτείες το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 420%, ενώ στην Κίνα στο 330%.
Τα μη βιώσιμα ποσοστά χρέους μετέτρεψαν πολλούς δανειολήπτες, όπως τράπεζες, επιχειρήσεις, νοικοκυριά, έθνη, σκιώδεις τράπεζες και κυβερνήσεις, σε «αφερέγγυα ζόμπι». Τα χαμηλά επιτόκια των τελευταίων ετών συνέβαλαν στη διατήρηση αυτής της τάσης.
Αλλά με τον αυξημένο πληθωρισμό, η «χρηματοπιστωτική αυγή των ζόμπι» έχει τελειώσει, παρατηρεί ο Ρουμπινί. Καθώς η Fed αυξάνει τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, τα «ζόμπι» αντιμετωπίζουν απότομη αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους. Ο Ρουμπινί ήταν ανώτερος σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών της εποχής Ομπάμα, Τίμοθι Γκάιθνερ.
Από τον Ιανουάριο, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει ανεβάσει το επιτόκιο αναφοράς της από το 0,25% σε ένα εύρος μεταξύ 3,75% και 4%.
«Για πολλούς, αυτό αντιπροσωπεύει ένα τριπλό χτύπημα, επειδή ο πληθωρισμός διαβρώνει επίσης το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών και μειώνει την αξία των περιουσιακών στοιχείων τους, όπως τα σπίτια και οι μετοχές», έγραψε ο οικονομολόγος.
«Το ίδιο ισχύει και για τις εύθραυστες και υπερδανεισμένες επιχειρήσεις, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τις κυβερνήσεις: αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα απότομα αυξανόμενο κόστος δανεισμού, πτώση των εισοδημάτων και των εσόδων και μείωση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων».
Οικονομική κρίση
Οι εξελίξεις αυτές συμβαίνουν εν μέσω της επιστροφής του στασιμοπληθωρισμού, μιας κατάστασης αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού. Σε αντίθεση με τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και την κρίση της COVID-19, η διάσωση ιδιωτικών και δημόσιων φορέων θα καταλήξει μόνο να ρίξει «περισσότερο λάδι στη φωτιά του πληθωρισμού».
Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει μια «βαθιά, παρατεταμένη ύφεση» στην κορυφή μιας έντονης χρηματοπιστωτικής κρίσης. «Η μητέρα όλων των οικονομικών κρίσεων ελλοχεύει και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα μπορούν να κάνουν ελάχιστα γι’ αυτό», προειδοποιεί ο Ρουμπινί.
Παρόμοια αρνητική πρόβλεψη για την αμερικανική οικονομία έκανε και ο καθηγητής του Χάρβαρντ Λάρι Σάμερς σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Bloomberg.
Ο Σάμερς, ο οποίος υπηρέτησε και υπό τον Ομπάμα, επεσήμανε ότι θα γίνει πολύ πιο δύσκολο να μειωθεί ο πληθωρισμός χωρίς ύφεση, διότι σε κάποιο σημείο οι καταναλωτές θα εξαντλήσουν τις αποταμιεύσεις τους, γεγονός που θα μειώσει την κατανάλωση. Αυτό σημαίνει ότι η οικονομική ύφεση θα είναι «αρκετά ισχυρή».
«Όταν το ποσοστό ανεργίας αυξάνεται κατά 0,5%, αυξάνεται κατά περισσότερο από 2%. Και αυτό συμβαίνει επειδή μόλις μπεις σε μια αρνητική κατάσταση, υπάρχει η πτυχή της χιονοστιβάδας. Και νομίζω ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να συμβεί αυτό κάποια στιγμή», δήλωσε ο Σάμερς.
Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece